Do zadělávačky dáme kvásek, sádlo, cukr a vlažnou vodu. Důkladně promícháme. Přidáme mouku, kterou prosijeme a mezi prosátou mouku přidáme kvasnice, aby se obalily hezky moukou. Po obvodu mísy přidáme sůl (kvasnice a sůl se nemají moc rádi). Vařečkou dáme trochu dohromady a vyklopíme na vál, kde těsto rukama dobře propracujeme. Těsto by mělo mít takovou hustotu, aby moc nelepilo. Při propracování můžeme podsypávat moukou, abychom dosáhli požadované hustoty.
2
Těsto necháme v zadělávačce přikryté utěrkou na teplém místě vykynout asi 1 hodinu. Po vykynutí vyklopíme na vál, rozdělíme na 2 díly. Těsto už nepropracováváme, ale pouze zlehka vyválíme na bagety a položíme na vlnitý teflonový plech. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 - 20 minut dokynout. Mezi tím si zapneme troubu, do které jsme na dno dali kastrůlek s teplou vodou. Před vložením baget do vyhřáté trouby je mašlovačkou potřeme teplou vodou, posypeme mákem a případně ostrým nožem vršek šikmo nařízneme na několika místech.
3
Peču na 220 °C 35 minut. Po upečení bagety vyndám na mřížku a nechám vychladnout. Čerstvé bagety ulamujeme a se zakysaným slaným máslem nemají chybu.