• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka II.
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina zelňačka II.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina zelňačka II.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg brambory
    • 1
      sklenice sterilované zelí
    • 1
      hrst sušené houby
    • 0,50
      kg houby Čerstvých nebo nakládaných
    • 250
      ml šlehačka
    • 6
      ks vejce 4-6
    • 2
      ks cibule
    • 2
      stroužek česnek
    • olej
    • ocet
    • hladká mouka
    • sůl
    • cukr
    • pepř mletý
    • nové koření
    • bobkový list
    • mletá sladká paprika
    • polévkové koření (Vitana Klasik nebo Maggi)

Postup přípravy receptu

1
Sušené houby dáme přes noc namočit do vody. Cibuli a česnek dáme spěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme do 2,5 litru vody. Přidáme 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, sůl a přivedeme do varu. Potom přidáme pokrájené kysané zelí i s lákem a namočené nebo pokrájené čerstvé či nakládané houby. Vaříme dokud nejsou brambory poloměkké.
2
Mezitím si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi hladké mouky a popř. 1 lžičkou mleté sladké papriky. Do polévky přidáme zpěněnou cibuli a zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme dokud polévka nepřestane pěnit. Potom snížíme výkon sporáku, do polévky rozklepneme rovnoměrně vejce a již bez míchání vaříme 10 minut. Poté polévku odstavíme, přidáme 1 lžíci cukru, trochu pepře a popř. podle chuti 1 lžíci octa, sůl, a polévkové koření.
3
Místo hub můžeme dát i 1/4 kg uzeného masa nebo klobásku. Polévka je výborná i druhý den a v létě i studená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Babiččina zelňačka

Babiččina zelňačka

Babiččina hrachová jachnija na pátek

Babiččina hrachová jachnija na pátek

Babiččina kmínová polévka

Babiččina kmínová polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Uživatel (#82166) | 29. 11. 2011 16:22

    Přidala jsem špetku Chilli, aby to bylo pikantnější. Bylo by dobré i s vývarem s uzeného. Dá se v Čechách koupit v kostce? Žiji mino republiku, a nechala bych si to poslat.

  • mirek | 5. 11. 2011 14:55

    žiju mimo čr a tak se snažím občas něco českého uvařit, co mně na receptech z česka mrzí že uvádí míry jako sklenička, hrníček, balíček - docela by pomohla napsat to v litrech, mililitrech nebo deka a tak.... Vím že se kde co dá domyslet, ale když člověk něco dělá poprvé je fajn mít docela přesný návod...

  • eva | 24. 9. 2011 15:31

    Určitě je to vyborne ale dělam jinak a ta vsem moooc chutna takze nemenim :) :-)

  • Šárka | 22. 6. 2011 11:45

    Hmmmm,může být výbornéééé :-)

  • Tom | 15. 6. 2011 17:15

    Vařím jinak.Udělám vývar z uzených žeber.Paprikovou jíšku (bez cibule),vývar přecedím na hotovou jíšku.Přidám překrájené zelí,brambory.Oberu jedno uzené žebro a maso přidám do polévky.Dokořenit dle chuti.Zbytek žeber určitě využijete.Když ne na obíračku,určitě přijdou k duhu šunkofleky :)

  • Martina | 20. 1. 2011 13:05

    Byla výborná, zelňačku jsem dělala poprvé a i babička ji velice chválila! houby ani vajíčko nebylo dle mé chuti, tak jsem pouze přihodila na kostičky nakrajený trvanlivý salám v celku (vysušený) a od klobásy nebyl poznat rozdíl. Moc děkuji za tip a novou zkušenost ;-)

  • Zdenka Kocmichová | 17. 3. 2010 19:48

    Skvělá! Houby ani klobásu jsem neměla, tak jsem nahradila osmahnutou anglickou slaninou. Děkuji za detailně zpracovaný postup.

  • Lucie Vašátková | 31. 12. 2009 12:03

    Výborná,dělala jsem ji poprvé a povedla se,ale místo hub jsem použila klobásu.Mňamka

  • Renáta Kadlecová | 9. 11. 2009 17:13

    Výborná,povedla se.Dělala jsem podle receptu akorát míň brambor a bez hub,po ruce byla pouze klobáska,ale i tak mňam,mňam....dávam za 1

  • Michal Kovacik | 21. 8. 2009 12:52

    Mnam

  • Růženka Holubová | 12. 7. 2008 15:18

    Polévka je vynikající !!!!!!!!!!!!! a ještě když máte místo vody vývar z uzeného kolena a pak do toho to kolínko nakrájíte místo párku nebo klobásy tak bomba. V receptu je psáno,že místo hub uzeninu. Já dala obojí, nic se tím nepokazí. No co dodat - celá rodina měla GASTRONOMICKÝ VRCHOL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Klárka | 30. 3. 2008 12:15

    Mňamka! Polévku jsem vařla poprvé v životě, jsem začátečník, ale povedla se skvěle. Dneska si ji dáváme dva dny uleženou k obědu a nic nezbylo.

  • lucca | 27. 2. 2008 15:29

    Dámy a pánové!! tyhle naše/vaše recepty jsou naprosto famózní, zelňačka recept viz.výše nevyjímaje:o) občas si něco uvařím a když si zrovna nevím rady..kouknu sem. Vždycky si pochutnám. O5 vynikající, co dodat.. snad jen že, k lásce a vaření je třeba přistupovat s notnou dávkou tvořivosti. Mějte se rádi, láska prochází žaludkem. :o)

  • Zdeněk Procházka | 3. 12. 2007 19:24

    Moje první polévka, jakou jsem kdy udělal podle receptu. Povedla se moc, fakt vynikající. Jen houby nemám, tak jsem dal debrecínský párek z Makra (Doc.Steinhauser - nejlepší!)

  • Hanka | 6. 11. 2007 09:24

    Polévka je určitě výborná, jen bych tu lžičku sladké papriky rychle (aby nezhořkla) zpěnila na tom tuku s cibulí a česnekem. Rozmíchaná ve šlehačce nemá smysl - ani chuťově ani "na barvu". Když ji zpěníme na tuku, udělá nám barvičku...

  • Monika K | 2. 10. 2007 17:24

    Dnes jsem zelňačku uvařila k večeři, byl to skvělý gastronomický zážitek.Místo smetany jsem dala bílý jogurt.Prostě to je super polévka!!!

  • Petra Fojtíková | 26. 9. 2007 15:32

    příště dám míň vody a víc zelí... díky za skvělý oběd :)

  • janča | 22. 9. 2007 12:01

    MňááááM! Ta se mi ale povedla! :)

  • Kleema | 28. 5. 2007 12:13

    Tak díky za tip, přehodnotil jsem svoje dosavadní postupy jak vařit zelňačku. Dobrota ale nakonec jsem ještě přidal trochu majoránky, opravdu jen decentně a s tím česnekem a houbama je to zaručený úspěch.

  • ilka | 27. 5. 2007 07:15

    dneska na to jdu,mam na ni už chut,tak se uvidí....

  • Miroslava Marková | 26. 5. 2007 14:01

    Včera jsem jí uvařila k večeři a moc jsme si pochutnali. Moje maminka jí také dělá, ale bez vajec, hub a uzeniny. To já jsem tam dala všechno a nemá to chybu. Dávám za 1!

  • Jana Kutačová | 22. 5. 2007 06:08

    Polévka je vynikající,jen do ní ještě přidávám pikantní klobásku.Kaloricky je to šílené,ale naprosto skvělé..o))))))))

  • ema doležalová | 21. 5. 2007 20:39

    mnam to je dobry mnam ale ja sem to trochu vic osolila!!!!!!

  • tom | 16. 5. 2007 18:01

    zelňačka je bomba, houby a ani maso nemusí ,super, dík za recept

  • Hana Blechova | 26. 12. 2006 04:20

    Výborná, ale nedáváme ani uzené ani jiné maso. Vejce rozhodně ano, babička říkávala "ztracená vejce" nemícháním zůstanou celá, ale musejí se při nandavání najit!:))

  • Radim Hubáček | 10. 12. 2006 09:29

    Právě ji vařím přítelkyni a už teď to chutná náramně.Jo a přidal jsem do toho všeho mimo uzené i plátek krkovičky s kostí.PS: Dík za tip :)

  • johanka arkova | 17. 1. 2006 09:55

    Ja bych tam ti vejce dala a vice klobasky a hodne udeneho.Ale nevim ci Vasek skoci na nakup.On je trocha linej

  • Lucka | 11. 1. 2006 10:26

    Dobrá polévka.Jen bych dala více zelí a méně brambor. I ta vejce jsou tam zvláštní.

  • Autor | 23. 11. 2005 10:38

    Ty vejce se nechají pouze uvařit (proto se polévka 10 minut nemíchá aby zůstala pokud možno celá) a servírují se na talíř tak aby každý měl ve své porci jedno. Takto to dělávala moje babička a já to dělám přesně podle ní.

  • Jana | 26. 10. 2005 23:43

    Vyborne jsou susene houby namocit na 20 minut do variciho mleka,uplne to staci a houby voni jako cerstve.

  • pavla | 25. 10. 2005 08:54

    Výborná! Já původně vejce také nechtěla dávat, ale nakonec je ta polévka hustší a chutná to moc dobře. Ale úplě stačí jedno. Děkuji za mňam mňam recept :)

  • Anonym | 18. 10. 2005 21:42

    vyborna polevka jen soohlasim s temi vejci

  • Jana Forejtová | 18. 10. 2005 09:50

    Dobrá polévka, jen bych nedávala ty vejce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Česnek Cibule Cukr Hladká mouka Houby Mletá sladká paprika Nové koření Ocet Olej Pepř mletý Polévkové koření Šlehačka Sterilované zelí Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pomazánka z tuňáka

Pomazánka z tuňáka

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Rychlé ořechové řezy s pudinkem

Rychlé ořechové řezy s pudinkem

Kuskus se zeleninou a červenou čočkou

Kuskus se zeleninou a červenou čočkou

Játrová paštika IV.

Játrová paštika IV.

Kuře ,,MACO“

Kuře ,,MACO“

Vývar s rýžovými knedlíčky

Vývar s rýžovými knedlíčky

Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy (dort)

Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy …

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Doporučujeme

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

181
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
86
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
78
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
76
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
55
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Náročné období v práci? 5 tipů, jak ho přežít a nevyhořet

Náročné období v práci? 5 tipů, jak ho přežít a nevyhořet

Ženy.cz Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Blesk.cz Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka II.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact