• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka II.
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina zelňačka II.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina zelňačka II.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg brambory
    • 1
      sklenice sterilované zelí
    • 1
      hrst sušené houby
    • 0,50
      kg houby Čerstvých nebo nakládaných
    • 250
      ml šlehačka
    • 6
      ks vejce 4-6
    • 2
      ks cibule
    • 2
      stroužek česnek
    • olej
    • ocet
    • hladká mouka
    • sůl
    • cukr
    • pepř mletý
    • nové koření
    • bobkový list
    • mletá sladká paprika
    • polévkové koření (Vitana Klasik nebo Maggi)

Postup přípravy receptu

1
Sušené houby dáme přes noc namočit do vody. Cibuli a česnek dáme spěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme do 2,5 litru vody. Přidáme 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, sůl a přivedeme do varu. Potom přidáme pokrájené kysané zelí i s lákem a namočené nebo pokrájené čerstvé či nakládané houby. Vaříme dokud nejsou brambory poloměkké.
2
Mezitím si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi hladké mouky a popř. 1 lžičkou mleté sladké papriky. Do polévky přidáme zpěněnou cibuli a zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme dokud polévka nepřestane pěnit. Potom snížíme výkon sporáku, do polévky rozklepneme rovnoměrně vejce a již bez míchání vaříme 10 minut. Poté polévku odstavíme, přidáme 1 lžíci cukru, trochu pepře a popř. podle chuti 1 lžíci octa, sůl, a polévkové koření.
3
Místo hub můžeme dát i 1/4 kg uzeného masa nebo klobásku. Polévka je výborná i druhý den a v létě i studená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Babiččina zelňačka

Babiččina zelňačka

Babiččina hrachová jachnija na pátek

Babiččina hrachová jachnija na pátek

Babiččina kmínová polévka

Babiččina kmínová polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Uživatel (#82166) | 29. 11. 2011 16:22

    Přidala jsem špetku Chilli, aby to bylo pikantnější. Bylo by dobré i s vývarem s uzeného. Dá se v Čechách koupit v kostce? Žiji mino republiku, a nechala bych si to poslat.

  • mirek | 5. 11. 2011 14:55

    žiju mimo čr a tak se snažím občas něco českého uvařit, co mně na receptech z česka mrzí že uvádí míry jako sklenička, hrníček, balíček - docela by pomohla napsat to v litrech, mililitrech nebo deka a tak.... Vím že se kde co dá domyslet, ale když člověk něco dělá poprvé je fajn mít docela přesný návod...

  • eva | 24. 9. 2011 15:31

    Určitě je to vyborne ale dělam jinak a ta vsem moooc chutna takze nemenim :) :-)

  • Šárka | 22. 6. 2011 11:45

    Hmmmm,může být výbornéééé :-)

  • Tom | 15. 6. 2011 17:15

    Vařím jinak.Udělám vývar z uzených žeber.Paprikovou jíšku (bez cibule),vývar přecedím na hotovou jíšku.Přidám překrájené zelí,brambory.Oberu jedno uzené žebro a maso přidám do polévky.Dokořenit dle chuti.Zbytek žeber určitě využijete.Když ne na obíračku,určitě přijdou k duhu šunkofleky :)

  • Martina | 20. 1. 2011 13:05

    Byla výborná, zelňačku jsem dělala poprvé a i babička ji velice chválila! houby ani vajíčko nebylo dle mé chuti, tak jsem pouze přihodila na kostičky nakrajený trvanlivý salám v celku (vysušený) a od klobásy nebyl poznat rozdíl. Moc děkuji za tip a novou zkušenost ;-)

  • Zdenka Kocmichová | 17. 3. 2010 19:48

    Skvělá! Houby ani klobásu jsem neměla, tak jsem nahradila osmahnutou anglickou slaninou. Děkuji za detailně zpracovaný postup.

  • Lucie Vašátková | 31. 12. 2009 12:03

    Výborná,dělala jsem ji poprvé a povedla se,ale místo hub jsem použila klobásu.Mňamka

  • Renáta Kadlecová | 9. 11. 2009 17:13

    Výborná,povedla se.Dělala jsem podle receptu akorát míň brambor a bez hub,po ruce byla pouze klobáska,ale i tak mňam,mňam....dávam za 1

  • Michal Kovacik | 21. 8. 2009 12:52

    Mnam

  • Růženka Holubová | 12. 7. 2008 15:18

    Polévka je vynikající !!!!!!!!!!!!! a ještě když máte místo vody vývar z uzeného kolena a pak do toho to kolínko nakrájíte místo párku nebo klobásy tak bomba. V receptu je psáno,že místo hub uzeninu. Já dala obojí, nic se tím nepokazí. No co dodat - celá rodina měla GASTRONOMICKÝ VRCHOL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Klárka | 30. 3. 2008 12:15

    Mňamka! Polévku jsem vařla poprvé v životě, jsem začátečník, ale povedla se skvěle. Dneska si ji dáváme dva dny uleženou k obědu a nic nezbylo.

  • lucca | 27. 2. 2008 15:29

    Dámy a pánové!! tyhle naše/vaše recepty jsou naprosto famózní, zelňačka recept viz.výše nevyjímaje:o) občas si něco uvařím a když si zrovna nevím rady..kouknu sem. Vždycky si pochutnám. O5 vynikající, co dodat.. snad jen že, k lásce a vaření je třeba přistupovat s notnou dávkou tvořivosti. Mějte se rádi, láska prochází žaludkem. :o)

  • Zdeněk Procházka | 3. 12. 2007 19:24

    Moje první polévka, jakou jsem kdy udělal podle receptu. Povedla se moc, fakt vynikající. Jen houby nemám, tak jsem dal debrecínský párek z Makra (Doc.Steinhauser - nejlepší!)

  • Hanka | 6. 11. 2007 09:24

    Polévka je určitě výborná, jen bych tu lžičku sladké papriky rychle (aby nezhořkla) zpěnila na tom tuku s cibulí a česnekem. Rozmíchaná ve šlehačce nemá smysl - ani chuťově ani "na barvu". Když ji zpěníme na tuku, udělá nám barvičku...

  • Monika K | 2. 10. 2007 17:24

    Dnes jsem zelňačku uvařila k večeři, byl to skvělý gastronomický zážitek.Místo smetany jsem dala bílý jogurt.Prostě to je super polévka!!!

  • Petra Fojtíková | 26. 9. 2007 15:32

    příště dám míň vody a víc zelí... díky za skvělý oběd :)

  • janča | 22. 9. 2007 12:01

    MňááááM! Ta se mi ale povedla! :)

  • Kleema | 28. 5. 2007 12:13

    Tak díky za tip, přehodnotil jsem svoje dosavadní postupy jak vařit zelňačku. Dobrota ale nakonec jsem ještě přidal trochu majoránky, opravdu jen decentně a s tím česnekem a houbama je to zaručený úspěch.

  • ilka | 27. 5. 2007 07:15

    dneska na to jdu,mam na ni už chut,tak se uvidí....

  • Miroslava Marková | 26. 5. 2007 14:01

    Včera jsem jí uvařila k večeři a moc jsme si pochutnali. Moje maminka jí také dělá, ale bez vajec, hub a uzeniny. To já jsem tam dala všechno a nemá to chybu. Dávám za 1!

  • Jana Kutačová | 22. 5. 2007 06:08

    Polévka je vynikající,jen do ní ještě přidávám pikantní klobásku.Kaloricky je to šílené,ale naprosto skvělé..o))))))))

  • ema doležalová | 21. 5. 2007 20:39

    mnam to je dobry mnam ale ja sem to trochu vic osolila!!!!!!

  • tom | 16. 5. 2007 18:01

    zelňačka je bomba, houby a ani maso nemusí ,super, dík za recept

  • Hana Blechova | 26. 12. 2006 04:20

    Výborná, ale nedáváme ani uzené ani jiné maso. Vejce rozhodně ano, babička říkávala "ztracená vejce" nemícháním zůstanou celá, ale musejí se při nandavání najit!:))

  • Radim Hubáček | 10. 12. 2006 09:29

    Právě ji vařím přítelkyni a už teď to chutná náramně.Jo a přidal jsem do toho všeho mimo uzené i plátek krkovičky s kostí.PS: Dík za tip :)

  • johanka arkova | 17. 1. 2006 09:55

    Ja bych tam ti vejce dala a vice klobasky a hodne udeneho.Ale nevim ci Vasek skoci na nakup.On je trocha linej

  • Lucka | 11. 1. 2006 10:26

    Dobrá polévka.Jen bych dala více zelí a méně brambor. I ta vejce jsou tam zvláštní.

  • Autor | 23. 11. 2005 10:38

    Ty vejce se nechají pouze uvařit (proto se polévka 10 minut nemíchá aby zůstala pokud možno celá) a servírují se na talíř tak aby každý měl ve své porci jedno. Takto to dělávala moje babička a já to dělám přesně podle ní.

  • Jana | 26. 10. 2005 23:43

    Vyborne jsou susene houby namocit na 20 minut do variciho mleka,uplne to staci a houby voni jako cerstve.

  • pavla | 25. 10. 2005 08:54

    Výborná! Já původně vejce také nechtěla dávat, ale nakonec je ta polévka hustší a chutná to moc dobře. Ale úplě stačí jedno. Děkuji za mňam mňam recept :)

  • Anonym | 18. 10. 2005 21:42

    vyborna polevka jen soohlasim s temi vejci

  • Jana Forejtová | 18. 10. 2005 09:50

    Dobrá polévka, jen bych nedávala ty vejce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Česnek Cibule Cukr Hladká mouka Houby Mletá sladká paprika Nové koření Ocet Olej Pepř mletý Polévkové koření Šlehačka Sterilované zelí Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nekynutý koláč s různým ovocem

Nekynutý koláč s různým ovocem

Brambory na paprice jako příloha

Brambory na paprice jako příloha

Plněné pudinkové řezy

Plněné pudinkové řezy

Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Jogurtové knedlíčky s jahodovou…

Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky,,

Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky…

Cuketa na slanině s česnekem

Cuketa na slanině s česnekem

Přírodní plátek se sýrovou zeleninou - minutka

Přírodní plátek se sýrovou zeleninou …

Česneková polévka (česnečka) s pohankou

Česneková polévka (česnečka) s…

Chalupářská hrstková polévka

Chalupářská hrstková polévka

Doporučujeme

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

611
Poctivá česnečka
Poctivá česnečka
248
Bezpřílohové pečené plněné papriky v rajské omáčce
Bezpřílohové pečené…
65
Domácí houskový knedlík
Domácí houskový knedlík
33
Kuřecí vývar s ořechovými nudlemi
Kuřecí vývar s…
29
Hrášková polévka - jednoduchá
Hrášková polévka -…

Zajímavé články

Ideální moučník do deštivého počasí? Upečte si Dutch baby!
Ideální moučník do deštivého počasí? Upečte si…
Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak složit naplněnou tortillu
Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak…
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového, taženého, pivního i mrkvového těsta
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového,…
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která…
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky, které jsou perfektní k snídani i svačině
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky…
AHA.cz Bavič Petr Novotný: Nehezká slova na adresu odsouzeného syna

Bavič Petr Novotný: Nehezká slova na adresu odsouzeného syna

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Móda z premiéry filmu Franz: Čaputová předvedla stylistické fígle! A kdo ještě zazářil?

Móda z premiéry filmu Franz: Čaputová předvedla stylistické fígle! A kdo ještě zazářil?

Ženy.cz Co si pustit, když venku prší? Podzimní filmy a seriály, které vás zahřejí víc než čaj

Co si pustit, když venku prší? Podzimní filmy a seriály, které vás zahřejí víc než čaj

Blesk.cz Kapela Lucie chystá narozeninové turné: Pro velký zájem přidává další termín

Kapela Lucie chystá narozeninové turné: Pro velký zájem přidává další termín

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy Co slibují karty pro první podzimní týden? Blesk z čistého nebe pro jedno znamení! A kdo bude krotit vášně?

Co slibují karty pro první podzimní týden? Blesk z čistého nebe pro jedno znamení! A kdo bude krotit vášně?

  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka II.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact