• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Bábovka z roku 1900
Napište svůj komentář k receptu

Bábovka z roku 1900

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 25
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
Bábovka z roku 1900
8fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 1
      špetka sůl
    • 0,50
      l mléko vlažné
    • 3
      lžíce moučkový cukr
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 0,50
      kg polohrubá mouka
    • 30
      g droždí
    • 2
      lžíce hera dříve Smetol
    • perník na strouhání dle potřeby
    • 1
      balíček skořicový cukr

Postup přípravy receptu

1
V míse našleháme 2 vrchovaté lžíce Hery a 3 lžíce práškového cukru. Pak přidáme špetku soli, citronovou kůru (nebo van. cukr nebo kůru z pomeranče), 2 žloutky a hodně vyšleháme do pěny. Vsypeme mouku, kvásek (kvasnice + trochu cukru + trochu mléka), mléko a zaděláme vláčné těsto. Necháme na teple kynout asi půl hodiny.

RADA: Jak udělat kvásek

2
Pak na vále vypracujeme a vyválíme silnější placku. Posypeme strouhaným perníkem, práškovým cukrem, troškou skořicového cukru a pokapeme rozpuštěným tukem. Placku po krajích zahneme a srolujeme jako závin. Opatrně přeneseme do bábovkové formy, kterou jsme dobře vymastili rozehřátým tukem. Navrchu ještě potřeme Herou.

RADA: Zkuste báječné bábovky

3
Necháme kynout 15 minut a v předehřáté troubě při 170 °C pečeme minim. 45-55 minut. Ještě horkou vyklopíme a ihned bohatě pocukrujeme práškovým cukrem smíchaným s vanilínovým cukrem.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak na tradiční dortový piškot

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Hrníčková bábovka

Hrníčková bábovka

Šlehačková bábovka hrníčková

Šlehačková bábovka hrníčková

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Bábovka s rebarborou - hrníčková

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • anonym | 11. 7. 2011 16:07

    To je mooc dobrá bábovka. :-) Udělám jí u babičky. :-) Ten beránek piškotovej byl pěknej hnus hnusáckej. :-(

  • Jana z Vysočiny | 4. 6. 2011 23:44

    Po letech vidím svůj recept a koukám, že ho nepoznávám. Kdo tu takhle převorává recepty?! Zřejmě i jiné nebudou sedět. Původní recept a všechny mé ostatní najdete na mých stránkách zde http://jakodoma.webgarden.cz/kynute-testo/?offset=20

  • Tonka | 15. 4. 2011 23:10

    Tak to bych tedy chťela vidět v roce 1900 Heru ..., nebo vanilkový cukr

  • Jarka O. | 28. 1. 2009 13:46

    No, podle mého je tam moc tekutiny, já bych osobně ubrala 100 ml. Jinak by to šlo vytužit přidáním mouky, ale to už je taková nouzovka. Lépe je méně tekutin. Ve většině receptů s kynutým těstem se dává zhruba poloviční množství tekutiny v poměru k mouce.

  • Michaela Honzíková | 28. 1. 2009 13:14

    Těsto se mi trhalo, dělala jsem přesně podle receptu a netuším kde se stala chyba.....no nakonec se nám povedlo to dostat do formy ale asi určitě nebude tak pěkná jako ta Vaše:( ale doufám, že bude alespoň dobrá, nemá někdo nějakou radu co udělat jinak aby těsto nebylo tak jemné?

  • Petr Petroš | 8. 11. 2007 17:08

    bezva recept a mohla by ste mi ho poslat na i mel? Můj imei je PPëtroas@seznam.cz Děkuji Petr Petroš

  • Klára | 8. 9. 2007 10:24

    Tento recept mě okamžitě zaujmul. Již před pečením mi něco říkalo, že to bude sklělé, a taky že bylo. Udělala jsem hned dvě, do té druhé jsem však místo perníku dala kakao. A všem chutnala ještě víc než perníková. Ta se dojedle až na druhý den :-D je opravdu výborná

  • Pája Jindrová | 15. 5. 2007 15:44

    Bábovka je moc dobrá,ale nenapadlo mně,abych si sehnala velikou formu,protože mi tuk vykapával a měla jsem zamořený celý byt kouřem,jinak žádnou chybu nemá,určitě si seženu velkou formu a upeču ji znova,takže pečení3x zdar.

  • PCHe | 7. 4. 2007 15:05

    Super recept. Povedla se hned napoprve - bzt ingredience davam hodne okometricky :-). Strouhanou verzi perniku ani pernik na strouhani jsem nesehnal - tak jsem rozkutroval normalni "rumove pernicky" a bylo to vytecne :-)Druhou verzi jsem jenom mirne upravil - rozkutotrovane pernicky jsem primerene rozmacel v medovine.

  • jana šlechtová | 5. 11. 2006 12:16

    a co teprve když se to udělá s náplní makovou to prostě nemá chybu

  • marie máchová | 30. 4. 2006 15:58

    Když jsem četla tento recept,zdálo se mi to nepochopitélné,jak to asi dopadne.Dnes už jí dělám znova,protože se povedla a měla obrovský úspěch.Prostě super.

  • Jana Tichá | 25. 9. 2005 20:57

    Strouhaný perník se mi skutečně podařilo koupit v sáčku, je to balení přibližně po 250g - alespoň u nás. Jinak bych si poradila nastrouháním perníku, který je k těmto účelům dělaný.

  • Ivka | 25. 9. 2005 18:09

    Poradite mi, prosim, co je "struhany pernik" ?Je to nejake korenie alebo naozajstny kupeny pernik?

  • Airan Novakova | 23. 8. 2005 16:56

    Pokud se nekdo rozhodne to udelat s namletymi oriskama jako ja, moje rada je pridat skorice...ta proste k orechum patri:-)))

  • Airan Novakova | 23. 8. 2005 16:41

    Jo, zapomnela jsem napsat - nesetrila jsem a dala tam maslo misto Hery, voni to s tou skorici po celym byte:-))

  • Airan Novakova | 23. 8. 2005 16:39

    Tak jsem ji konecne udelala a pred chvili vyndala z trouby. Vypada uzasne! Dala jsem tam hodne namletych orisku a granko. Testo mi vykynulo jedna basen. Lucinko, ja tu placku vyvalela zhruba na 0,5-0,7cm a vubec se netrhalo.Pekla jsem to ve stare kameninove babovkove forme a uz se nemuzu dockat az vystidne.Pekla jsem na zacatku 15 min na 180° a dopekala na 160. Co se tyce mldlou chut, kynute babovky maji uplne jinou chut nez slehane a trene. Priznavam, ze jsem testo zpracovala v robotu:-))

  • Jana Tichá | 22. 8. 2005 21:59

    Každé kynuté těsto musíte na vále dobře propracovat a případně zapracovat trochu mouky, když ho máte moc řídké. Pak se snadno vyválí, naplní, sroluje a přendá. Asi bych to kvůli začátečníkům měla líp popsat, ale přišlo mi to samozřejmé. A když ochutnáte perník, poznáte, zda a kolik máte do náplně přidat cukru. Každý perník je jiný, já dala už hotový strouhaný. Na fotce je vidět, že se to dá zvládnout poměrně úhledně, ale chce to asi trošku praxe a ta přichází až s lety. Nenechte se odradit :-)))

  • Lucinda | 22. 8. 2005 20:45

    Já nevím,asi neumím dělat s kynutým těstem.Recept mě zaujal,perník mám moc ráda, ale když jsem to vykynuté těsto rozválela,posypala perníkem a tukem, tak se mi to po zabalení hrozně trhalo,nějak jsem to do té formy přeneslaa po upečení se mi to zdálo takové nijaké, perník byl rozmístěný nepoměrně - někde ho bylo málo,někde moc a přítel se vyjádřil, že je to mdlé.Trošku mě zklamala - ale což, jiným se jak vidím povedla asi lépe:))))

  • Jana Tichá | 22. 8. 2005 12:10

    Jsem ráda, že chutná! A vaše vylepšení je moc lákavé.

  • Danka K. | 22. 8. 2005 08:05

    Dakujem za vyborny recept, pernik babovku spravne osladil a dodal jej vynimocnu chut.. Cela rodina si moc pochutila. No skusila som ju este trosku vylepsit. Na panvici som nechala skaramelizovat cukor, pridala som na mesiaciky nakrajane slivky a nektarinky, podliala som 1 dcl vody a pridala som 2 lyzice aromatickeho konaku. Jemny kompotik a kompotovou stavickou pokvapkana babovka k sebe neuveritelne pasovali. Doporucujem vyskusat i v takejto kombinacii. Krasny den vsetkym ;o)

  • Airan Novakova | 10. 8. 2005 20:22

    Tak jestli tohle byl v roce 1900 "jednoduchy recept" bojim se predstavy jak asi vypadali ty slozite:-))))))) Uz je seznamu na nedeli. Miluji stare recepty, je v nich neco, nevim zda je to spravne slovo v cestine, ale zdaji se mi takove roztomile:-)Napriklad ta vase buchta z brambor a tvarohem byla uzasna! Nikdo neveril, ze jsou tam brabory:-)))

  • Jana Tichá | 9. 8. 2005 20:49

    Airan, a to si vemte, že v původním receptu byla nazvaná JEDNODUCHÁ kynutá bábovka :-))) a šlehala se minim.půl hodiny!S ořechama máte úplnou pravdu! Už když jsem ji jedla, říkala jsem si, že ta náplň mírně připomíná ořechy. Určitě to s nimi bude moc dobré.

  • Airan Novakova | 8. 8. 2005 20:20

    Nemam v lasce kynute moucniky ale toto me zaujalo, snad se nic nestane kdyz misto strouhanyho perniku pouziju orechy...neco podobneho uz jsem jedla u kamaradky ale je to tak davno, ze si pamatuji jen ze to bylo dobre ale moc pracne...a to me tenkrat odradilo. Dnes v robotu to zmaknu raz-dva:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Bábovky Nejlepší dezerty
Moučníky Bábovky Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hera Mléko Moučkový cukr Perník na strouhání Polohrubá mouka Skořicový cukr Sůl Vanilkový cukr Žloutek

Třená bábovka podle Sandtnerky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí játra na olivách a víně

Kuřecí játra na olivách a víně

Palačinky od Petra

Palačinky od Petra

Kuřecí medailonky na kari s pórkem

Kuřecí medailonky na kari s pórkem

Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem

Listové řezy s vanilkovo-nugátovým…

Výborné koblížky z trouby

Výborné koblížky z trouby

Debrecínská polévka

Debrecínská polévka

Jemná cuketová pomazánka s ricottou

Jemná cuketová pomazánka s ricottou

Ostružinový řez

Ostružinový řez

Mandle v pánvi pražené

Mandle v pánvi pražené

Doporučujeme

30 minut
Fajitas v tortille

Fajitas v tortille

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Třená bábovka podle Sandtnerky

Poslední sledované recepty

56
Dýňová tortila
Dýňová tortila
55
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
41
Grilované vepřové s bramborovým salátem
Grilované vepřové s…
30
Virgin mojito
Virgin mojito

Zajímavé články

Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální vynález na chatu, když udeří letní vedra
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální…
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než zmrzlina nebo vychlazené pivo?
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než…
AHA.cz Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Ženy.cz 5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

Blesk.cz Waldemar Matuška (†76) by slavil 93: Bolestivé tajemství!

Waldemar Matuška (†76) by slavil 93: Bolestivé tajemství!

SportRevue.cz Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Další doporučené recepty:

Bábovka z majonézy
Bábovka z majonézy
Bábovka z marmelády (džemu)
Bábovka z marmelády (džemu)
Bábovka z pastináku
Bábovka z pastináku
Bábovka z tvarohu
Bábovka z tvarohu
Bábovka z vaječného koňaku
Bábovka z vaječného koňaku
Bábovka z vaječného likéru
Bábovka z vaječného likéru
  • Recepty.cz
  • Bábovka z roku 1900
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact