g
hořká čokoláda
kvalitní - nasekaná (nastrouhaná)
3
ks
banány
větší
3
ks
vejce
80
g
rozpuštěné máslo
60
ml
mléko
1
ks
vanilkový cukr
120
g
cukr krupice
0,50
balení
prášek do pečiva
170
g
hladká mouka
sůl
špetka
tuk
kulatá forma 30 cm
moučkový cukr
nebo šlehačka, čokopoleva...
Postup přípravy receptu
1
Žlouky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme máslo, mléko, čokoládu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pak vmícháme zlehka sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli a banán pokrájený na plátky. Vše nalijeme do připravené kulaté formy, uhladíme do roviny a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 40 minut - vyzkoušíme špejlí.
2
Po vychladnutí nakrájíme, dozdobíme dle chuti a podáváme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Hanka
|19. 10. 2016 13:40
Náš nejoblíbenější koláč/buchta. Dělala jsem už mnohokrát a doporučila několika známým. Většinou ho dávám péct do vyššího pekáčku, takže je z něj právě spíš buchta :)
Čokoládu někdy sekám a někdy rozpouštím přímo s máslem (je to jednodušší a rychlejší než strouhání, které mělo v konečném důsledku skoro stejný efekt jako rozpuštěná čokoláda).
Jednou jsem pro nedostatek surovin místo banánů použila jablka a do těsta přisypala trochu skořice a doma to mělo ještě větší úspěch než banánová varianta :)
Kolac jsem po vystydnuti potřela rozpustenou horkou čokoládou, nechala zatuhnout a podávala zdobené šlehačku. Mělo to úspěch, takže budu brzy opakovat.
Silvie
|27. 5. 2014 20:20
Výborná záležitost, už jsem pekla 2x a vždy se po něm jen zaprášilo, jen po druhé se mi nechtělo čokoládu strouhat tak jsem ji prostě jen rozpustila spolu s máslem a řekla bych, že byl koláč ještě lepší ;-)