• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka II.
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina zelňačka II.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina zelňačka II.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg brambory
    • 1
      sklenice sterilované zelí
    • 1
      hrst sušené houby
    • 0,50
      kg houby Čerstvých nebo nakládaných
    • 250
      ml šlehačka
    • 6
      ks vejce 4-6
    • 2
      ks cibule
    • 2
      stroužek česnek
    • olej
    • ocet
    • hladká mouka
    • sůl
    • cukr
    • pepř mletý
    • nové koření
    • bobkový list
    • mletá sladká paprika
    • polévkové koření (Vitana Klasik nebo Maggi)

Postup přípravy receptu

1
Sušené houby dáme přes noc namočit do vody. Cibuli a česnek dáme spěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme do 2,5 litru vody. Přidáme 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, sůl a přivedeme do varu. Potom přidáme pokrájené kysané zelí i s lákem a namočené nebo pokrájené čerstvé či nakládané houby. Vaříme dokud nejsou brambory poloměkké.
2
Mezitím si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi hladké mouky a popř. 1 lžičkou mleté sladké papriky. Do polévky přidáme zpěněnou cibuli a zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme dokud polévka nepřestane pěnit. Potom snížíme výkon sporáku, do polévky rozklepneme rovnoměrně vejce a již bez míchání vaříme 10 minut. Poté polévku odstavíme, přidáme 1 lžíci cukru, trochu pepře a popř. podle chuti 1 lžíci octa, sůl, a polévkové koření.
3
Místo hub můžeme dát i 1/4 kg uzeného masa nebo klobásku. Polévka je výborná i druhý den a v létě i studená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Babiččina zelňačka

Babiččina zelňačka

Babiččina hrachová jachnija na pátek

Babiččina hrachová jachnija na pátek

Babiččina kmínová polévka

Babiččina kmínová polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Uživatel (#82166) | 29. 11. 2011 16:22

    Přidala jsem špetku Chilli, aby to bylo pikantnější. Bylo by dobré i s vývarem s uzeného. Dá se v Čechách koupit v kostce? Žiji mino republiku, a nechala bych si to poslat.

  • mirek | 5. 11. 2011 14:55

    žiju mimo čr a tak se snažím občas něco českého uvařit, co mně na receptech z česka mrzí že uvádí míry jako sklenička, hrníček, balíček - docela by pomohla napsat to v litrech, mililitrech nebo deka a tak.... Vím že se kde co dá domyslet, ale když člověk něco dělá poprvé je fajn mít docela přesný návod...

  • eva | 24. 9. 2011 15:31

    Určitě je to vyborne ale dělam jinak a ta vsem moooc chutna takze nemenim :) :-)

  • Šárka | 22. 6. 2011 11:45

    Hmmmm,může být výbornéééé :-)

  • Tom | 15. 6. 2011 17:15

    Vařím jinak.Udělám vývar z uzených žeber.Paprikovou jíšku (bez cibule),vývar přecedím na hotovou jíšku.Přidám překrájené zelí,brambory.Oberu jedno uzené žebro a maso přidám do polévky.Dokořenit dle chuti.Zbytek žeber určitě využijete.Když ne na obíračku,určitě přijdou k duhu šunkofleky :)

  • Martina | 20. 1. 2011 13:05

    Byla výborná, zelňačku jsem dělala poprvé a i babička ji velice chválila! houby ani vajíčko nebylo dle mé chuti, tak jsem pouze přihodila na kostičky nakrajený trvanlivý salám v celku (vysušený) a od klobásy nebyl poznat rozdíl. Moc děkuji za tip a novou zkušenost ;-)

  • Zdenka Kocmichová | 17. 3. 2010 19:48

    Skvělá! Houby ani klobásu jsem neměla, tak jsem nahradila osmahnutou anglickou slaninou. Děkuji za detailně zpracovaný postup.

  • Lucie Vašátková | 31. 12. 2009 12:03

    Výborná,dělala jsem ji poprvé a povedla se,ale místo hub jsem použila klobásu.Mňamka

  • Renáta Kadlecová | 9. 11. 2009 17:13

    Výborná,povedla se.Dělala jsem podle receptu akorát míň brambor a bez hub,po ruce byla pouze klobáska,ale i tak mňam,mňam....dávam za 1

  • Michal Kovacik | 21. 8. 2009 12:52

    Mnam

  • Růženka Holubová | 12. 7. 2008 15:18

    Polévka je vynikající !!!!!!!!!!!!! a ještě když máte místo vody vývar z uzeného kolena a pak do toho to kolínko nakrájíte místo párku nebo klobásy tak bomba. V receptu je psáno,že místo hub uzeninu. Já dala obojí, nic se tím nepokazí. No co dodat - celá rodina měla GASTRONOMICKÝ VRCHOL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Klárka | 30. 3. 2008 12:15

    Mňamka! Polévku jsem vařla poprvé v životě, jsem začátečník, ale povedla se skvěle. Dneska si ji dáváme dva dny uleženou k obědu a nic nezbylo.

  • lucca | 27. 2. 2008 15:29

    Dámy a pánové!! tyhle naše/vaše recepty jsou naprosto famózní, zelňačka recept viz.výše nevyjímaje:o) občas si něco uvařím a když si zrovna nevím rady..kouknu sem. Vždycky si pochutnám. O5 vynikající, co dodat.. snad jen že, k lásce a vaření je třeba přistupovat s notnou dávkou tvořivosti. Mějte se rádi, láska prochází žaludkem. :o)

  • Zdeněk Procházka | 3. 12. 2007 19:24

    Moje první polévka, jakou jsem kdy udělal podle receptu. Povedla se moc, fakt vynikající. Jen houby nemám, tak jsem dal debrecínský párek z Makra (Doc.Steinhauser - nejlepší!)

  • Hanka | 6. 11. 2007 09:24

    Polévka je určitě výborná, jen bych tu lžičku sladké papriky rychle (aby nezhořkla) zpěnila na tom tuku s cibulí a česnekem. Rozmíchaná ve šlehačce nemá smysl - ani chuťově ani "na barvu". Když ji zpěníme na tuku, udělá nám barvičku...

  • Monika K | 2. 10. 2007 17:24

    Dnes jsem zelňačku uvařila k večeři, byl to skvělý gastronomický zážitek.Místo smetany jsem dala bílý jogurt.Prostě to je super polévka!!!

  • Petra Fojtíková | 26. 9. 2007 15:32

    příště dám míň vody a víc zelí... díky za skvělý oběd :)

  • janča | 22. 9. 2007 12:01

    MňááááM! Ta se mi ale povedla! :)

  • Kleema | 28. 5. 2007 12:13

    Tak díky za tip, přehodnotil jsem svoje dosavadní postupy jak vařit zelňačku. Dobrota ale nakonec jsem ještě přidal trochu majoránky, opravdu jen decentně a s tím česnekem a houbama je to zaručený úspěch.

  • ilka | 27. 5. 2007 07:15

    dneska na to jdu,mam na ni už chut,tak se uvidí....

  • Miroslava Marková | 26. 5. 2007 14:01

    Včera jsem jí uvařila k večeři a moc jsme si pochutnali. Moje maminka jí také dělá, ale bez vajec, hub a uzeniny. To já jsem tam dala všechno a nemá to chybu. Dávám za 1!

  • Jana Kutačová | 22. 5. 2007 06:08

    Polévka je vynikající,jen do ní ještě přidávám pikantní klobásku.Kaloricky je to šílené,ale naprosto skvělé..o))))))))

  • ema doležalová | 21. 5. 2007 20:39

    mnam to je dobry mnam ale ja sem to trochu vic osolila!!!!!!

  • tom | 16. 5. 2007 18:01

    zelňačka je bomba, houby a ani maso nemusí ,super, dík za recept

  • Hana Blechova | 26. 12. 2006 04:20

    Výborná, ale nedáváme ani uzené ani jiné maso. Vejce rozhodně ano, babička říkávala "ztracená vejce" nemícháním zůstanou celá, ale musejí se při nandavání najit!:))

  • Radim Hubáček | 10. 12. 2006 09:29

    Právě ji vařím přítelkyni a už teď to chutná náramně.Jo a přidal jsem do toho všeho mimo uzené i plátek krkovičky s kostí.PS: Dík za tip :)

  • johanka arkova | 17. 1. 2006 09:55

    Ja bych tam ti vejce dala a vice klobasky a hodne udeneho.Ale nevim ci Vasek skoci na nakup.On je trocha linej

  • Lucka | 11. 1. 2006 10:26

    Dobrá polévka.Jen bych dala více zelí a méně brambor. I ta vejce jsou tam zvláštní.

  • Autor | 23. 11. 2005 10:38

    Ty vejce se nechají pouze uvařit (proto se polévka 10 minut nemíchá aby zůstala pokud možno celá) a servírují se na talíř tak aby každý měl ve své porci jedno. Takto to dělávala moje babička a já to dělám přesně podle ní.

  • Jana | 26. 10. 2005 23:43

    Vyborne jsou susene houby namocit na 20 minut do variciho mleka,uplne to staci a houby voni jako cerstve.

  • pavla | 25. 10. 2005 08:54

    Výborná! Já původně vejce také nechtěla dávat, ale nakonec je ta polévka hustší a chutná to moc dobře. Ale úplě stačí jedno. Děkuji za mňam mňam recept :)

  • Anonym | 18. 10. 2005 21:42

    vyborna polevka jen soohlasim s temi vejci

  • Jana Forejtová | 18. 10. 2005 09:50

    Dobrá polévka, jen bych nedávala ty vejce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Česnek Cibule Cukr Hladká mouka Houby Mletá sladká paprika Nové koření Ocet Olej Pepř mletý Polévkové koření Šlehačka Sterilované zelí Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Lehký tvarohový koláč

Lehký tvarohový koláč

Bramborové placky se špenátovým nákypem

Bramborové placky se špenátovým…

Lilková směs s nivou

Lilková směs s nivou

Narozeninový sváteční dort

Narozeninový sváteční dort

Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Medová kuřecí stehýnka

Medová kuřecí stehýnka

Valentýnský řez

Valentýnský řez

Buchta Margot  "píchaná"

Buchta Margot "píchaná"

Plněné taštičky z listového těsta

Plněné taštičky z listového těsta

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

95
Dýňová tortila
Dýňová tortila
61
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
42
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
31
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
26
Višňový džem (marmeláda)
Višňový džem (marmeláda)

Zajímavé články

Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka vyrábí roztomilé sladké dvojníky pejsků a kočiček
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka…
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze…
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až po sladké. Které si vyberete?
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až…
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
AHA.cz Zpráva o Bohdalové vhání slzy do očí: Stašová promluvila

Zpráva o Bohdalové vhání slzy do očí: Stašová promluvila

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Houbařka Kateřina Brožová se raduje: Hurá rostou!

Houbařka Kateřina Brožová se raduje: Hurá rostou!

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka II.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact