lžíce
kakao
- pokud chceme mít tmavou roládu, nemusí být
1
lžička
prášek do pečiva
Krém
250
ml
smetana ke šlehání
1
ks
ztužovač šlehačky
150
g
pomazánkové máslo
nebo mascarpone nebo lučina
160
g
banány
- hrubě rozmačkané nebo pokrájené, 2 kusy, cca
100
g
margotka
nastrouhaná
Dohotovení dle chuti
kakao
čokoládová hořká poleva
šlehačka
banány
...
Postup přípravy receptu
1
Roláda: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, promícháme, vmícháme mouku (případně i kakao) s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 12 minut, vyzkoušíme špejlí. Ještě horkou roládu svineme, po vychladnutí rozvineme, opatrně sundáme pečící papír a roládu naplníme krémem.
2
Krém: smetanu vyšleháme se ztužovačem téměř dotuha, pak vmícháme mascarpone. Do smetanové směsi přidáme nastrouhanou margotku a banány, dobře promícháme a krémem rovnoměrně potřeme roládu, pak ji pevně zavineme a necháme v chladnu proležet a ztuhnout. Krém nesladíme!
3
Odleželou roládu dohotovíme dle chuti. Buď polijeme čokoládou nebo posypeme kakaem. Já neměl čas ani na proležení a musel jsem krájet ihned po zavinutí, čili přízdoba dle časových možností...