Halušky se k nám dostaly od našich slovenských sousedů, kteří je považují za své národní jídlo. Připravují se z bramborového těsta a nejčastěji se podávají s brynzou nebo se zelím a uzeninou.
Brambory oškrábeme, nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme 1 vejce, sůl a polohrubou mouku, abychom vytvořili tužší těsto. Těsto dáme do sítka na halušky a propasírujeme do vařící vody (nebo těsto dáme na prkénko a do vařící vody oddělujeme nožem přibližně stejné kousky). Když halušky vyplavou na povrch, vařime jen pár minut.
Hlávkové zelí nakrájíme, dáme do pekáče, pokmínujeme a trochu pokapeme olejem a dáme do trouby asi na 180 °C. Zelí je měkké, když dostává nahnědlou barvu. Pak na zelí dáme nakrájené uzené na kostičky a prohřejeme.
...ze syrových ;-) ...já tentokrát nedával uzené a použil je jako přílohu k bůčkové roládě
já
|21. 11. 2016 09:34
dělá se to z uvařených brambor nebo ze syrových ?
R obin
|23. 6. 2016 12:44
...dělal jsem dnes a uzasne...nelepí se, opravdu jak od babičky...
zdeněk
|13. 5. 2016 13:23
Slanina s cibulkou a potom do toho zelí a je to našup
zdeněk
|13. 5. 2016 13:21
:-D
Reny2
|10. 4. 2016 17:16
Tak abych uvedla vse na pravou miru.....halusky zasadne vez vajicka....na osobu jeden stredne velky brambor.....mnozstvi mouky se neda uvest uz z toho duvodu,protoze kazdy brambor je jiny,ma vice ci mene tekutiny v sobe a mnozstvi skrobu taktez....takze na kasi nastrouhane brambory se dostatecne osoli a prisypava se tolik mouky,kolik je potreba.....rozdil je taky v tom,zda halusky protlacujeme pres sito,nebo "hazeme" z prkenka.....do sita ma byt testo o neco ridsi,na prkenko tuzsi,aby nestekalo.....Moje babicka za svuj zivot nahazela tuny halusek a vzdy byly uzasne.....at uz s tvarohem,brynzou nebo zelim......slaninka se dava uzena.....zadna anglicka....a pokud je delate,lepsi je delat jen mensi mnozstvi a po chvili je vylovit cednikem a trochu pokapat rozpustenym sadlem,aby se neslepily.....a pokracovat dalsi davkou.....jinak se vam rozvari....
Riči
|14. 9. 2015 23:20
Dobrý den , zkuste přidat do halušek drobiček česneku buď sušeneho nebo čerstvého tak dve špetky a uplně to doladí chuť :-) :-)
Lucie
|20. 8. 2015 12:10
Já jsem je teď doděla jsou výborné, těsto drží jak má.:) Tento recept můžu jen doporučit :-)
Jana
|5. 8. 2015 09:00
Zuzka má pravdu, ty ostatní rádoby kuchařky bych chtěla vidět. Každý je chytrý, ale kolik čeho nanapíše. Stďte se , kterých se to trýká. Jana
sany
|6. 7. 2015 16:53
debilní recept fakt
:-D
Zdenka
|18. 3. 2015 12:40
Tak tebe bych chtela mit doma, kdyz si nedokazes v hlave srovnat tenhle recept. Zamysli se nad tim,jak vypada brambora a kolik toho chces. O:-)
pepe
|9. 3. 2015 19:02
Takže třeba 3 brambory a kilo mouky?
Šárka
|28. 2. 2015 16:28
To si snad domyslíte ne,podle toho kolik toho chcete.. :-D
zuzka
|7. 12. 2014 12:52
bylo by fajn napsat kolik brambor a mouky, pak bych recept možná vyzkoušela...
Marťas
|6. 12. 2014 11:03
Ale bude :-) mám vyzkoušeno... sice podle jiného receptu ale drží.
Veti
|2. 9. 2014 10:15
Taky se divím,že tam dáváte vajíčko :-\ - to potom nejsou halušky,ale noky. Drží to pohromadě díky bramborovému škrobu :-)
Katka
|21. 8. 2014 10:57
Do halušek se nedává vajíčko? Od kdy? Vy jste halušky asi nikdy nevařila, že? Protože bez vajíčka vám to jaksi nebude držet pohromadě. ;-)
herfogl
|27. 5. 2014 20:53
možná jsi do celkové doby započítal i dvouhodinovou frontu na brambory
Bedrich
|3. 5. 2014 18:56
nevim proc ale priprava trvala 3 hod
Mája
|12. 12. 2013 13:13
Přesně tak do halušek se vajčko nedává...!!! :-X
Alexandra
|30. 6. 2013 08:01
Kolik brambor pro 5 osob???
Johny
|16. 3. 2013 08:33
DO HALUSEK SE VEJCE NEDAVA VAZENI. Maximalne do noku. B-)
Johny
|16. 3. 2013 08:31
tak to koukam jako blazen. DO HALUSEK SE VEJCE NEDAVA...to si nekdo plete s noky po madarskuB-)
Lexi
|14. 2. 2013 21:57
Halusky miluju <3 zvlast s brynzou a od mamky je to nejlepsi jidlo na svete :-* skumi je udelat podle tohoto receptu. Bude to dobre podle toho noveho receptu? :-\ ? (urcite jo !)
markule
|10. 2. 2013 11:25
300 kg? to musíte mít asi velký hlad... :)
300
|30. 1. 2013 14:09
300 kg :-|
Bedulka
|24. 6. 2012 22:00
halusky delam vzdy kdyz mam cas,ale fakt je miluju delam je se zelim a slaninou.Mi se o to pereme.Dam za jedna tomu to receptu. <:-)
Mirka
|23. 6. 2012 18:07
Na 4 stredni brambory davam vejce, podle oka mouku /jak je to huste/, osolim a hazim do vody lzickou. Se zelim a uzenym je to vyborny a mame radsi kasany s trochou cukru.
lulu
|21. 2. 2012 10:58
a kolik tak tech pbrambor tam mam dat pro dva lidi?? 8-)
Honzík
|11. 9. 2011 15:22
halušky miluju <3 ale, když sem byl jěště majej kluk tak mi nechutnala brynza a ani zelí. Tak mi moje mamina místo brynzy nebo zelí k tomu udělala míchaný vajca a smíchala to všechno dohromady aji se špekem nebo slaninou <3 <3 Teď už sem eukej a dělám si to tak i sám a je to upa nejlepčejší, obzvlášť pro menší děti bych to doporučil ;-) :-*