• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina zelňačka

autor: Lucie Koutska
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 232
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Zabijákem špatné zimní nálady je tato typická česká polévka se zelím a klobásou. Výborně zasytí a zahřeje.

Babiččina zelňačka

Suroviny

5 porce
    • cibule
    • brambory
    • máslo
    • sůl
    • mléko
    • pepř mletý
    • anglická slanina
    • bobkový list
    • nové koření
    • kysané zelí
    • bílý jogurt
    • zeleninový vývar
    • mouka
    • papriková klobása
    • cukr Trochu

Postup přípravy receptu

1
Na másle si zpěníme cibulku, přidáme na jemno nakrájenou slaninu a klobásku a orestujeme. Až pěkně provoní, zalijeme vývarem (cca 1 litr), přidáme pokrájené brambory, bobkové listy, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Zelí necháme okapat, můžeme pokrájet a přidáme do hrnce. Povaříme, osolíme, opepříme, přidáme 0,4 litru mléka s rozmíchanou moukou (máme -li, nahradíme Hraškou) a necháme zhoustnout.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit jíšku

2
Až zhoustne, přidáme na zjemnění 3 lžíce bílého jogurtu a dle chuti dochutíme. Možno přidat i lžíci cukru pro ty, co nemají rádi kyselé. Polévka je lehce pikantní, krásně hustá a výborná. Tento recept je osvědčený v naší rodině, věřím, že si pochutnáte také.

RADA: Polévky, které zaženou i ten největší hlad!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelňačka s mletým masem

Zelňačka s mletým masem

Poctivá zelňačka

Poctivá zelňačka

Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan

Slovenská kapustnica - zelňačka z…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • patrikpohl(a)seznam.cz | 30. 11. 2017 17:18

    Tak tohle okolo zelňačky ani neprošlo to je přeplácané a zbytečně Jogurt , mléko , anglická slanina, máslo Proč jako Aby to chutnalo jako kejda ?

  • Klára | 3. 12. 2016 13:51

    Ten jogurt mi tam docela vadil, kysaná smetana není tak kyselá jako jogurt a určitě by byla v zelnačce mnohem .

  • loudal | 28. 7. 2016 02:06

    Taky mám rád slovenskou kapustnici ale musí být vánoční.

  • loudal | 28. 7. 2016 02:06

    Taky mám rád slovenskou kapustnici ale musí být vánoční.

  • Eva | 3. 4. 2016 13:50

    Dnes jsem uvařila přesně podle receptu a je famózní!!! Díky moc, bude to ode dneška stálice v mém rejstříku receptů.

  • mishak | 16. 1. 2015 16:53

    Hod recept. Já rád slovenskou KAPUSTNICU :-P ;-)

  • Eva | 10. 1. 2015 09:52

    Špatná není, ale ta moje kapustnica je stejně nej

  • squirrel | 21. 12. 2014 13:07

    Je to trochu pozměněný klasický valašský recept a jmenuje se to Valašská kyselica. U nás na Valašsku se tato polévka dělá jako štědrovečerní. Brambory, s povařeným kysaným zelím, s klobáskou (nemusí být), hřiby a kysaná smetana. Je to jednoduchá sytá a výborná polévka. Netřeba zahušťovat moukou. Hustá je i tak dost.

  • Mirth
    Mirth | 28. 10. 2014 11:47

    Výborná!!! Nedala jsem slaninu, jinak vše a bez dalšího dochucování se povedla na první ochutnání :-) šup s ní hned do oblíbených!

  • Ina | 25. 7. 2014 18:59

    Dala jsem i jogurt a rodina si moc pochutnala. Výborný a jednoduchý recept :-)

  • jura | 13. 4. 2014 10:45

    jogurt? babicky urcite do zeleninovej polievky nedavaju jogurt..

  • sandyadenny
    sandyadenny | 24. 3. 2014 19:53

    nedávala jsem jogurt ale primovní byla =)

  • caya | 21. 3. 2014 13:42

    Naprosto výborný recept a polívečka :-) Opravdu jako od babičky, tak jak si jí pamatuji.

  • lenča | 24. 11. 2013 10:14

    výborné...mléčné polévky mi nechutnají :-$ ,ale tato zelňačka je luxusní ;-) .Jogurt sem neměla,ale nahradila :-D sem ho zakysanou smetanou a výsledek je neuvěřitelný 8-) nato jak je to primitivní recept.Děkuji :-))

  • Delmor | 30. 9. 2013 10:28

    Fantazie. 20 let jsem nejedl tak dobrou zelňačku!

  • Thierry | 5. 8. 2013 17:06

    Tak uz je hotova, servirujeme na stul a je faaaakt luxusni! :-P

  • marye | 2. 8. 2013 11:58

    mmm výbornáá :-P

  • houhelak | 23. 7. 2013 18:16

    Vynikající! Jogurt tomu dodá úžasnou chuť. Od té doby, co ji vařím, patří k "nejžravějším" jídlům v naší domácnosti. Děkuji za skvělý recept!

  • Jaruška | 2. 5. 2013 12:22

    :-! příště bez toho jogurtu,je tam nějak navíc

  • Dana | 3. 4. 2013 14:25

    Velice jsme si pochutnali,ale místo jogurtu jsem dala smetanu :-) a domácí zelí...mňam

  • sisi | 26. 1. 2013 10:01

    Dělala jsem dnes poprvé,skvělá.

  • Zlatka | 25. 1. 2013 14:16

    Je to hoďka co byla uvařená.Je už skoro snědená.Takže výborná, vynikající :-) :-D

  • Jana | 24. 1. 2013 18:52

    Máme rádi zelnačku čirou, bez mléka, smetany a jiných mléčných přísad, takhle nám moc nesedla. :-(

  • Renata | 29. 12. 2012 23:32

    Právě jsem jí dovařila a je přesně taková, jako vařívala moje babička. Je skvělá!! :-) Vřele doporučuji :-) :-)

  • jirka | 27. 12. 2012 09:43

    ked máš napsáno Hrubá mouka????? Ty seš Játro O:-)

  • andy | 29. 11. 2012 08:51

    moc dobrá

  • KVD | 27. 10. 2012 11:12

    S tou zaprazkou z hrube mouky se to nedalo jist, bohuzel.

  • Irča Š. | 24. 10. 2012 10:23

    Právě jsem dovařila a pochutnávám si...udělala jsem přesně dle receptu včetně jogurtu a teda opravdu mňamkózní,jogurt zelňačku neuvěřitelně zjemnil a podtrhl její vynikající chuť.doporučuji ;-)

  • katy | 23. 8. 2012 14:19

    zelňačka dle tohoto receptu mi moc chutnala, akorát jogurt, který jsem tam přidala se v polívce trochu zdrcl takže príšte ho už dávat nebudu.

  • Zuleika | 22. 8. 2012 14:58

    Zelňačka je moje nejoblíbenější polévka. Vyzkoušela jsem už hodně receptů a pořád tomu něco chybělo. Ale tenhle recept je prostě nej, opravdu VYNIKAJÍCÍ!!

  • martin | 14. 8. 2012 22:33

    nasel jsem dobrou zelnacku i tady (www.databazereceptu.org) Je tam hodne fotek <:-)

  • Slávek | 11. 8. 2012 16:10

    <3 Je vinikající, děkuji . <3

  • Líba | 20. 6. 2012 18:58

    Teď jsme zelňačku dojedli a je opravdu LUXUSNÍ!!! Moc jsme si pochutnali. Děkuji za receptík, už ho mám v kuchařce. :-)

  • Maněnka | 15. 4. 2012 15:07

    Výborná, výborná ;-)

  • Martin | 11. 4. 2012 14:57

    já si brambory uvařím samostatně a pak je tam nasypu až nakonec

  • Miselinkaaa | 16. 3. 2012 16:33

    luxusní mňam akorat sem dovařila :-P :-)

  • Honza | 15. 3. 2012 13:47

    O jorurtu jsem nevěděl , ale zelňačku vařím v zimě nejčastěji :-) Já zahušťuju chlebem a na zjemnění dávám tavený sýr..stačí jeden dílek velkého obdélníkového Apetita :-) ...super..

  • Schnori | 27. 2. 2012 14:08

    Výborný...jenom prosím kuchařinky aby mysleli i na lidi co nejsou zběhlí a udávaly víc míry :)

  • Jirka | 24. 1. 2012 18:21

    Musím říct že je to ta nejlepší zelňačka jakou jsem kdy dělal. <3

  • Kamila | 23. 1. 2012 18:06

    Obráceně ne,v zelné vodě brambor už neuvaříš,zůstane tvrdý.

  • Klára | 23. 1. 2012 10:46

    napřed brambory a pak zelí? nemělo by to snad být obracéně? než bych uvařila jako druhé přidané zelí, tak se mi brambory rozvaří.

  • giovicova
    giovicova | 26. 12. 2011 22:41

    Výborná :-P

  • Hanka | 7. 12. 2011 17:04

    Znám a dělám, ale ještě rozklepnu jedno vajíčko před koncem vaření. Výborná.

  • Jajka | 21. 10. 2011 13:41

    Skvělá polévka, kterou jsem měla již možnost ochutnat před několika lety u známe, ale až teď si ji mohu uvařit sama. Děkuji :-)

  • Danny01 | 10. 5. 2011 14:39

    Akorát je v hrnci a už teď voní úžasně.... Už aby byla hotová.

  • Alena | 23. 4. 2011 11:01

    Zrovna jsem uvařila zelnačku podle Vašeho receptu,je opravdu výborná....zatím nikdo není doma,tak jsem si ji pochválila sama..díky za recept..

  • martina | 14. 4. 2011 14:16

    Taky se mi líbí více než v Prostřeno:)

  • Katerina | 14. 4. 2011 00:42

    Nemuzu se dockat az vas recept vyzkousim, bydlim v USA a muj manzel miluje ceska jidla (hlavne polevky) ... koukam na porad Prostreno a zrovna tam delali zelnacku, ale vas recept se mi libi vice :) dekuji

  • ilczinkejsn | 5. 4. 2011 14:23

    Miluju zelnacku a na tehle se snad neda nic zkazit tak drzte palce jdu na to :-\ :-)

  • pepalew | 10. 3. 2011 11:08

    jste dobrá kuchařka

  • pepalew | 10. 3. 2011 10:55

    výtečný recept mnam mnam :-)

  • Franta | 17. 2. 2011 17:36

    báječná věc...díky za recept

  • fanda | 1. 2. 2011 10:31

    :-D je to dobré vyskošeno

  • Jana Pá | 9. 1. 2011 14:14

    Děláme u nás doma podobně a je to! Ale jinak si zelí povařím zvlášť a pak ho přidám k tomu ostatnímu. Já totiž už do té slaniny a klobásky po orestování přidám červ. papriku,hl.mouku a vodu a udělám takovou "jíšku"?, potom doleji vodou-vývarem a vařím cca 20 min., pak přidám zelí-předvařené, smetanu a už jen dochucuji-cukr,sůl a také ještě někdy zakysanou smetanu, aby to mělo "grády"!

  • milucka | 7. 1. 2011 16:40

    je vyborna, diky

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 4. 1. 2011 12:34

    Výborná, taky vynechávám cukr

  • Petr N. | 11. 12. 2010 15:47

    Skvělé, jen bez cukru, se smetanou a na cibulce zpěněnou paprikou...;-)

  • Lucie Koutská | 14. 1. 2010 13:52

    Petr Kucín:samozřejmě máte pravdu, to co se dnes prodává se za mléko jen tak vydává, ale pokud chceme takovou netučnou variantu, tak i toto mléko se hodí :)

  • Lenka Blahutová | 13. 1. 2010 11:40

    Taky děláme takto...je výborná. A jestli můžu doporučit, vyzkoušejte Fazolačku po Uhersku...recept je dávno přidán....mám ho od své babičky a je to velká dobrota.

  • Petr Kucín | 7. 1. 2010 08:28

    mléko už není to co bylo za naších babiček dáváme smetanu a vynecháváme cukr přikusujeme vánočku nebo mazanec BOŽÍ !!!

  • Ivana Mati | 4. 1. 2010 22:55

    Taky ji takhle vařím a je fakt dobrá! VYZKOUŠEJTE

  • Dana K. | 4. 1. 2010 20:54

    Tohle nemůže být jiné než dobré.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Zelňačka
Polévky Oběd Večeře Vaření Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anglická slanina Bílý jogurt Bobkový list Brambory Cibule Cukr Kysané zelí Máslo Mléko Mouka Nové koření Papriková klobása Pepř mletý Sůl Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Polská polévka z červené řepy

Polská polévka z červené řepy

Český chleba v cizině

Český chleba v cizině

Bezlepkový smetanový dort s rybízem

Bezlepkový smetanový dort s rybízem

Noky se špenátem a ricottou

Noky se špenátem a ricottou

Zeleninový salát s cottage sýrem

Zeleninový salát s cottage sýrem

Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem

Salát z čínského nebo pekingského…

Mleté hovězí po anglicku

Mleté hovězí po anglicku

Tradiční jablečný koláč

Tradiční jablečný koláč

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

78
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
57
Dušené pepřové karé v cibuli
Dušené pepřové karé v…
56
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
55
Těstoviny (nejen) s kuřecím masem - zdravě a chutně
Těstoviny (nejen) s…
49
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččino kuře na šunce
Babiččino kuře na šunce
Babiččino pečené kuře s nádivkou
Babiččino pečené kuře s nádivkou
Babiččino špenátové rizoto na pátek
Babiččino špenátové rizoto na pátek
  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact