• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Bábovka z roku 1900
Napište svůj komentář k receptu

Bábovka z roku 1900

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 25
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
8fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 1
      špetka sůl
    • 0,50
      l mléko vlažné
    • 3
      lžíce moučkový cukr
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 0,50
      kg polohrubá mouka
    • 30
      g droždí
    • 2
      lžíce hera dříve Smetol
    • perník na strouhání dle potřeby
    • 1
      balíček skořicový cukr

Postup přípravy receptu

1
V míse našleháme 2 vrchovaté lžíce Hery a 3 lžíce práškového cukru. Pak přidáme špetku soli, citronovou kůru (nebo van. cukr nebo kůru z pomeranče), 2 žloutky a hodně vyšleháme do pěny. Vsypeme mouku, kvásek (kvasnice + trochu cukru + trochu mléka), mléko a zaděláme vláčné těsto. Necháme na teple kynout asi půl hodiny.

RADA: Jak udělat kvásek

2
Pak na vále vypracujeme a vyválíme silnější placku. Posypeme strouhaným perníkem, práškovým cukrem, troškou skořicového cukru a pokapeme rozpuštěným tukem. Placku po krajích zahneme a srolujeme jako závin. Opatrně přeneseme do bábovkové formy, kterou jsme dobře vymastili rozehřátým tukem. Navrchu ještě potřeme Herou.

RADA: Zkuste báječné bábovky

3
Necháme kynout 15 minut a v předehřáté troubě při 170 °C pečeme minim. 45-55 minut. Ještě horkou vyklopíme a ihned bohatě pocukrujeme práškovým cukrem smíchaným s vanilínovým cukrem.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak na tradiční dortový piškot

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Hrníčková bábovka

Hrníčková bábovka

Šlehačková bábovka hrníčková

Šlehačková bábovka hrníčková

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Bábovka s rebarborou - hrníčková

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • anonym | 11. 7. 2011 16:07

    To je mooc dobrá bábovka. :-) Udělám jí u babičky. :-) Ten beránek piškotovej byl pěknej hnus hnusáckej. :-(

  • Jana z Vysočiny | 4. 6. 2011 23:44

    Po letech vidím svůj recept a koukám, že ho nepoznávám. Kdo tu takhle převorává recepty?! Zřejmě i jiné nebudou sedět. Původní recept a všechny mé ostatní najdete na mých stránkách zde http://jakodoma.webgarden.cz/kynute-testo/?offset=20

  • Tonka | 15. 4. 2011 23:10

    Tak to bych tedy chťela vidět v roce 1900 Heru ..., nebo vanilkový cukr

  • Jarka O. | 28. 1. 2009 13:46

    No, podle mého je tam moc tekutiny, já bych osobně ubrala 100 ml. Jinak by to šlo vytužit přidáním mouky, ale to už je taková nouzovka. Lépe je méně tekutin. Ve většině receptů s kynutým těstem se dává zhruba poloviční množství tekutiny v poměru k mouce.

  • Michaela Honzíková | 28. 1. 2009 13:14

    Těsto se mi trhalo, dělala jsem přesně podle receptu a netuším kde se stala chyba.....no nakonec se nám povedlo to dostat do formy ale asi určitě nebude tak pěkná jako ta Vaše:( ale doufám, že bude alespoň dobrá, nemá někdo nějakou radu co udělat jinak aby těsto nebylo tak jemné?

  • Petr Petroš | 8. 11. 2007 17:08

    bezva recept a mohla by ste mi ho poslat na i mel? Můj imei je PPëtroas@seznam.cz Děkuji Petr Petroš

  • Klára | 8. 9. 2007 10:24

    Tento recept mě okamžitě zaujmul. Již před pečením mi něco říkalo, že to bude sklělé, a taky že bylo. Udělala jsem hned dvě, do té druhé jsem však místo perníku dala kakao. A všem chutnala ještě víc než perníková. Ta se dojedle až na druhý den :-D je opravdu výborná

  • Pája Jindrová | 15. 5. 2007 15:44

    Bábovka je moc dobrá,ale nenapadlo mně,abych si sehnala velikou formu,protože mi tuk vykapával a měla jsem zamořený celý byt kouřem,jinak žádnou chybu nemá,určitě si seženu velkou formu a upeču ji znova,takže pečení3x zdar.

  • PCHe | 7. 4. 2007 15:05

    Super recept. Povedla se hned napoprve - bzt ingredience davam hodne okometricky :-). Strouhanou verzi perniku ani pernik na strouhani jsem nesehnal - tak jsem rozkutroval normalni "rumove pernicky" a bylo to vytecne :-)Druhou verzi jsem jenom mirne upravil - rozkutotrovane pernicky jsem primerene rozmacel v medovine.

  • jana šlechtová | 5. 11. 2006 12:16

    a co teprve když se to udělá s náplní makovou to prostě nemá chybu

  • marie máchová | 30. 4. 2006 15:58

    Když jsem četla tento recept,zdálo se mi to nepochopitélné,jak to asi dopadne.Dnes už jí dělám znova,protože se povedla a měla obrovský úspěch.Prostě super.

  • Jana Tichá | 25. 9. 2005 20:57

    Strouhaný perník se mi skutečně podařilo koupit v sáčku, je to balení přibližně po 250g - alespoň u nás. Jinak bych si poradila nastrouháním perníku, který je k těmto účelům dělaný.

  • Ivka | 25. 9. 2005 18:09

    Poradite mi, prosim, co je "struhany pernik" ?Je to nejake korenie alebo naozajstny kupeny pernik?

  • Airan Novakova | 23. 8. 2005 16:56

    Pokud se nekdo rozhodne to udelat s namletymi oriskama jako ja, moje rada je pridat skorice...ta proste k orechum patri:-)))

  • Airan Novakova | 23. 8. 2005 16:41

    Jo, zapomnela jsem napsat - nesetrila jsem a dala tam maslo misto Hery, voni to s tou skorici po celym byte:-))

  • Airan Novakova | 23. 8. 2005 16:39

    Tak jsem ji konecne udelala a pred chvili vyndala z trouby. Vypada uzasne! Dala jsem tam hodne namletych orisku a granko. Testo mi vykynulo jedna basen. Lucinko, ja tu placku vyvalela zhruba na 0,5-0,7cm a vubec se netrhalo.Pekla jsem to ve stare kameninove babovkove forme a uz se nemuzu dockat az vystidne.Pekla jsem na zacatku 15 min na 180° a dopekala na 160. Co se tyce mldlou chut, kynute babovky maji uplne jinou chut nez slehane a trene. Priznavam, ze jsem testo zpracovala v robotu:-))

  • Jana Tichá | 22. 8. 2005 21:59

    Každé kynuté těsto musíte na vále dobře propracovat a případně zapracovat trochu mouky, když ho máte moc řídké. Pak se snadno vyválí, naplní, sroluje a přendá. Asi bych to kvůli začátečníkům měla líp popsat, ale přišlo mi to samozřejmé. A když ochutnáte perník, poznáte, zda a kolik máte do náplně přidat cukru. Každý perník je jiný, já dala už hotový strouhaný. Na fotce je vidět, že se to dá zvládnout poměrně úhledně, ale chce to asi trošku praxe a ta přichází až s lety. Nenechte se odradit :-)))

  • Lucinda | 22. 8. 2005 20:45

    Já nevím,asi neumím dělat s kynutým těstem.Recept mě zaujal,perník mám moc ráda, ale když jsem to vykynuté těsto rozválela,posypala perníkem a tukem, tak se mi to po zabalení hrozně trhalo,nějak jsem to do té formy přeneslaa po upečení se mi to zdálo takové nijaké, perník byl rozmístěný nepoměrně - někde ho bylo málo,někde moc a přítel se vyjádřil, že je to mdlé.Trošku mě zklamala - ale což, jiným se jak vidím povedla asi lépe:))))

  • Jana Tichá | 22. 8. 2005 12:10

    Jsem ráda, že chutná! A vaše vylepšení je moc lákavé.

  • Danka K. | 22. 8. 2005 08:05

    Dakujem za vyborny recept, pernik babovku spravne osladil a dodal jej vynimocnu chut.. Cela rodina si moc pochutila. No skusila som ju este trosku vylepsit. Na panvici som nechala skaramelizovat cukor, pridala som na mesiaciky nakrajane slivky a nektarinky, podliala som 1 dcl vody a pridala som 2 lyzice aromatickeho konaku. Jemny kompotik a kompotovou stavickou pokvapkana babovka k sebe neuveritelne pasovali. Doporucujem vyskusat i v takejto kombinacii. Krasny den vsetkym ;o)

  • Airan Novakova | 10. 8. 2005 20:22

    Tak jestli tohle byl v roce 1900 "jednoduchy recept" bojim se predstavy jak asi vypadali ty slozite:-))))))) Uz je seznamu na nedeli. Miluji stare recepty, je v nich neco, nevim zda je to spravne slovo v cestine, ale zdaji se mi takove roztomile:-)Napriklad ta vase buchta z brambor a tvarohem byla uzasna! Nikdo neveril, ze jsou tam brabory:-)))

  • Jana Tichá | 9. 8. 2005 20:49

    Airan, a to si vemte, že v původním receptu byla nazvaná JEDNODUCHÁ kynutá bábovka :-))) a šlehala se minim.půl hodiny!S ořechama máte úplnou pravdu! Už když jsem ji jedla, říkala jsem si, že ta náplň mírně připomíná ořechy. Určitě to s nimi bude moc dobré.

  • Airan Novakova | 8. 8. 2005 20:20

    Nemam v lasce kynute moucniky ale toto me zaujalo, snad se nic nestane kdyz misto strouhanyho perniku pouziju orechy...neco podobneho uz jsem jedla u kamaradky ale je to tak davno, ze si pamatuji jen ze to bylo dobre ale moc pracne...a to me tenkrat odradilo. Dnes v robotu to zmaknu raz-dva:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Bábovky Nejlepší dezerty
Moučníky Bábovky Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hera Mléko Moučkový cukr Perník na strouhání Polohrubá mouka Skořicový cukr Sůl Vanilkový cukr Žloutek

Třená bábovka podle Sandtnerky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa

Jiný houbový gulášek

Jiný houbový gulášek

Jablková roláda

Jablková roláda

Makový jablečník

Makový jablečník

Škvarky z domácí pekárny

Škvarky z domácí pekárny

Banánová espuma v čokoládové skořepině se třtinovým želé

Banánová espuma v čokoládové…

Kávovo-ořechová roláda

Kávovo-ořechová roláda

Bylinková kachní prsa

Bylinková kachní prsa

Domácí lučina z mléka

Domácí lučina z mléka

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Třená bábovka podle Sandtnerky

Poslední sledované recepty

178
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
124
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
120
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
91
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
91
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický návod, jak ho vybrat, opéct i ochutit
Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický…
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět, od samosběru až po dokonalou bublaninu nebo džem
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět…
Závin z listového těsta: Zkuste 6 nejlepších sladkých náplní
Závin z listového těsta: Zkuste 6 nejlepších…
Saláty do sklenice: Oběd do práce i jídlo na cesty, které vás bude bavit
Saláty do sklenice: Oběd do práce i jídlo na…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
AHA.cz Sousedé Šafránkové a Abrháma v šoku: Zneuctěné památeční místo

Sousedé Šafránkové a Abrháma v šoku: Zneuctěné památeční místo

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Jaké plavky se nosily v roce, kdy jste se narodila? Najděte si ty své!

Jaké plavky se nosily v roce, kdy jste se narodila? Najděte si ty své!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Patrasová po propuštění z Bohnic promluvila: Hrozná krutost! Nikdy to nepřebolí

Patrasová po propuštění z Bohnic promluvila: Hrozná krutost! Nikdy to nepřebolí

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Jste introvert, bohém nebo workoholik? Udělejte si test osobnosti podle svého jména!

Jste introvert, bohém nebo workoholik? Udělejte si test osobnosti podle svého jména!

Další doporučené recepty:

Bábovka z majonézy
Bábovka z majonézy
Bábovka z marmelády (džemu)
Bábovka z marmelády (džemu)
Bábovka z pastináku
Bábovka z pastináku
Bábovka z tvarohu
Bábovka z tvarohu
Bábovka z vaječného koňaku
Bábovka z vaječného koňaku
Bábovka z vaječného likéru
Bábovka z vaječného likéru
  • Recepty.cz
  • Bábovka z roku 1900
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact