• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Balkánská sarma
Napište svůj komentář k receptu

Balkánská sarma

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Balkánská sarma
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kysané zelí (nebo velké listy vinné révy)
    • 500
      g mleté maso
    • 250
      g rýže
    • 3
      ks cibule 2-3
    • olej
    • mletá paprika
    • sůl
    • pepř mletý
    • saturejka
  • Při použití listů vinné révy
    • 2
      ks rajčata
    • petrželka

Postup přípravy receptu

1
Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a smažíme, než se vypaří šťáva. Pak přidáme rýži (necháme ji zesklovatět). Přimícháme koření, přilijeme 1/2 l vody, necháme zavařit a odstavíme, než se vsákne voda. Mezitím připravíme listy - zavineme masovou směsí a pečeme v troubě podlité vodou. Dáváme přikryté do vyhřáté trouby, ze začátku na 15 minut při 230 °C, pak na 180 °C. Pečeme mírně přes hodinu, záleží také na velikosti. Dají se uvařit i v hrnci, já osobně dávám přednost pečení v troubě.
2
Vinné listy se musí předem nechat přejít varem v osolené vodě, jinak je postup stejný, jen do masové směsi přidáváme namletá nebo na drobno pokrájená rajčata a petrželku. Jsou dříve hotové, většinou stačí 50 minut, pak je zalejeme směsí rozkvedlaného vajíčka ve 200 ml jogurtu a dopečeme ještě 5 minut. Takhle se dělají hlavně v Řecku. V Turecku je dostanete bez zálivky, jogurt se podává zvlášť.
3
V Makedonii někde dostanete k tomu rajskou omáčku ochucenou česnekem. Lze to udělat i z listů cukrové řepy jako nahrážka. Listy se předem nechají přejít varem v osolené vodě s troškou octa.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sarma od Muki

Sarma od Muki

Sarma

Sarma

Lenivá bulharská sarma

Lenivá bulharská sarma

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • dobra | 22. 8. 2013 10:38

    prosím pošlete mi recept na sarmu,děkuji Kluckova. muj email kluckova.dobra@seznam.cz

  • Petr | 15. 4. 2013 13:52

    Taky si někdy čti po sobě ....goole..., ale máš pravdu , jsou to většinou lemplové

  • ejmi | 10. 11. 2012 10:38

    Suhlasim. Chcela som to robit z kyslej kapusty, v ingredienciach sa nachadza a v postupe ani zmienka o kyslej kapuste. To ma byt zly for alebo co??? :-X

  • Vlasta Novák | 15. 3. 2012 09:37

    Přidáno do receptu...

  • Ladia
    Ladia | 14. 3. 2012 17:44

    Já tedy nevím, ale v ingrediencích je Zelí - nakládané, kysané v postupu se píše o listech, případně o vinných listech. Čtete to někdo z redakce, když recept opravujete? Jinak obyčejným jedincům stačí goole trochu času... listy z nakládaného kysaného zelí (celé hlávky) nebo velké listy vinné révy, 500 g mletého masa, 250 g rýže, 2-3 cibule, olej, mletá paprika, sůl, pepř, saturejka, do vinných listů patří ještě 2 rajčata pokrájená na drobno a petrželka

  • Vlasta Novák | 14. 3. 2012 11:16

    Dobrý den, přesunuto.

  • Klára K. | 14. 3. 2012 10:21

    Toto je jednoznačne hlavné jedlo a dala by som to do jedlá z mäsa a ryže.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 14. 3. 2012 10:05

    A není to ve špatné kategorii? Tohle přece není salát, nebo snad ano?

  • Lexa | 10. 3. 2012 09:44

    Ochutnal jsem jí všude (Bulharsko, Chorvatsko...), ale zjistil jsem že nejlepší sarmu přece jen dělají v Srbsku!

  • hovno šulin | 17. 1. 2008 11:23

    strašně to smrdí

  • Tereza J. | 9. 1. 2008 10:02

    Keď nakladám kapustu do suda, vkladám do nej tak 4-5 malých hlávok kapusty. Pekne v sude zmäknú, krásne sa do nich balí. Keď natrafím na kapustu, robím plnenú kapustu.

  • Vlaďka | 8. 1. 2008 19:45

    Zelné listy je rychlejší povařit v kysaném zelí. Z hlávky vykrojím košťál a dám do hnce na jehož dno dám cca půl kila kysaného zelí, nahoru a kolem hlávky dám zbytek zelí a kysanou vodu (používám kysané zelí ze sáčku- 1 kg) a zaliju asi tak do poloviny hlávky. Vařím asi 20 minut, potom hlávku otočím a ještě asi 20 minut povařím. Vrchní listy jsou trošku měkkčí, směrem ke středu hlávky jsou trochu méně kyselé, ale stejně dobré. Před zapečením v trobě ještě zabalené zelné listy pokladu kysaným zelím a zaliju zbytkem vody po vaření hlávky.

  • matej | 8. 1. 2008 16:42

    mate moc dobre recepty.

  • Procházka Jaromír | 6. 1. 2008 12:18

    My to vaříme z masa - 1/3 veořové,1/3 hovězí a 1/3 uzené. Pak ještě dáme do hrce klobásku,nebo čabajku. Je to ňamka.

  • Hanka | 7. 6. 2006 17:28

    Moje oblíbené jídlo, je to hrozně dobré,ale já to vždycky dělám v hrnci, reguluji si tak obsah šťávičky, o kterou se doma pereme. Lahůdka, ještě že mám skoro tchýni v Bulharsku a ta mi ty listy zelné nebo vinné posílá:-)

  • Airan Novakova | 7. 4. 2006 16:29

    Vesna, kdyz si prectete pozorne recept uvidite ze jsem napsla jak se delaji v Bulharsko, Recko, Turecko a Makedonie. Jak se delaji v Chorvatsko a Bosne nemam predstavu, nikdy jsem tam nebyla:-)

  • Bedřich Mrázek | 7. 4. 2006 11:51

    Jo ještě k těm zelným listům, jak je dělám já: Opatrně oberu listy z hlávky, okrájím na plocho tlusté části listů, operu, spařím vroucí vodou. Naskládám do džbánu, zaliju převařenou vodou slanou jako hodně přesolené polévka a naliju trochu nálevu z kysaného zelí, nebo trochu kyšky, aby rychle začalo mléčné kvašení. Listy jsou dostatečně vykvašené za 6-8 dnů.

  • Bedřich Mrázek | 7. 4. 2006 11:47

    Milá Vesno, protože mám rodinu na několika místech v Chorvatsku a Bosně, jedl jsem sarmu mnohokrát. Musím konstatovat, že jako neexistuje jeden recept na guláš, či poslký bigosz, neexistuje ani jeden recept na sarmu. Každý ji dělá trochu jinak. Tenhle recept mi připadá docela dobrý, jen s těmi vajíčky nakonec jsem sarmu nikdy nejedl

  • Tereza Jarčušková | 31. 1. 2006 07:43

    Milá Vesna, prosím pridajte ten Váš recept na sarmu dp receptára pre všetkých. Ďakujem.

  • Vesna Kovačevič | 30. 1. 2006 19:16

    Pokud budete chtit recept na sarmu ali skutečni jak se děla u nas v Chorvatsku nebo Bosne mužete mi napisat a ja Vam recept napisu. S pozdravem VesnaK

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Rýže Maso & ryby & mořské plody Karbanátky
Maso Pokrmy Mleté Z rýže Dopolední svačina Svačina Večeře Pozdní večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kysané zelí Mletá paprika Mleté maso Olej Pepř mletý Petrželka Rajčata Rýže Saturejka Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Špenátové palačinky zapečené

Špenátové palačinky zapečené

Musaka z lilku - Balkán

Musaka z lilku - Balkán

Polévka z uzeného masa II.

Polévka z uzeného masa II.

Rychlé punčové řezy

Rychlé punčové řezy

Pečené vepřové koleno na zelí

Pečené vepřové koleno na zelí

Gnocchi s rajčatovo-smetanovou omáčkou a cuketou

Gnocchi s rajčatovo-smetanovou…

Zapečené brambory s kroupovým zelím a uzeným masem

Zapečené brambory s kroupovým zelím a…

Pohankové rizoto s cizrnou a kuřecím masem

Pohankové rizoto s cizrnou a kuřecím…

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Doporučujeme

30 minut
Středomořská čočková polévka

Středomořská čočková polévka

40 minut
Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

259
Bleskové kuře na paprice
Bleskové kuře na paprice
67
Chilli con carne s kořeněnými oříšky a fetou v zelené kukuřičné placce
Chilli con carne s…
33
Smoothie bowl čokoládová s kokosovým mlékem a banánem
Smoothie bowl čokoládová…
31
Kynutý knedlík z mikrovlnky
Kynutý knedlík z…
31
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí trochu vylepšit dvě základní ingredience
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí…
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si sladkosti, které ohromí každého oslavence
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si…
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým chutně zpracujete letošní úrodu
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým…
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob, jak zužitkovat úrodu letního ovoce
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob,…
AHA.cz Daniela Brzobohatá ve Zrádcích: Unikla informace o jejím honoráři

Daniela Brzobohatá ve Zrádcích: Unikla informace o jejím honoráři

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Blesk pro ženy Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Ženy.cz Jaký jste typ partnerky? Poznejte, jestli jste generálka, drama queen nebo tichý anděl

Jaký jste typ partnerky? Poznejte, jestli jste generálka, drama queen nebo tichý anděl

Blesk.cz Rymusova Jasmina kápla božskou: Pravda o terapiích i dárcích za statisíce

Rymusova Jasmina kápla božskou: Pravda o terapiích i dárcích za statisíce

SportRevue.cz FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

  • Recepty.cz
  • Balkánská sarma
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact