• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Balkánská sarma
Napište svůj komentář k receptu

Balkánská sarma

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Balkánská sarma
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kysané zelí (nebo velké listy vinné révy)
    • 500
      g mleté maso
    • 250
      g rýže
    • 3
      ks cibule 2-3
    • olej
    • mletá paprika
    • sůl
    • pepř mletý
    • saturejka
  • Při použití listů vinné révy
    • 2
      ks rajčata
    • petrželka

Postup přípravy receptu

1
Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a smažíme, než se vypaří šťáva. Pak přidáme rýži (necháme ji zesklovatět). Přimícháme koření, přilijeme 1/2 l vody, necháme zavařit a odstavíme, než se vsákne voda. Mezitím připravíme listy - zavineme masovou směsí a pečeme v troubě podlité vodou. Dáváme přikryté do vyhřáté trouby, ze začátku na 15 minut při 230 °C, pak na 180 °C. Pečeme mírně přes hodinu, záleží také na velikosti. Dají se uvařit i v hrnci, já osobně dávám přednost pečení v troubě.
2
Vinné listy se musí předem nechat přejít varem v osolené vodě, jinak je postup stejný, jen do masové směsi přidáváme namletá nebo na drobno pokrájená rajčata a petrželku. Jsou dříve hotové, většinou stačí 50 minut, pak je zalejeme směsí rozkvedlaného vajíčka ve 200 ml jogurtu a dopečeme ještě 5 minut. Takhle se dělají hlavně v Řecku. V Turecku je dostanete bez zálivky, jogurt se podává zvlášť.
3
V Makedonii někde dostanete k tomu rajskou omáčku ochucenou česnekem. Lze to udělat i z listů cukrové řepy jako nahrážka. Listy se předem nechají přejít varem v osolené vodě s troškou octa.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sarma od Muki

Sarma od Muki

Sarma

Sarma

Lenivá bulharská sarma

Lenivá bulharská sarma

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • dobra | 22. 8. 2013 10:38

    prosím pošlete mi recept na sarmu,děkuji Kluckova. muj email kluckova.dobra@seznam.cz

  • Petr | 15. 4. 2013 13:52

    Taky si někdy čti po sobě ....goole..., ale máš pravdu , jsou to většinou lemplové

  • ejmi | 10. 11. 2012 10:38

    Suhlasim. Chcela som to robit z kyslej kapusty, v ingredienciach sa nachadza a v postupe ani zmienka o kyslej kapuste. To ma byt zly for alebo co??? :-X

  • Vlasta Novák | 15. 3. 2012 09:37

    Přidáno do receptu...

  • Ladia
    Ladia | 14. 3. 2012 17:44

    Já tedy nevím, ale v ingrediencích je Zelí - nakládané, kysané v postupu se píše o listech, případně o vinných listech. Čtete to někdo z redakce, když recept opravujete? Jinak obyčejným jedincům stačí goole trochu času... listy z nakládaného kysaného zelí (celé hlávky) nebo velké listy vinné révy, 500 g mletého masa, 250 g rýže, 2-3 cibule, olej, mletá paprika, sůl, pepř, saturejka, do vinných listů patří ještě 2 rajčata pokrájená na drobno a petrželka

  • Vlasta Novák | 14. 3. 2012 11:16

    Dobrý den, přesunuto.

  • Klára K. | 14. 3. 2012 10:21

    Toto je jednoznačne hlavné jedlo a dala by som to do jedlá z mäsa a ryže.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 14. 3. 2012 10:05

    A není to ve špatné kategorii? Tohle přece není salát, nebo snad ano?

  • Lexa | 10. 3. 2012 09:44

    Ochutnal jsem jí všude (Bulharsko, Chorvatsko...), ale zjistil jsem že nejlepší sarmu přece jen dělají v Srbsku!

  • hovno šulin | 17. 1. 2008 11:23

    strašně to smrdí

  • Tereza J. | 9. 1. 2008 10:02

    Keď nakladám kapustu do suda, vkladám do nej tak 4-5 malých hlávok kapusty. Pekne v sude zmäknú, krásne sa do nich balí. Keď natrafím na kapustu, robím plnenú kapustu.

  • Vlaďka | 8. 1. 2008 19:45

    Zelné listy je rychlejší povařit v kysaném zelí. Z hlávky vykrojím košťál a dám do hnce na jehož dno dám cca půl kila kysaného zelí, nahoru a kolem hlávky dám zbytek zelí a kysanou vodu (používám kysané zelí ze sáčku- 1 kg) a zaliju asi tak do poloviny hlávky. Vařím asi 20 minut, potom hlávku otočím a ještě asi 20 minut povařím. Vrchní listy jsou trošku měkkčí, směrem ke středu hlávky jsou trochu méně kyselé, ale stejně dobré. Před zapečením v trobě ještě zabalené zelné listy pokladu kysaným zelím a zaliju zbytkem vody po vaření hlávky.

  • matej | 8. 1. 2008 16:42

    mate moc dobre recepty.

  • Procházka Jaromír | 6. 1. 2008 12:18

    My to vaříme z masa - 1/3 veořové,1/3 hovězí a 1/3 uzené. Pak ještě dáme do hrce klobásku,nebo čabajku. Je to ňamka.

  • Hanka | 7. 6. 2006 17:28

    Moje oblíbené jídlo, je to hrozně dobré,ale já to vždycky dělám v hrnci, reguluji si tak obsah šťávičky, o kterou se doma pereme. Lahůdka, ještě že mám skoro tchýni v Bulharsku a ta mi ty listy zelné nebo vinné posílá:-)

  • Airan Novakova | 7. 4. 2006 16:29

    Vesna, kdyz si prectete pozorne recept uvidite ze jsem napsla jak se delaji v Bulharsko, Recko, Turecko a Makedonie. Jak se delaji v Chorvatsko a Bosne nemam predstavu, nikdy jsem tam nebyla:-)

  • Bedřich Mrázek | 7. 4. 2006 11:51

    Jo ještě k těm zelným listům, jak je dělám já: Opatrně oberu listy z hlávky, okrájím na plocho tlusté části listů, operu, spařím vroucí vodou. Naskládám do džbánu, zaliju převařenou vodou slanou jako hodně přesolené polévka a naliju trochu nálevu z kysaného zelí, nebo trochu kyšky, aby rychle začalo mléčné kvašení. Listy jsou dostatečně vykvašené za 6-8 dnů.

  • Bedřich Mrázek | 7. 4. 2006 11:47

    Milá Vesno, protože mám rodinu na několika místech v Chorvatsku a Bosně, jedl jsem sarmu mnohokrát. Musím konstatovat, že jako neexistuje jeden recept na guláš, či poslký bigosz, neexistuje ani jeden recept na sarmu. Každý ji dělá trochu jinak. Tenhle recept mi připadá docela dobrý, jen s těmi vajíčky nakonec jsem sarmu nikdy nejedl

  • Tereza Jarčušková | 31. 1. 2006 07:43

    Milá Vesna, prosím pridajte ten Váš recept na sarmu dp receptára pre všetkých. Ďakujem.

  • Vesna Kovačevič | 30. 1. 2006 19:16

    Pokud budete chtit recept na sarmu ali skutečni jak se děla u nas v Chorvatsku nebo Bosne mužete mi napisat a ja Vam recept napisu. S pozdravem VesnaK

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Rýže Maso & ryby & mořské plody Karbanátky
Maso Pokrmy Mleté Z rýže Dopolední svačina Svačina Večeře Pozdní večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kysané zelí Mletá paprika Mleté maso Olej Pepř mletý Petrželka Rajčata Rýže Saturejka Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Opečené toasty s mozzarellou

Opečené toasty s mozzarellou

Kuřecí prsa zapečená se špenátem

Kuřecí prsa zapečená se špenátem

Brokolicový salát s tuňákem

Brokolicový salát s tuňákem

Nakládané sýry - směs

Nakládané sýry - směs

Bábovka MARGOT

Bábovka MARGOT

Bramborové placičky se špenátem

Bramborové placičky se špenátem

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

Jablečný povidlovník - mokrý koláč

Jablečný povidlovník - mokrý koláč

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Doporučujeme

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

52
Kofty s tzatziki
Kofty s tzatziki
36
Buchty, koláče, záviny se „šimlem“
Buchty, koláče, záviny…
33
Zapečené brambory s masem a smetanou
Zapečené brambory s…
27
Borůvkový mls s meruňkami
Borůvkový mls s meruňkami
27
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
AHA.cz Smutný konec Všechnopárty Karla Šípa: Končí mu smlouva!

Smutný konec Všechnopárty Karla Šípa: Končí mu smlouva!

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ženy.cz Na slovíčko s teniskami: Dokonalá synergie stylu a pohodlí

Na slovíčko s teniskami: Dokonalá synergie stylu a pohodlí

Blesk.cz Reakce slavných na odvážný krok Něrgešové: Jsi kočka! A záplava srdíček...

Reakce slavných na odvážný krok Něrgešové: Jsi kočka! A záplava srdíček...

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

  • Recepty.cz
  • Balkánská sarma
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact