Sirup připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Poté necháme zchladit. Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslem vymažeme obdélníkovou zapékací formu o velikosti asi 30x20 cm. Listové těsto rozdělíme na tři části a z každé vyválíme plát. Jeden plát položíme na dno formy. Smícháme oříšky, cukr, skořici a polovinu směsi potřeme na těsto. Pokryjeme dalším plátem těsta a na něj dáme zbylé oříšky. Navrch dáme poslední plát a potřeme ho máslem. Ostrým nožem nařízneme na povrch vzorek diamantu (plát nesmíme proříznout !).
2
Těsto pokropíme vodou a pečeme 30 minut, poté zvýšíme teplotu a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Hotové vyndáme z trouby a ihned polijeme sirupem. Necháme vychladnout a krájíme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Michaela
|10. 5. 2014 19:31
Baklava supr, jen ten sirup mi ani po hodine temer nezhoustl (mnozstvi jen dala na doporuceni uzivatelky Ivety, tedy 230g cukru a 4 lžice medu, vodu jsem nechala dle receptu). Nicmene po naliti na baklavu se z nej po par hodinach stala vrstva, ktera nesla skoro ukrojit a pokud se mi to povedlo, snist tuto hmotu bych doporucila jen lidem bez plomb :D Tem ostatnim by ji sirup na 100% vytahl, jaka to byla tahnouci se zvykacka :) Mela jsem za to, ze sirup nema ztuhnout, ale zustat vicemene tekuty, aby v nem baklava lehce "plavala". Jde o pokrm neskutecne sladky a diky mnozstvi cukru i dost nezdravy, takze k mym oblibenym patrit nebude, ale za vyzkouseni a vytvoreni vlastniho nazoru urcite stoji!
haaanka
|5. 12. 2012 21:13
ahoj,kolik ořechů prosímvás?
miriam
|29. 11. 2012 16:56
Hm ale to je fuk jestli je listove je to take dobre a po :-$ uziva se casto
Opravdová baklava se ale dělá z filo (phyllo) těsta, ne z listového 8-)
Iveta
|18. 6. 2011 11:32
Tak jsem ji udělala podle návodu a byly opravdu moc dobrá.
Jen mi přišlo, že sirupu by stačilo menší množství a másla také. Když jsem ji udělala podruhé, sirup jsem udělala z 230g cukru 4 lžic medu. Úplně to stačilo :-) A másla jsem měla cca 80g a také to stačilo.
Takové info pro ty, co si chtějí taky pochutnat, ale nechtějí aby jim baklava plavala v sirupu ;-)
Pokud by vás zajímalo kolik tak potřebujete vlašských ořechů, tak si myslím, že 300g je akorát :-)
Dobrou chuť 8-)
xxx
|17. 1. 2011 20:21
to asi pro to, že se při pečení sirupem nezalévá, ale až po vyndání :-D
Tak Baklava u nás měla veliký úspěch.
Měla jsem hodně těsta, takže jsem udělala nakonec 4 vrstvy a díky dostatečně velkému množství sirupu jsem mohla zalít každou ze 3 vnitřních vrstev (a poslední po upečení)
Jen příště raději vyložím plech pečícím papírem. Vymazala jsem poctivě máslem, ale přesto se spodní plát, díky rozpečenému sirupu, přichytil ke dnu (i když nebyl spálený) a šel těžko oddělit
sibila sibilidou
|27. 9. 2008 11:40
Pro Jana Han::u nas doma babicka delala Filo na vlasek tenky,ja delam sama dira:)jde ale chce to moc zrucnosti,zalezi na kavalite mouky a presnost vody co mouka nabere.Babicka nikdy neprilevala k testu vody,kdyz bylo skoro hotove,prote rikala se voda nestrebe tak jak ze zacatku.Mala pomoc aby se trsto otviralo,muzete poprasit filo skrobovou mouckoun a oprovalcovat:) zase a zase nez se otevre na tenunko...
sibila sibilidou
|27. 9. 2008 11:26
Pro Jana Han::u nas doma babicka delala Filo na vlasek tenky,ja delam sama dira:)jde ale chce to moc zrucnosti,zalezi na kavalite mouky a presnost vody co mouka nabere.Babicka nikdy neprilevala k testu vody,kdyz bylo skoro hotove,prote rikala se voda nestrebe tak jak ze zacatku.Mala pomoc aby se trsto otviralo,muzete poprasit filo skrobovou mouckoun a oprovalcovat:) zase a zase nez se otevre na tenunko...
jitka Miklasova
|27. 2. 2007 18:14
Dnes zkusím baklavu.V Turecku mi moc chutnala.jitka
Andulka
|9. 9. 2006 19:15
Vynikajicí :)
Jira
|16. 7. 2006 09:51
Za skutečně "originální" baklavu považuji tu, kterou jsem jedl v Iráku, Sýrii a Turecku a která byla plněna pistáciovými oříšky. Řecké a bulharské baklavě z vlašáků něco schází.
PETRA
|7. 2. 2006 12:25
je spousta druhu baklavy a rozmarne mnozstvi receptu...nemusi se delat jen papiroveho testa,ale i z nudlickoveho a obycejneho listoveho testa a dulezite je ji delat tyden pred konzumaci
Adela Nova
|6. 2. 2006 12:30
Mohu se zeptat,kde je ten turecky obchod?Diky
Stáňa Nová
|31. 1. 2006 21:59
dobré, ale příšerně sladké
petr martin
|30. 12. 2005 10:40
dost dobre
Marcela Vrabcová
|13. 11. 2005 19:48
Jani, ja bych zase byla vdecna za ty recepty... :-) Jednou jsem ty "papiry" nahodou koupila v tureckem obchode a udelala z nich strudl a nebylo to spatne.
Jana Han
|13. 11. 2005 17:30
Airan, stale mne lezi v hlavne vase zminka o tom papirove slabem teste. Vim, ze se jmenuje Filo /phillo/. Da se udelat tak slabe doma nebo je to mozne jen prumyslove. Mam dokonce recept na plneni slanou naplni a dokonce na reckou pizzu z tohoto testa. Budu vdecna za odpoved. Diky Jana Han
Airan Novakova
|13. 11. 2005 11:38
VAZENI, PANI JANA OTEVRELA ZAJIMAVOU DISKUZI O VANOCNICH TRADIC, BUDE BEZVADNE KDYZ SE TAKY PODELITE.Vzpomnela jsem si na tradici z detstvi, k Sterodrvecernimu stolu patrilo vino - moje babicka si to ale nikdy nekoupila v obchode a pokazde posilala dedecka pro vino odpoledne do hospody. Dedecek tam vzdy zapomnel, ze to ma prinest hned ...a tak rok co rok posilala nas deti pro neho:-)) Mezitim si v klidu pripravovala veceri a dedeckovi umoznila posezeni s kamarady - krasna tradice, nemyslite :-))
Jana Han
|12. 11. 2005 19:50
Myslela jsem , ze baklava se musi peci jen z Filo testa, ale jak pise Arian, jde uspesne pouzit i listove a z toho to ja zkusim. Arian diky za pripomenuti baklavy v diskuzi o vanocnim stolovani. Zaradila jsem ji na list letosnich vanocnich dobrot.
Leona
|27. 7. 2005 14:29
Baklava je dobrá,vždy když si já dám z naší pekárny,kterou vlastní siřané vzpomenu si na babičku z Bulharska.Mňam,ale stačí kousíček
Reveka Skrdlova
|13. 6. 2005 08:13
BAKLAVA JE JEDINECNY A OJEDINELY DRUH ZAKUSKU.AUTORCE RECEPTU JSEM VAZNE MOC VDECNA,ZE SE S NAMI PODELILA O VANIKAJICI RECEPT.MILUJI BAKLAVU UZ OD MALA,ALE RECEPT MI NIKDO NIKDY NEDAL.DIKY MOC.JE TO VYNIKAJICI ZAKUSEK.HODNOTIM 1111111111.o)))
Airan Novakova
|12. 6. 2005 20:15
Zapomnela jsem napsat, ze ty kousky se maji otocit na plechu, vypadaji pak jako zavinac, nebo hlemizd:-))
Airan Novakova
|12. 6. 2005 15:06
Opriginalni baklava se dela z jineho testa nez je listove co se prodava v Cechach:-)) Jsou to opravdu listy , tenke jako papir! Z ceskeho listoveho testa doporucuji rozvalet na plat, posypat orechami a skorici a zavinout jako strudl, pak nakrajet na 2cm kousky a poskladat vedle sebe.Pect opravdu jako listove testo, staci bohate 2O minut na 180°.Sirup delam z vody a cukru 1:1, trosku kyseliny citrove a citr.kuru. Povarit staci 20 min. Baklava musi byt STUDENA, sirup VARICI! Neni to pak tak moc sladke pro vas cesi, ale pro mne ta silene sladka originalni baklava je moucnik c1 :-)))))
Abies Alba
|6. 6. 2005 08:25
Mně to chutná, ale musí se to jíst opravdu jen po trošičkách. Je jasné, že to nebude jako klasická buchta, které si můžete dát 5 kousků a nebudete přeslazení. Je to jiná kultura, jiný recept, ale vynikající :-)
Nika
|5. 6. 2005 13:47
baklavu jsem si dala v Dubaji v Libanonske restauraci a byla jsem hodne zklamana ;o(za prve mi cisnik nebyl schopen vysvetlit co je to za dezert a z ceho se pripravuje (vedela jsem jen, ze to neni z ovoce ani ze to neni dort), za druhe nam kazdemu prinesli obrovsky talir a vidlicku (fakt nevim na co, navic se baklava rozhodne nedela napichnout) a nakonec nam prinesli 4 kousky baklavy. Byla silene sladka a masna ;o( uz bych si ji v zivote nedala. takze pokud opravdu milujete sladke, tak vam to fakt muze chutnat, ale vazne vas varuju! je to siiilene sladke a masne ;o( nemluve o tom kolik ten kousicek musi mit kalorii ;o(
Eva
|19. 4. 2005 09:26
Dotaz: není ta doba pečení nějak strašlivě dlouhá?Na lístkové těsto 45 minut mi připadá až nehorázně dlouho...pokud budu chtít dodržet aspoň přibližně dobu pečení, budu to muset péct hodně pomalu a tak to zas nebude lístkovat......přitom nejsem žádná začátečnice! Tak ja kto je?Děkuji
Silvia ...
|11. 2. 2005 15:48
Je to najlepsie, co som jedla, aj ked, je pravda, ze to je strasne sladke.Milujem to.Vzdy, ked navstivim Grecko, Turecko, je to prve aj spolu s gyrosom, co si tam dam. Mnam. Uz nech je leto.Tento vikend vyskusam tento repect a potom napisem ako to dopadlo. Ci je to porovnatelne s baklavami v cudzine.Velmi s tymto zakuskom potesim mojho ocka.
Natalije
|9. 2. 2005 15:58
JE TO MOC DOBRÁ POCHUŤKA PRO TE KDO MA RAD SLÁDKE,A JENOM NESKOUŠENA KUCHAŘKA MUŽE ZAČIT DELAT NEJAKÝ SLADKOSTÍ O JAKYCH NE MA VUBEC PŘEDSTAVENI.pŘIŠTE POŘADNE PROČTETE IGREDIENCIJI.(omluvam se za chybý,jsem cizinka)A MOC DEKUJÍ ZA RECEPTURU!
Eva J.
|30. 12. 2004 13:05
Baklava přesně taková má být.. Myslela jsem i, že každý, kdo ji bude dělat, ví, co Baklava je... = do jakého receptu se pouští... Psát pak anonymně takové hrozné komentáře je fakt trapné...
Lucie Kliková
|24. 10. 2004 15:04
Moučník jsem jedla i v Řecku a musím říci že jsem nenašla žádný rozdíl.Baklava je výborná akorát hrozně sladká