• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Babiččiny halušky
Napište svůj komentář k receptu

Babiččiny halušky

autor: Miroslava Marková
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 184
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččiny halušky
Babiččiny halušky
Babiččiny halušky
Babiččiny halušky
Babiččiny halušky
3fotografie
Nahrát fotku
 

Halušky se k nám dostaly od našich slovenských sousedů, kteří je považují za své národní jídlo. Připravují se z bramborového těsta a nejčastěji se podávají s brynzou nebo se zelím a uzeninou.

Babiččiny halušky

Suroviny

4 porce
  • Na halušky:
    • 500
      g brambory
    • sůl
    • 1
      ks vejce
    • 220
      g polohrubá mouka
  • Na zelí:
    • kmín
    • 500
      g uzené maso
    • 300
      g hlávkové zelí
    • olej

Postup přípravy receptu

1
Brambory oškrábeme, nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme 1 vejce, sůl a polohrubou mouku, abychom vytvořili tužší těsto. Těsto dáme do sítka na halušky a propasírujeme do vařící vody (nebo těsto dáme na prkénko a do vařící vody oddělujeme nožem přibližně stejné kousky). Když halušky vyplavou na povrch, vařime jen pár minut.

RADA: Jak správně připravit halušky?

2
Hlávkové zelí nakrájíme, dáme do pekáče, pokmínujeme a trochu pokapeme olejem a dáme do trouby asi na 180 °C. Zelí je měkké, když dostává nahnědlou barvu. Pak na zelí dáme nakrájené uzené na kostičky a prohřejeme.

RADA: Jak nakrouhat zelí?

3
V míse nakonec smícháme dohromady zelí s uzeným a haluškami.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Halušky s tvarohem

Halušky s tvarohem

Selské halušky špenátové

Selské halušky špenátové

Halušky podle Martinky

Halušky podle Martinky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • recepty73
    recepty73 | 29. 11. 2016 13:26

    ...ze syrových ;-) ...já tentokrát nedával uzené a použil je jako přílohu k bůčkové roládě

  • já | 21. 11. 2016 09:34

    dělá se to z uvařených brambor nebo ze syrových ?

  • R obin | 23. 6. 2016 12:44

    ...dělal jsem dnes a uzasne...nelepí se, opravdu jak od babičky...

  • zdeněk | 13. 5. 2016 13:23

    Slanina s cibulkou a potom do toho zelí a je to našup

  • zdeněk | 13. 5. 2016 13:21

    :-D

  • Reny2 | 10. 4. 2016 17:16

    Tak abych uvedla vse na pravou miru.....halusky zasadne vez vajicka....na osobu jeden stredne velky brambor.....mnozstvi mouky se neda uvest uz z toho duvodu,protoze kazdy brambor je jiny,ma vice ci mene tekutiny v sobe a mnozstvi skrobu taktez....takze na kasi nastrouhane brambory se dostatecne osoli a prisypava se tolik mouky,kolik je potreba.....rozdil je taky v tom,zda halusky protlacujeme pres sito,nebo "hazeme" z prkenka.....do sita ma byt testo o neco ridsi,na prkenko tuzsi,aby nestekalo.....Moje babicka za svuj zivot nahazela tuny halusek a vzdy byly uzasne.....at uz s tvarohem,brynzou nebo zelim......slaninka se dava uzena.....zadna anglicka....a pokud je delate,lepsi je delat jen mensi mnozstvi a po chvili je vylovit cednikem a trochu pokapat rozpustenym sadlem,aby se neslepily.....a pokracovat dalsi davkou.....jinak se vam rozvari....

  • Riči | 14. 9. 2015 23:20

    Dobrý den , zkuste přidat do halušek drobiček česneku buď sušeneho nebo čerstvého tak dve špetky a uplně to doladí chuť :-) :-)

  • Lucie | 20. 8. 2015 12:10

    Já jsem je teď doděla jsou výborné, těsto drží jak má.:) Tento recept můžu jen doporučit :-)

  • Jana | 5. 8. 2015 09:00

    Zuzka má pravdu, ty ostatní rádoby kuchařky bych chtěla vidět. Každý je chytrý, ale kolik čeho nanapíše. Stďte se , kterých se to trýká. Jana

  • sany | 6. 7. 2015 16:53

    debilní recept fakt :-D

  • Zdenka | 18. 3. 2015 12:40

    Tak tebe bych chtela mit doma, kdyz si nedokazes v hlave srovnat tenhle recept. Zamysli se nad tim,jak vypada brambora a kolik toho chces. O:-)

  • pepe | 9. 3. 2015 19:02

    Takže třeba 3 brambory a kilo mouky?

  • Šárka | 28. 2. 2015 16:28

    To si snad domyslíte ne,podle toho kolik toho chcete.. :-D

  • zuzka | 7. 12. 2014 12:52

    bylo by fajn napsat kolik brambor a mouky, pak bych recept možná vyzkoušela...

  • Marťas | 6. 12. 2014 11:03

    Ale bude :-) mám vyzkoušeno... sice podle jiného receptu ale drží.

  • Veti | 2. 9. 2014 10:15

    Taky se divím,že tam dáváte vajíčko :-\ - to potom nejsou halušky,ale noky. Drží to pohromadě díky bramborovému škrobu :-)

  • Katka | 21. 8. 2014 10:57

    Do halušek se nedává vajíčko? Od kdy? Vy jste halušky asi nikdy nevařila, že? Protože bez vajíčka vám to jaksi nebude držet pohromadě. ;-)

  • herfogl | 27. 5. 2014 20:53

    možná jsi do celkové doby započítal i dvouhodinovou frontu na brambory

  • Bedrich | 3. 5. 2014 18:56

    nevim proc ale priprava trvala 3 hod

  • Mája | 12. 12. 2013 13:13

    Přesně tak do halušek se vajčko nedává...!!! :-X

  • Alexandra | 30. 6. 2013 08:01

    Kolik brambor pro 5 osob???

  • Johny | 16. 3. 2013 08:33

    DO HALUSEK SE VEJCE NEDAVA VAZENI. Maximalne do noku. B-)

  • Johny | 16. 3. 2013 08:31

    tak to koukam jako blazen. DO HALUSEK SE VEJCE NEDAVA...to si nekdo plete s noky po madarskuB-)

  • Lexi | 14. 2. 2013 21:57

    Halusky miluju <3 zvlast s brynzou a od mamky je to nejlepsi jidlo na svete :-* skumi je udelat podle tohoto receptu. Bude to dobre podle toho noveho receptu? :-\ ? (urcite jo !)

  • markule | 10. 2. 2013 11:25

    300 kg? to musíte mít asi velký hlad... :)

  • 300 | 30. 1. 2013 14:09

    300 kg :-|

  • Bedulka | 24. 6. 2012 22:00

    halusky delam vzdy kdyz mam cas,ale fakt je miluju delam je se zelim a slaninou.Mi se o to pereme.Dam za jedna tomu to receptu. <:-)

  • Mirka | 23. 6. 2012 18:07

    Na 4 stredni brambory davam vejce, podle oka mouku /jak je to huste/, osolim a hazim do vody lzickou. Se zelim a uzenym je to vyborny a mame radsi kasany s trochou cukru.

  • lulu | 21. 2. 2012 10:58

    a kolik tak tech pbrambor tam mam dat pro dva lidi?? 8-)

  • Honzík | 11. 9. 2011 15:22

    halušky miluju <3 ale, když sem byl jěště majej kluk tak mi nechutnala brynza a ani zelí. Tak mi moje mamina místo brynzy nebo zelí k tomu udělala míchaný vajca a smíchala to všechno dohromady aji se špekem nebo slaninou <3 <3 Teď už sem eukej a dělám si to tak i sám a je to upa nejlepčejší, obzvlášť pro menší děti bych to doporučil ;-) :-*

  • petronyla | 18. 8. 2011 13:13

    Halušky byly výborné. Moc děkuji za recept :-)

  • recepty73
    recepty73 | 7. 6. 2011 19:31

    ...halušky vařím stejně, zelí někdy používám i kyselé a navíc přidávám ještě osmaženou cibuli...

  • Simča S.
    Simča S. | 7. 6. 2011 10:56

    Halušky milujeme... a toto je asi nejpůvodnější recept. Alespoň takto je znám od prababičky manžela....

  • ivo zátka | 12. 4. 2011 17:44

    halušky no :-P mé nejomlíbenější papko :)

  • jozana | 15. 2. 2011 22:44

    Ano jsem vyučená Kuchařka a mohu říct že jsou opravdu velice chutné

  • Miroslava Marková | 25. 3. 2008 09:03

    Jak napsala paní Tereza, množství brambor odhadněte podle počtu strávníků a poté přisypáváním mouky vytvořte hustčí těsto. Přeji Vám dobrou chuť!

  • Tereza J. | 15. 2. 2008 10:52

    Pán Miroslav, to sa nedá presne napísať, pretože každý druh zemiakov obsahuje iné množstvo vody, tu skutočne vidíte podľa hustoty cesta, koľko múky.

  • Miroslav Skřivánek | 14. 2. 2008 18:56

    Zajimalo by mě množství těch brambor,nedělám nic podle oka.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory Noky
Pokrmy Z mouky/obilovin Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hlávkové zelí Kmín Olej Polohrubá mouka Sůl Uzené maso Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Babiččiny rarášky

Babiččiny rarášky

Trojbarevná buchta

Trojbarevná buchta

Sněhové rohlíčky s krémem

Sněhové rohlíčky s krémem

Čínské rizoto

Čínské rizoto

Nekynuté rychlé těsto na pizzu

Nekynuté rychlé těsto na pizzu

Banánová bleskovka - dort

Banánová bleskovka - dort

Dresing

Dresing

Fitness jogurtový koláč nepečený

Fitness jogurtový koláč nepečený

Čevapčiči po našem

Čevapčiči po našem

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

72
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
65
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
32
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
26
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
23
Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Quinoa - jako příloha…

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Babiččino špenátové rizoto na pátek
Babiččino špenátové rizoto na pátek
Babiččiny "Francky"
Babiččiny "Francky"
Babiččiny citronové jablkáčky
Babiččiny citronové jablkáčky
Babiččiny kotlety
Babiččiny kotlety
Babiččiny lehké lívance
Babiččiny lehké lívance
Babiččiny masové placičky
Babiččiny masové placičky
  • Recepty.cz
  • Babiččiny halušky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact