• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Babiččina vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 110
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Jak uplést vánočku

Suroviny

8 porce
    • 200
      g máslo
    • sůl
    • 1
      ks vejce
    • mléko
    • 5
      ks žloutek
    • 140
      g rozinky
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 84
      g droždí
    • 140
      g mandle
    • citronová kůra z jednoho citronu
    • 250
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

1
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujeme těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynout. Pozor kyne docela pomalu! Pak upleteme vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Aby se vánočka nepřipálila, dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela a jakmile začne červenat, tak i papír nahoře přes vánočku.

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!

2
Upozorňuji, že je z této dávky lepší udělat vánočky dvě, protože se líp pečou, a taky jsou menší, neboť z jedné dávky má vánočka 55 cm.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vánočka se šafránem

Vánočka se šafránem

Vánočka s medovinou

Vánočka s medovinou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Kajkakab | 9. 12. 2018 12:32

    Je to nejhorší recept !!!

  • lidka | 22. 12. 2015 18:39

    Byla moc suchá, chybí tam mléko!!!! Toho tam mělo být aspoň 1/2 litru!!!! Tuhle už péct nebudu.

  • leberk | 22. 12. 2015 17:56

    Tuto vánočku jsem upekla a už ji nebudu dělat nikdy!!! Je to tuhé těsto, těžké, není dobré. Nekyne, není lehké s ním pracovat, horší vánočku jsem ještě neměla. Už nikdy!!!! A propo - chybí tam 1/2 litru mléka. To že napíšete pouze "mléko" jsem vzala jako že je zapotřebí pouze na kvásek a to je prostě málo. Budu se už držet svého receptu na vánočku, tuto nedoporučuji.

  • Laďa | 4. 1. 2015 21:25

    Protože do vánočky nepřidáváte sádlo, musí být druhý den tvrdá jak kámen. Dobré je dát sádlo s máslem napůl nebo spíš víc sádla a trochu másla jen pro vůni.

  • Adéla | 19. 12. 2014 12:13

    Dámy na kolik a jak dlouho pečete? Děkujiii :-)

  • Erika | 26. 7. 2014 10:21

    A ještě teda doporocuju, davat maslo až když je testo trochu promíchane taky je to o tom že kvasinky obalí a huř kynou.

  • Erika | 26. 7. 2014 10:18

    Do bude asi proto žes ho nechala pres noc, pekna blbost, pak uz nema sanci a kvasny proces je pryc( prekvaseny) Vsechno ma svoji dobu a postup, asi neco jako nedavat sul ke kvasku ale mimo nej, sul je nici.

  • Kler | 23. 12. 2013 22:39

    Ja ji zrovna dopekla a je ok,toho mleka ale padlo dost,chtelo by to dopsat do receptu :-)

  • Noel | 22. 12. 2013 13:08

    Vanocka je utopie je to hovadina bez sance na uspech

  • Gabi | 19. 12. 2013 16:18

    z hotoveho testa kus odendas 8-)

  • Mery12 | 2. 1. 2013 18:15

    Bábovka byla výtečná - jen pro ještě lepší postup a představu bych hned v úvodu napsala, že jde o dvě vánočky, že mandle musí být spařené a že pro zvláčnění se používá a jak to mléko. Přidala jsem ještě kandované ovoce. Výsledek byl super! Díky.

  • Magdaena P. | 31. 12. 2012 17:38

    Já dělám vánočku zásadně z polohrubé mouky a nikdy nebyl žádný problém.Mléko se nahřeje na kvásek jen vlažné,tuk rozehřeje a také jen vlažný se zapracuje do těsta.Já zadělávám v misce kysce,ta s dvěma víčky ve které těsto kyne jedna báseň a používám hnětač.Během, kynutí několikrát prohnětu a na výsledku je to opravdu znát.Múj recept je půl kila polohrubé mouky,kostička dorždí,10dg tuku,tentokrát jsem dala máslo,sádlo každého třetinu dávky,10 dg cukru,2 žloutky,3 špetky soli 1/4 litru mléka,kůra z jednoho citronu,drcený anýz asi půl kávové lžičky,opilé rozinky a mandle.Ty s hrozinkama zapracovávám do těsta až na konec.Po vykynutí spletu vánočku z devíti pramenů,potřu žloutkem s troškou mléka a s troškou rumu.Nechám znova nakynout a v předehřáté troubě na 150 asi půl hoďky pečeme.Dobrou chuť. ;-)

  • magda | 31. 12. 2012 17:24

    Já jsem někde četla,že výbornou se stává vánočka,ve které jsou 3 druhy tuku.Já ji pekla tento týden už podruhé a dala jsem máslo,sádlo i olej a tak dobrou jsme ji nikdy neměli.Těsto zadělávám v míse s víkem,ve které krásně nakyne.Během kynutí těsto i 3x znovu prohnětu a při posledním hnětení přidám opilé rozinky ( namočené v rumu)a mandle.Do svého těsta dávám na půl kila mouky jen 2 žloutky.

  • Soňa | 30. 12. 2012 17:30

    Na kolik stupňů se to peče??? (amatér:-) )

  • Sam | 22. 12. 2012 21:59

    Díky za fajn recept ! Vánočka je výborná.Zkuste rozinky máčené v rumu. Mléka jsem použil asi 300ml,ale zbylo mi,takže doporučuji 250ml čerstvého plnotučného.

  • Gab | 22. 12. 2012 12:37

    Díky, jdu na to ;-)

  • Tery | 21. 12. 2012 19:24

    Chtěla bych se zeptat, kolik tam dáváte toho mléka? děkuji.

  • Naďa | 20. 12. 2012 19:14

    Dej mouku půl na půl / hladkou a polohrubou/ je pak lepší a vypracuj nejprve v míse pak na vále a několikrát prohnětej během kynutí. :-*

  • lada | 20. 12. 2012 18:51

    Dotaz-zdatné kuchařky, proč se mi sráží těsto na vánočku? Vše má stejnou teplotu.Jednou se uvádí mouka polohrubá a jindy hladká. Není to tím, že používám polohrubou?Díky za odpověď.

  • larkybarky
    larkybarky | 20. 12. 2012 17:46

    tak to bylo určitě tím horkým máslem! :) díky moc za radu! :) příště si na to dám pozor :) :-)

  • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:54

    Zapoměla jsme ,přidejte k máslu tak jednu lžíci rozpuštěného sádla O:-) je pak chutnější :-\ Irena <:-)

  • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:53

    :-[ díky za receptík,těsto po <:-) <:-) hodnině kyne a kyne :-D ještě uplést vánočky :-\ ,přeji Všem klidné a krásné vánoce Irena <:-)

  • alenka | 19. 12. 2012 04:55

    Zkusím to taky tak upéct,ale jen nevím jak udělám z pěti žloutků 3/4???

  • Calvera | 18. 12. 2012 13:56

    Kolmo dolů od hřbetu ke dnu. To aby se vánočka nezbortila, nerozjela :-)

  • pippiva
    pippiva | 17. 12. 2012 14:00

    A nezalila jste třeba kvasnice příliš horkým mlékem? Anebo máslo bylo vařící a tím se mohly zabit kvasnice, takze pak nic nenakynulo...To už se mi taky povedlo ;-)

  • larkybarky
    larkybarky | 16. 12. 2012 22:32

    z uvedených ingrediencí se mi povedla udělat pouze jedna vánočka..dělala jsem ji poprvé.. a vůbec mi těsto nenakynulo..nechala jsem přes noc.. :-(

  • franta | 16. 12. 2012 17:20

    chybí kolik mléka

  • Gab | 13. 12. 2012 19:00

    O víkendu ji vyzkouším, nikdy jsem vánočku nepekla. Jak píšete, že samozřejmostí jsou zapíchané špejle do středu - to jako jak? :) Díky za odpověď!

  • lotík | 4. 12. 2012 11:37

    je prima, že dokážeme upéct pro naše nejbližší něco, co je výborné a rychle mizíí v bříšku. pa <3

  • Miloš | 1. 12. 2012 11:21

    Tak i pre chlapa to nebol problem upiect dla navodu. Piekol som z celej davky len jednu velku vianocku, plietol dla Youtube zo siestich pramenov a jednym slovom PARADA: Dnes je peciem po treti krat a cela rodinka sa jej nevieme dojest. Dakujem za skvely recept. :-)

  • Xantypa40 | 15. 8. 2012 10:54

    jedním slovem: SUPER!!!!!!!!

  • Beáta | 15. 8. 2012 10:49

    zadělala, upekla a .... nějak mi tady doma záhadně mizí. asi myšičky či co........ takové dvounohé...... :-D chutná moc díky.

  • Simča S.
    Simča S. | 13. 6. 2012 12:51

    Upekla jsem ze 3/4 dávky a vánočka byla přes celý plech. Takže z celé dávky určitě dělejte dvě! Jinak chuťově je luxusní, přesně takovou pekla i moje babička.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sváteční pečení Vánočka Vánoce
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandle Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Piškotová bábovka II.

Piškotová bábovka II.

Vepřové řízečky s nivou a smetanou

Vepřové řízečky s nivou a smetanou

Vajíčka v mikrovlnce

Vajíčka v mikrovlnce

Cuketové lečo s paprikou a klobásou

Cuketové lečo s paprikou a klobásou

Bramborové muffiny se slaninou

Bramborové muffiny se slaninou

Blesková česnečka s uzeným masem

Blesková česnečka s uzeným masem

Domácí vepřová šunka

Domácí vepřová šunka

Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

Zeleninové ragú s červenou čočkou ala bolognese

Zeleninové ragú s červenou čočkou ala…

Doporučujeme

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

137
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
84
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
69
Kachna s rozinkovým zelím
Kachna s rozinkovým zelím
44
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
25
Indický chléb (Naan / Chapati)
Indický chléb (Naan /…

Zajímavé články

Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak složit naplněnou tortillu
Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak…
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového, taženého, pivního i mrkvového těsta
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového,…
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která…
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky, které jsou perfektní k snídani i svačině
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky…
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle skvěle zamaskovat a vařit s ní je legrace
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle…
AHA.cz Bavič Petr Novotný: Nehezká slova na adresu odsouzeného syna

Bavič Petr Novotný: Nehezká slova na adresu odsouzeného syna

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Melania vs. Kate: Kdo ovládl podzimní megahit lépe?

Melania vs. Kate: Kdo ovládl podzimní megahit lépe?

Ženy.cz Co si pustit, když venku prší? Podzimní filmy a seriály, které vás zahřejí víc než čaj

Co si pustit, když venku prší? Podzimní filmy a seriály, které vás zahřejí víc než čaj

Blesk.cz Dancingerová pár měsíců po rozchodu: Růže, k lásce schůdeček…

Dancingerová pár měsíců po rozchodu: Růže, k lásce schůdeček…

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Co slibují karty pro první podzimní týden? Blesk z čistého nebe pro jedno znamení! A kdo bude krotit vášně?

Co slibují karty pro první podzimní týden? Blesk z čistého nebe pro jedno znamení! A kdo bude krotit vášně?

Další doporučené recepty:

Babiččina pudinková buchta
Babiččina pudinková buchta
Babiččina štola s kakaem
Babiččina štola s kakaem
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččino kuře na šunce
Babiččino kuře na šunce
  • Recepty.cz
  • Babiččina vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact