• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Baklava
Napište svůj komentář k receptu

Baklava

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 47
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Baklava
Baklava
Baklava
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Sirup
    • 340
      g cukr
    • 6
      lžíce med
    • 340
      ml voda
    • 1
      lžíce citronová šťáva
  • Těsto
    • 450
      g listové těsto
    • 120
      g máslo
    • nasekané ořechy Vlašské
    • skořice 1/2 lžičky
    • cukr 1 1/2 lzíce

Postup přípravy receptu

1
Sirup připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Poté necháme zchladit. Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslem vymažeme obdélníkovou zapékací formu o velikosti asi 30x20 cm. Listové těsto rozdělíme na tři části a z každé vyválíme plát. Jeden plát položíme na dno formy. Smícháme oříšky, cukr, skořici a polovinu směsi potřeme na těsto. Pokryjeme dalším plátem těsta a na něj dáme zbylé oříšky. Navrch dáme poslední plát a potřeme ho máslem. Ostrým nožem nařízneme na povrch vzorek diamantu (plát nesmíme proříznout !).
2
Těsto pokropíme vodou a pečeme 30 minut, poté zvýšíme teplotu a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Hotové vyndáme z trouby a ihned polijeme sirupem. Necháme vychladnout a krájíme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Baklava s ořechy

Baklava s ořechy

Buter baklava líné Airan

Buter baklava líné Airan

M - Baklava  Dezert

M - Baklava Dezert

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Michaela | 10. 5. 2014 19:31

    Baklava supr, jen ten sirup mi ani po hodine temer nezhoustl (mnozstvi jen dala na doporuceni uzivatelky Ivety, tedy 230g cukru a 4 lžice medu, vodu jsem nechala dle receptu). Nicmene po naliti na baklavu se z nej po par hodinach stala vrstva, ktera nesla skoro ukrojit a pokud se mi to povedlo, snist tuto hmotu bych doporucila jen lidem bez plomb :D Tem ostatnim by ji sirup na 100% vytahl, jaka to byla tahnouci se zvykacka :) Mela jsem za to, ze sirup nema ztuhnout, ale zustat vicemene tekuty, aby v nem baklava lehce "plavala". Jde o pokrm neskutecne sladky a diky mnozstvi cukru i dost nezdravy, takze k mym oblibenym patrit nebude, ale za vyzkouseni a vytvoreni vlastniho nazoru urcite stoji!

  • haaanka | 5. 12. 2012 21:13

    ahoj,kolik ořechů prosímvás?

  • miriam | 29. 11. 2012 16:56

    Hm ale to je fuk jestli je listove je to take dobre a po :-$ uziva se casto

  • kamila | 21. 1. 2012 09:50

    Ale sirup se naleje až na upečenou baklavu.

  • katuskabeluska | 13. 12. 2011 01:03

    Opravdová baklava se ale dělá z filo (phyllo) těsta, ne z listového 8-)

  • Iveta | 18. 6. 2011 11:32

    Tak jsem ji udělala podle návodu a byly opravdu moc dobrá. Jen mi přišlo, že sirupu by stačilo menší množství a másla také. Když jsem ji udělala podruhé, sirup jsem udělala z 230g cukru 4 lžic medu. Úplně to stačilo :-) A másla jsem měla cca 80g a také to stačilo. Takové info pro ty, co si chtějí taky pochutnat, ale nechtějí aby jim baklava plavala v sirupu ;-) Pokud by vás zajímalo kolik tak potřebujete vlašských ořechů, tak si myslím, že 300g je akorát :-) Dobrou chuť 8-)

  • xxx | 17. 1. 2011 20:21

    to asi pro to, že se při pečení sirupem nezalévá, ale až po vyndání :-D

  • petata | 9. 11. 2010 18:41

    Tak Baklava u nás měla veliký úspěch. Měla jsem hodně těsta, takže jsem udělala nakonec 4 vrstvy a díky dostatečně velkému množství sirupu jsem mohla zalít každou ze 3 vnitřních vrstev (a poslední po upečení) Jen příště raději vyložím plech pečícím papírem. Vymazala jsem poctivě máslem, ale přesto se spodní plát, díky rozpečenému sirupu, přichytil ke dnu (i když nebyl spálený) a šel těžko oddělit

  • sibila sibilidou | 27. 9. 2008 11:40

    Pro Jana Han::u nas doma babicka delala Filo na vlasek tenky,ja delam sama dira:)jde ale chce to moc zrucnosti,zalezi na kavalite mouky a presnost vody co mouka nabere.Babicka nikdy neprilevala k testu vody,kdyz bylo skoro hotove,prote rikala se voda nestrebe tak jak ze zacatku.Mala pomoc aby se trsto otviralo,muzete poprasit filo skrobovou mouckoun a oprovalcovat:) zase a zase nez se otevre na tenunko...

  • sibila sibilidou | 27. 9. 2008 11:26

    Pro Jana Han::u nas doma babicka delala Filo na vlasek tenky,ja delam sama dira:)jde ale chce to moc zrucnosti,zalezi na kavalite mouky a presnost vody co mouka nabere.Babicka nikdy neprilevala k testu vody,kdyz bylo skoro hotove,prote rikala se voda nestrebe tak jak ze zacatku.Mala pomoc aby se trsto otviralo,muzete poprasit filo skrobovou mouckoun a oprovalcovat:) zase a zase nez se otevre na tenunko...

  • jitka Miklasova | 27. 2. 2007 18:14

    Dnes zkusím baklavu.V Turecku mi moc chutnala.jitka

  • Andulka | 9. 9. 2006 19:15

    Vynikajicí :)

  • Jira | 16. 7. 2006 09:51

    Za skutečně "originální" baklavu považuji tu, kterou jsem jedl v Iráku, Sýrii a Turecku a která byla plněna pistáciovými oříšky. Řecké a bulharské baklavě z vlašáků něco schází.

  • PETRA | 7. 2. 2006 12:25

    je spousta druhu baklavy a rozmarne mnozstvi receptu...nemusi se delat jen papiroveho testa,ale i z nudlickoveho a obycejneho listoveho testa a dulezite je ji delat tyden pred konzumaci

  • Adela Nova | 6. 2. 2006 12:30

    Mohu se zeptat,kde je ten turecky obchod?Diky

  • Stáňa Nová | 31. 1. 2006 21:59

    dobré, ale příšerně sladké

  • petr martin | 30. 12. 2005 10:40

    dost dobre

  • Marcela Vrabcová | 13. 11. 2005 19:48

    Jani, ja bych zase byla vdecna za ty recepty... :-) Jednou jsem ty "papiry" nahodou koupila v tureckem obchode a udelala z nich strudl a nebylo to spatne.

  • Jana Han | 13. 11. 2005 17:30

    Airan, stale mne lezi v hlavne vase zminka o tom papirove slabem teste. Vim, ze se jmenuje Filo /phillo/. Da se udelat tak slabe doma nebo je to mozne jen prumyslove. Mam dokonce recept na plneni slanou naplni a dokonce na reckou pizzu z tohoto testa. Budu vdecna za odpoved. Diky Jana Han

  • Airan Novakova | 13. 11. 2005 11:38

    VAZENI, PANI JANA OTEVRELA ZAJIMAVOU DISKUZI O VANOCNICH TRADIC, BUDE BEZVADNE KDYZ SE TAKY PODELITE.Vzpomnela jsem si na tradici z detstvi, k Sterodrvecernimu stolu patrilo vino - moje babicka si to ale nikdy nekoupila v obchode a pokazde posilala dedecka pro vino odpoledne do hospody. Dedecek tam vzdy zapomnel, ze to ma prinest hned ...a tak rok co rok posilala nas deti pro neho:-)) Mezitim si v klidu pripravovala veceri a dedeckovi umoznila posezeni s kamarady - krasna tradice, nemyslite :-))

  • Jana Han | 12. 11. 2005 19:50

    Myslela jsem , ze baklava se musi peci jen z Filo testa, ale jak pise Arian, jde uspesne pouzit i listove a z toho to ja zkusim. Arian diky za pripomenuti baklavy v diskuzi o vanocnim stolovani. Zaradila jsem ji na list letosnich vanocnich dobrot.

  • Leona | 27. 7. 2005 14:29

    Baklava je dobrá,vždy když si já dám z naší pekárny,kterou vlastní siřané vzpomenu si na babičku z Bulharska.Mňam,ale stačí kousíček

  • Reveka Skrdlova | 13. 6. 2005 08:13

    BAKLAVA JE JEDINECNY A OJEDINELY DRUH ZAKUSKU.AUTORCE RECEPTU JSEM VAZNE MOC VDECNA,ZE SE S NAMI PODELILA O VANIKAJICI RECEPT.MILUJI BAKLAVU UZ OD MALA,ALE RECEPT MI NIKDO NIKDY NEDAL.DIKY MOC.JE TO VYNIKAJICI ZAKUSEK.HODNOTIM 1111111111.o)))

  • Airan Novakova | 12. 6. 2005 20:15

    Zapomnela jsem napsat, ze ty kousky se maji otocit na plechu, vypadaji pak jako zavinac, nebo hlemizd:-))

  • Airan Novakova | 12. 6. 2005 15:06

    Opriginalni baklava se dela z jineho testa nez je listove co se prodava v Cechach:-)) Jsou to opravdu listy , tenke jako papir! Z ceskeho listoveho testa doporucuji rozvalet na plat, posypat orechami a skorici a zavinout jako strudl, pak nakrajet na 2cm kousky a poskladat vedle sebe.Pect opravdu jako listove testo, staci bohate 2O minut na 180°.Sirup delam z vody a cukru 1:1, trosku kyseliny citrove a citr.kuru. Povarit staci 20 min. Baklava musi byt STUDENA, sirup VARICI! Neni to pak tak moc sladke pro vas cesi, ale pro mne ta silene sladka originalni baklava je moucnik c1 :-)))))

  • Abies Alba | 6. 6. 2005 08:25

    Mně to chutná, ale musí se to jíst opravdu jen po trošičkách. Je jasné, že to nebude jako klasická buchta, které si můžete dát 5 kousků a nebudete přeslazení. Je to jiná kultura, jiný recept, ale vynikající :-)

  • Nika | 5. 6. 2005 13:47

    baklavu jsem si dala v Dubaji v Libanonske restauraci a byla jsem hodne zklamana ;o(za prve mi cisnik nebyl schopen vysvetlit co je to za dezert a z ceho se pripravuje (vedela jsem jen, ze to neni z ovoce ani ze to neni dort), za druhe nam kazdemu prinesli obrovsky talir a vidlicku (fakt nevim na co, navic se baklava rozhodne nedela napichnout) a nakonec nam prinesli 4 kousky baklavy. Byla silene sladka a masna ;o( uz bych si ji v zivote nedala. takze pokud opravdu milujete sladke, tak vam to fakt muze chutnat, ale vazne vas varuju! je to siiilene sladke a masne ;o( nemluve o tom kolik ten kousicek musi mit kalorii ;o(

  • Eva | 19. 4. 2005 09:26

    Dotaz: není ta doba pečení nějak strašlivě dlouhá?Na lístkové těsto 45 minut mi připadá až nehorázně dlouho...pokud budu chtít dodržet aspoň přibližně dobu pečení, budu to muset péct hodně pomalu a tak to zas nebude lístkovat......přitom nejsem žádná začátečnice! Tak ja kto je?Děkuji

  • Silvia ... | 11. 2. 2005 15:48

    Je to najlepsie, co som jedla, aj ked, je pravda, ze to je strasne sladke.Milujem to.Vzdy, ked navstivim Grecko, Turecko, je to prve aj spolu s gyrosom, co si tam dam. Mnam. Uz nech je leto.Tento vikend vyskusam tento repect a potom napisem ako to dopadlo. Ci je to porovnatelne s baklavami v cudzine.Velmi s tymto zakuskom potesim mojho ocka.

  • Natalije | 9. 2. 2005 15:58

    JE TO MOC DOBRÁ POCHUŤKA PRO TE KDO MA RAD SLÁDKE,A JENOM NESKOUŠENA KUCHAŘKA MUŽE ZAČIT DELAT NEJAKÝ SLADKOSTÍ O JAKYCH NE MA VUBEC PŘEDSTAVENI.pŘIŠTE POŘADNE PROČTETE IGREDIENCIJI.(omluvam se za chybý,jsem cizinka)A MOC DEKUJÍ ZA RECEPTURU!

  • Eva J. | 30. 12. 2004 13:05

    Baklava přesně taková má být.. Myslela jsem i, že každý, kdo ji bude dělat, ví, co Baklava je... = do jakého receptu se pouští... Psát pak anonymně takové hrozné komentáře je fakt trapné...

  • Lucie Kliková | 24. 10. 2004 15:04

    Moučník jsem jedla i v Řecku a musím říci že jsem nenašla žádný rozdíl.Baklava je výborná akorát hrozně sladká

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zákusky Nejlepší dezerty
Moučníky Zákusky Dopolední svačina Svačina Pečení Vaření Turecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Listové těsto Máslo Med Nasekané ořechy Skořice Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dušená rýže

Dušená rýže

Kořeněné vepřové řízky v alobalu

Kořeněné vepřové řízky v alobalu

Okurková polévka

Okurková polévka

Plněné linecké košíčky

Plněné linecké košíčky

Česnekové řízky na smetaně

Česnekové řízky na smetaně

Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)

Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky…

Krkovička po maďarsku

Krkovička po maďarsku

Doporučujeme

30 minut
Chřestový quiche

Chřestový quiche

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

50
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
37
Schwarzwaldská brokolice s mozzarellou
Schwarzwaldská brokolice…
36
Dušené pepřové karé v cibuli
Dušené pepřové karé v…
33
Langoše - expres
Langoše - expres
29
Vepřové s cibulí na černém pivu
Vepřové s cibulí na…

Zajímavé články

Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5…
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a…
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou, sněhovou čepicí i pro bezlepkáře
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou,…
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
AHA.cz Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Ženy.cz Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Blesk.cz Sexsymbol David Hasselhoff stárne: Mitch na vozíku!

Sexsymbol David Hasselhoff stárne: Mitch na vozíku!

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

Další doporučené recepty:

Báječný jablkový koláč
Báječný jablkový koláč
Báječný sněhovo-tvarohový řez s ovocem
Báječný sněhovo-tvarohový řez s ovocem
Báječný vanilkový řez z listového těsta - krémeš
Báječný vanilkový řez z listového těsta…
Baklava s ořechy
Baklava s ořechy
Baklažánové plátky s žampionovou směsí
Baklažánové plátky s žampionovou směsí
Baklažány s jogurtovou omáčkou
Baklažány s jogurtovou omáčkou
  • Recepty.cz
  • Baklava
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact