meruňkový kompot
okapané nebo jiné ovoce dle vaší chuti: broskve, švestky....
smetana ke šlehání
33 %
ovoce
na dozdobení
Tvarohová náplň:
500
g
měkký tvaroh
5
dl
mléko
160
g
cukr krupice
1
ks
vejce
1
ks
vanilkový pudink
Dr. Oetker
2
lžíce
olej
Sněhová vrstva:
200
ml
bílek
5
lžíce
moučkový cukr
dle chuti 4 -
sůl
na špičku nože
1
ks
vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
1
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole do velikosti plechu tak, abychom měli vyplněné i jeho okraje. Na těsto naskládáme dobře okapané ovoce dle chuti, to zalijeme tvarohovou náplní, kterou vytvoříme rozmícháním všech uvedených ingrediencí. Náplň je hodně tekutá, ale při pečení nám ztuhne. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do zrůžovění okrajů a ztuhnutí náplně.
2
Pokud by se nám stalo, že se při pečení začne koláč uprostřed zvedat a praskat, vezmeme si ostrý špičatý nůž a vzduchovou bublinu jednoduše propíchneme a ona zase splaskne.
3
Když budeme mít koláč téměř upečený, naneseme na něj sněhovou vrstvu, kterou si uděláme do tuha vyšleháním bílků se solí, do kterých nakonec zašleháme cukr dle chuti a koláč vrátíme zpět do trouby.
4
Pečeme do té doby, než nám sníh na koláči nabude a pěkně zezlátne. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout.
5
Krupičky, které se vytvoří na krémeši nejsou na závadu, spíš nám ho pěkně dozdobí.
6
Krémeš je hodně nadýchaný, lehký a vůbec ne složitý. Podáváme se šlehačkou a kouskem ovoce.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Hanka
|20. 8. 2016 08:18
Vynikající !!!!!!! Pekla jsem už podruhé, nemá chybu :))
Alena
|30. 7. 2016 11:14
Nezatuhne a nezatuhne... :-(
Zorka
|5. 6. 2016 09:40
Dokonalost sama O:-)
Lucie Tothová
|26. 10. 2014 18:01
Náhodou jsem našla tento recept v komentářích a protože jsem si díky kynutému pečivu našetřila sklenici bílků, neváhala jsem a dala se do díla. Je to naprosto úžasná záležitost a děkuji za recept. Koláč mizí před očima závratnou rychlosti.
...on tam také patří a v ingrediencích na náplň je i napsaný ;-)
ramona
|4. 10. 2014 15:25
Ano toto udělám,ale přidala bych do mléka s tvarohem prášek pudinku...někde jsem taký postup četla ;-)
Dana Vondrová
|18. 2. 2014 07:12
Vřele doporučuji!
Maruška
|18. 7. 2013 18:37
:-) Senzační recept, jsem z něj absolutně unešená a má rodina taktéž. <:-) <:-) Taky jsem dala meruňky, jsou nakyslé a do krémeše se hodí výborně. Překvapená jsem byla z jednoduchosti , nic složitého a přitom takové vznešené sousto, které se v puse jen rozplyne. I z chladničky je úžasný a osvěžující. Velmi vám děkuji za tenhle skvost, lepší příměr neznám. :-)
Ečerová Miroslava
|14. 3. 2013 19:58
Děkuji za úžasný krémeš, manžel sladkým laskominám říká nebe v hubě a tady je to pravda pravdoucí. Určitě ho upeču vnoučatům na Velikonoce, není to nic složitého a bude jim určitě chutnat.