Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo na struhadle do velkého hrnce, poté pečlivě omyjte pomeranče a citrony. Kůru z pomerančů nastrouhejte na struhadle, ale pozor na bílou část kůry - ta je hořká a mohl by být hořký i koncentrát, to samé udělejte s citrony.
2
Pomeranče a citrony rozkrojíme na měsíčky a hodíme k mrkvi a nastrouhané kůře do hrnce. Do hrnce přidáme vodu, aby ovoce bylo ponořené. Pozor - hrnec nepřikrývejte pokličkou, jinak vám pěna vynese všechnu kůru nahoru na pokličku. Vaříme cca hodinku.
3
Potom si vezmeme ponorný mixér a ovoce rozmixujeme na kaši, přidáme vanilkový cukr, banán a kilo cukru a tak 10 minut ještě vaříme, aby se provařil banán. Necháme chvíli a přes síto vyčistíme koncentrát od nečistot.
4
Koncentrátu bude tak cca 3 litry a udělá se z toho minimálně 12 litrů džusu. Koncentrát vydrží i klidně 3 měsíce v chladu a nezkazí se.