plátek
vepřové maso
(Podle počtu strávníků (kotleta bez kosti, plecko))
anglická slanina
100
g
balkánský sýr
sůl
pepř mletý
cibule
Střední
vepřový vývar
Z kostky
5
ks
rajčata
1
ks
paprika
sladká smetana
mouka
Trochu - nemusí být nutně
Postup přípravy receptu
1
Maso naklepeme, ochutíme solí, pepřem, paprikou. Po celém povrchu jej poklademe anglickou slaninou. K okraji položíme hranolek balkánského sýra a svineme v závitek. Ten omotáme nití, aby nám to pěkně drželo. Ve vyšším hrnci rozpálíme olej a závitky zprudka opečeme, dokud se maso nezatáhne, potom ho na oleji vyměníme za najemno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme do růžova, poprášíme moukou a zalijeme vývarem.
2
Závitky vrátíme zpět do hrnce. Přidáme ještě spařená, oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajská jablíčka a bílou papriku nakrájenou na proužky. Vše dusíme, občas podlejeme vodou či vývarem, dokud není maso měkké. Závitky opět vytáhneme, zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes síto. Podle konzistence omáčky přidáme smetanu smíchanou s moukou, pokud je hustota dostačující použijeme pouze smetanu pro zjemnění chuti. Provaříme. Závitky zbavíme nití a přidáme do omáčky - prohřejeme. Je možno dochutit, ale většinou není třeba, vývar s rajčaty a paprikou tomu dají chuti dost.
3
Podáváme s knedlíkem, je možné i s nočky z polohrubé mouky.
4
Tento recept je sice trošku časově náročnější, ale výsledek stojí za to.