g
moučkový cukr
nebo pískový cukr včetně vanilkového
0,25
l
šlehačka
5
dl
hladká mouka
podle velikosti vajec
prášek do pečiva
strouhané ořechy
Postup přípravy receptu
1
Vejce utřeme nebo ušleháme s cukrem (nemusí být do pěny). Přidáme neušlehanou šlehačku a mouku s práškem do pečiva.
2
Tento základní recept lze obměnit přidáním rozinek, kandovaného nebo sušeného ovoce, kousíčků čokolády nebo mletých ořechů: Ořechy nahradíme část mouky v objemovém poměru 1 díl mouky - 2 díly ořechů - nejlepší je nahradit asi tak 1,5 dl mouky 3 dl ořechů, do ořechového těsta lze ještě přidat lžičku či dvě granulí rozpustné kávy.
3
Větší formu na bábovku či chlebíček vymažeme rozpuštěným tukem a dáme na chvíli do lednice. Pak vymažeme znovu a vysypeme polohrubou moukou. Bez problémů se vyklopí. Upečeme v předehřáté troubě. Zda je bábovka hotová, zjistíme špejlí - těsto se nesmí lepit. Po vyjmutí z trouby přikryjeme utěrkou a necháme chvíli odpočinout, až se "odlepí" od stěn, pak vyklopíme.
4
Bábovka je skvělá na cesty, vydrží dlouho vláčná, příprava je jednoduchá. Lze též nalít na plech a poklást ovocem jako bublaninu, třeba jen kousky jablek nebo třešněmi.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Di
|13. 11. 2012 13:27
A proč Recepty nazvaly tuto bábovku pro Musicu Bohemicu? :-\
Alena
|8. 6. 2005 10:00
Souhlasim,babovka je dlouho vlacna.Vynechavam zcela veskere vymazavani a vysypavani,protoze pouzivam silikonovou formu na peceni,ktera je opravdu k nezaplaceni.