• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina zelňačka

autor: Lucie Koutska
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 327
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Zabijákem špatné zimní nálady je tato typická česká polévka se zelím a klobásou. Výborně zasytí a zahřeje.

Babiččina zelňačka

Suroviny

5 porce
    • cibule
    • brambory
    • máslo
    • sůl
    • mléko
    • pepř mletý
    • anglická slanina
    • bobkový list
    • nové koření
    • kysané zelí
    • bílý jogurt
    • zeleninový vývar
    • mouka
    • papriková klobása
    • cukr Trochu

Postup přípravy receptu

1
Na másle si zpěníme cibulku, přidáme na jemno nakrájenou slaninu a klobásku a orestujeme. Až pěkně provoní, zalijeme vývarem (cca 1 litr), přidáme pokrájené brambory, bobkové listy, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Zelí necháme okapat, můžeme pokrájet a přidáme do hrnce. Povaříme, osolíme, opepříme, přidáme 0,4 litru mléka s rozmíchanou moukou (máme -li, nahradíme Hraškou) a necháme zhoustnout.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit jíšku

2
Až zhoustne, přidáme na zjemnění 3 lžíce bílého jogurtu a dle chuti dochutíme. Možno přidat i lžíci cukru pro ty, co nemají rádi kyselé. Polévka je lehce pikantní, krásně hustá a výborná. Tento recept je osvědčený v naší rodině, věřím, že si pochutnáte také.

RADA: Polévky, které zaženou i ten největší hlad!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelňačka s mletým masem

Zelňačka s mletým masem

Poctivá zelňačka

Poctivá zelňačka

Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan

Slovenská kapustnica - zelňačka z…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • patrikpohl(a)seznam.cz | 30. 11. 2017 17:18

    Tak tohle okolo zelňačky ani neprošlo to je přeplácané a zbytečně Jogurt , mléko , anglická slanina, máslo Proč jako Aby to chutnalo jako kejda ?

  • Klára | 3. 12. 2016 13:51

    Ten jogurt mi tam docela vadil, kysaná smetana není tak kyselá jako jogurt a určitě by byla v zelnačce mnohem .

  • loudal | 28. 7. 2016 02:06

    Taky mám rád slovenskou kapustnici ale musí být vánoční.

  • loudal | 28. 7. 2016 02:06

    Taky mám rád slovenskou kapustnici ale musí být vánoční.

  • Eva | 3. 4. 2016 13:50

    Dnes jsem uvařila přesně podle receptu a je famózní!!! Díky moc, bude to ode dneška stálice v mém rejstříku receptů.

  • mishak | 16. 1. 2015 16:53

    Hod recept. Já rád slovenskou KAPUSTNICU :-P ;-)

  • Eva | 10. 1. 2015 09:52

    Špatná není, ale ta moje kapustnica je stejně nej

  • squirrel | 21. 12. 2014 13:07

    Je to trochu pozměněný klasický valašský recept a jmenuje se to Valašská kyselica. U nás na Valašsku se tato polévka dělá jako štědrovečerní. Brambory, s povařeným kysaným zelím, s klobáskou (nemusí být), hřiby a kysaná smetana. Je to jednoduchá sytá a výborná polévka. Netřeba zahušťovat moukou. Hustá je i tak dost.

  • Mirth
    Mirth | 28. 10. 2014 11:47

    Výborná!!! Nedala jsem slaninu, jinak vše a bez dalšího dochucování se povedla na první ochutnání :-) šup s ní hned do oblíbených!

  • Ina | 25. 7. 2014 18:59

    Dala jsem i jogurt a rodina si moc pochutnala. Výborný a jednoduchý recept :-)

  • jura | 13. 4. 2014 10:45

    jogurt? babicky urcite do zeleninovej polievky nedavaju jogurt..

  • sandyadenny
    sandyadenny | 24. 3. 2014 19:53

    nedávala jsem jogurt ale primovní byla =)

  • caya | 21. 3. 2014 13:42

    Naprosto výborný recept a polívečka :-) Opravdu jako od babičky, tak jak si jí pamatuji.

  • lenča | 24. 11. 2013 10:14

    výborné...mléčné polévky mi nechutnají :-$ ,ale tato zelňačka je luxusní ;-) .Jogurt sem neměla,ale nahradila :-D sem ho zakysanou smetanou a výsledek je neuvěřitelný 8-) nato jak je to primitivní recept.Děkuji :-))

  • Delmor | 30. 9. 2013 10:28

    Fantazie. 20 let jsem nejedl tak dobrou zelňačku!

  • Thierry | 5. 8. 2013 17:06

    Tak uz je hotova, servirujeme na stul a je faaaakt luxusni! :-P

  • marye | 2. 8. 2013 11:58

    mmm výbornáá :-P

  • houhelak | 23. 7. 2013 18:16

    Vynikající! Jogurt tomu dodá úžasnou chuť. Od té doby, co ji vařím, patří k "nejžravějším" jídlům v naší domácnosti. Děkuji za skvělý recept!

  • Jaruška | 2. 5. 2013 12:22

    :-! příště bez toho jogurtu,je tam nějak navíc

  • Dana | 3. 4. 2013 14:25

    Velice jsme si pochutnali,ale místo jogurtu jsem dala smetanu :-) a domácí zelí...mňam

  • sisi | 26. 1. 2013 10:01

    Dělala jsem dnes poprvé,skvělá.

  • Zlatka | 25. 1. 2013 14:16

    Je to hoďka co byla uvařená.Je už skoro snědená.Takže výborná, vynikající :-) :-D

  • Jana | 24. 1. 2013 18:52

    Máme rádi zelnačku čirou, bez mléka, smetany a jiných mléčných přísad, takhle nám moc nesedla. :-(

  • Renata | 29. 12. 2012 23:32

    Právě jsem jí dovařila a je přesně taková, jako vařívala moje babička. Je skvělá!! :-) Vřele doporučuji :-) :-)

  • jirka | 27. 12. 2012 09:43

    ked máš napsáno Hrubá mouka????? Ty seš Játro O:-)

  • andy | 29. 11. 2012 08:51

    moc dobrá

  • KVD | 27. 10. 2012 11:12

    S tou zaprazkou z hrube mouky se to nedalo jist, bohuzel.

  • Irča Š. | 24. 10. 2012 10:23

    Právě jsem dovařila a pochutnávám si...udělala jsem přesně dle receptu včetně jogurtu a teda opravdu mňamkózní,jogurt zelňačku neuvěřitelně zjemnil a podtrhl její vynikající chuť.doporučuji ;-)

  • katy | 23. 8. 2012 14:19

    zelňačka dle tohoto receptu mi moc chutnala, akorát jogurt, který jsem tam přidala se v polívce trochu zdrcl takže príšte ho už dávat nebudu.

  • Zuleika | 22. 8. 2012 14:58

    Zelňačka je moje nejoblíbenější polévka. Vyzkoušela jsem už hodně receptů a pořád tomu něco chybělo. Ale tenhle recept je prostě nej, opravdu VYNIKAJÍCÍ!!

  • martin | 14. 8. 2012 22:33

    nasel jsem dobrou zelnacku i tady (www.databazereceptu.org) Je tam hodne fotek <:-)

  • Slávek | 11. 8. 2012 16:10

    <3 Je vinikající, děkuji . <3

  • Líba | 20. 6. 2012 18:58

    Teď jsme zelňačku dojedli a je opravdu LUXUSNÍ!!! Moc jsme si pochutnali. Děkuji za receptík, už ho mám v kuchařce. :-)

  • Maněnka | 15. 4. 2012 15:07

    Výborná, výborná ;-)

  • Martin | 11. 4. 2012 14:57

    já si brambory uvařím samostatně a pak je tam nasypu až nakonec

  • Miselinkaaa | 16. 3. 2012 16:33

    luxusní mňam akorat sem dovařila :-P :-)

  • Honza | 15. 3. 2012 13:47

    O jorurtu jsem nevěděl , ale zelňačku vařím v zimě nejčastěji :-) Já zahušťuju chlebem a na zjemnění dávám tavený sýr..stačí jeden dílek velkého obdélníkového Apetita :-) ...super..

  • Schnori | 27. 2. 2012 14:08

    Výborný...jenom prosím kuchařinky aby mysleli i na lidi co nejsou zběhlí a udávaly víc míry :)

  • Jirka | 24. 1. 2012 18:21

    Musím říct že je to ta nejlepší zelňačka jakou jsem kdy dělal. <3

  • Kamila | 23. 1. 2012 18:06

    Obráceně ne,v zelné vodě brambor už neuvaříš,zůstane tvrdý.

  • Klára | 23. 1. 2012 10:46

    napřed brambory a pak zelí? nemělo by to snad být obracéně? než bych uvařila jako druhé přidané zelí, tak se mi brambory rozvaří.

  • giovicova
    giovicova | 26. 12. 2011 22:41

    Výborná :-P

  • Hanka | 7. 12. 2011 17:04

    Znám a dělám, ale ještě rozklepnu jedno vajíčko před koncem vaření. Výborná.

  • Jajka | 21. 10. 2011 13:41

    Skvělá polévka, kterou jsem měla již možnost ochutnat před několika lety u známe, ale až teď si ji mohu uvařit sama. Děkuji :-)

  • Danny01 | 10. 5. 2011 14:39

    Akorát je v hrnci a už teď voní úžasně.... Už aby byla hotová.

  • Alena | 23. 4. 2011 11:01

    Zrovna jsem uvařila zelnačku podle Vašeho receptu,je opravdu výborná....zatím nikdo není doma,tak jsem si ji pochválila sama..díky za recept..

  • martina | 14. 4. 2011 14:16

    Taky se mi líbí více než v Prostřeno:)

  • Katerina | 14. 4. 2011 00:42

    Nemuzu se dockat az vas recept vyzkousim, bydlim v USA a muj manzel miluje ceska jidla (hlavne polevky) ... koukam na porad Prostreno a zrovna tam delali zelnacku, ale vas recept se mi libi vice :) dekuji

  • ilczinkejsn | 5. 4. 2011 14:23

    Miluju zelnacku a na tehle se snad neda nic zkazit tak drzte palce jdu na to :-\ :-)

  • pepalew | 10. 3. 2011 11:08

    jste dobrá kuchařka

  • pepalew | 10. 3. 2011 10:55

    výtečný recept mnam mnam :-)

  • Franta | 17. 2. 2011 17:36

    báječná věc...díky za recept

  • fanda | 1. 2. 2011 10:31

    :-D je to dobré vyskošeno

  • Jana Pá | 9. 1. 2011 14:14

    Děláme u nás doma podobně a je to! Ale jinak si zelí povařím zvlášť a pak ho přidám k tomu ostatnímu. Já totiž už do té slaniny a klobásky po orestování přidám červ. papriku,hl.mouku a vodu a udělám takovou "jíšku"?, potom doleji vodou-vývarem a vařím cca 20 min., pak přidám zelí-předvařené, smetanu a už jen dochucuji-cukr,sůl a také ještě někdy zakysanou smetanu, aby to mělo "grády"!

  • milucka | 7. 1. 2011 16:40

    je vyborna, diky

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 4. 1. 2011 12:34

    Výborná, taky vynechávám cukr

  • Petr N. | 11. 12. 2010 15:47

    Skvělé, jen bez cukru, se smetanou a na cibulce zpěněnou paprikou...;-)

  • Lucie Koutská | 14. 1. 2010 13:52

    Petr Kucín:samozřejmě máte pravdu, to co se dnes prodává se za mléko jen tak vydává, ale pokud chceme takovou netučnou variantu, tak i toto mléko se hodí :)

  • Lenka Blahutová | 13. 1. 2010 11:40

    Taky děláme takto...je výborná. A jestli můžu doporučit, vyzkoušejte Fazolačku po Uhersku...recept je dávno přidán....mám ho od své babičky a je to velká dobrota.

  • Petr Kucín | 7. 1. 2010 08:28

    mléko už není to co bylo za naších babiček dáváme smetanu a vynecháváme cukr přikusujeme vánočku nebo mazanec BOŽÍ !!!

  • Ivana Mati | 4. 1. 2010 22:55

    Taky ji takhle vařím a je fakt dobrá! VYZKOUŠEJTE

  • Dana K. | 4. 1. 2010 20:54

    Tohle nemůže být jiné než dobré.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Zelňačka
Polévky Oběd Večeře Vaření Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anglická slanina Bílý jogurt Bobkový list Brambory Cibule Cukr Kysané zelí Máslo Mléko Mouka Nové koření Papriková klobása Pepř mletý Sůl Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Domácí Rumcajs

Domácí Rumcajs

Zakázaná buchta

Zakázaná buchta

Mramorové maso

Mramorové maso

Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA

Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA

Vdolky paní Slávky

Vdolky paní Slávky

Nadýchané americké lívance

Nadýchané americké lívance

Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky) a kysaným zelím

Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky)…

Kuřecí zapečené s rajčaty a mozzarellou

Kuřecí zapečené s rajčaty a…

Feferonková pasta

Feferonková pasta

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

47
Houbová omáčka krok za krokem
Houbová omáčka krok za…
42
Polévkové drobení
Polévkové drobení
37
Bramborový guláš
Bramborový guláš
37
Dýňové muffiny
Dýňové muffiny
37
Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a chutnají jako z trhu
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a…
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
AHA.cz Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Další rána pro Sharon Osbourneovou: Po skonu Ozzyho (†76) přišla i o milovaného psa!

Další rána pro Sharon Osbourneovou: Po skonu Ozzyho (†76) přišla i o milovaného psa!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Další doporučené recepty:

Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččino kuře na šunce
Babiččino kuře na šunce
Babiččino pečené kuře s nádivkou
Babiččino pečené kuře s nádivkou
Babiččino špenátové rizoto na pátek
Babiččino špenátové rizoto na pátek
  • Recepty.cz
  • Babiččina zelňačka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact