• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Babiččina vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 110
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Jak uplést vánočku

Suroviny

8 porce
    • 200
      g máslo
    • sůl
    • 1
      ks vejce
    • mléko
    • 5
      ks žloutek
    • 140
      g rozinky
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 84
      g droždí
    • 140
      g mandle
    • citronová kůra z jednoho citronu
    • 250
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

1
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujeme těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynout. Pozor kyne docela pomalu! Pak upleteme vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Aby se vánočka nepřipálila, dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela a jakmile začne červenat, tak i papír nahoře přes vánočku.

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!

2
Upozorňuji, že je z této dávky lepší udělat vánočky dvě, protože se líp pečou, a taky jsou menší, neboť z jedné dávky má vánočka 55 cm.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vánočka se šafránem

Vánočka se šafránem

Vánočka s medovinou

Vánočka s medovinou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Kajkakab | 9. 12. 2018 12:32

    Je to nejhorší recept !!!

  • lidka | 22. 12. 2015 18:39

    Byla moc suchá, chybí tam mléko!!!! Toho tam mělo být aspoň 1/2 litru!!!! Tuhle už péct nebudu.

  • leberk | 22. 12. 2015 17:56

    Tuto vánočku jsem upekla a už ji nebudu dělat nikdy!!! Je to tuhé těsto, těžké, není dobré. Nekyne, není lehké s ním pracovat, horší vánočku jsem ještě neměla. Už nikdy!!!! A propo - chybí tam 1/2 litru mléka. To že napíšete pouze "mléko" jsem vzala jako že je zapotřebí pouze na kvásek a to je prostě málo. Budu se už držet svého receptu na vánočku, tuto nedoporučuji.

  • Laďa | 4. 1. 2015 21:25

    Protože do vánočky nepřidáváte sádlo, musí být druhý den tvrdá jak kámen. Dobré je dát sádlo s máslem napůl nebo spíš víc sádla a trochu másla jen pro vůni.

  • Adéla | 19. 12. 2014 12:13

    Dámy na kolik a jak dlouho pečete? Děkujiii :-)

  • Erika | 26. 7. 2014 10:21

    A ještě teda doporocuju, davat maslo až když je testo trochu promíchane taky je to o tom že kvasinky obalí a huř kynou.

  • Erika | 26. 7. 2014 10:18

    Do bude asi proto žes ho nechala pres noc, pekna blbost, pak uz nema sanci a kvasny proces je pryc( prekvaseny) Vsechno ma svoji dobu a postup, asi neco jako nedavat sul ke kvasku ale mimo nej, sul je nici.

  • Kler | 23. 12. 2013 22:39

    Ja ji zrovna dopekla a je ok,toho mleka ale padlo dost,chtelo by to dopsat do receptu :-)

  • Noel | 22. 12. 2013 13:08

    Vanocka je utopie je to hovadina bez sance na uspech

  • Gabi | 19. 12. 2013 16:18

    z hotoveho testa kus odendas 8-)

  • Mery12 | 2. 1. 2013 18:15

    Bábovka byla výtečná - jen pro ještě lepší postup a představu bych hned v úvodu napsala, že jde o dvě vánočky, že mandle musí být spařené a že pro zvláčnění se používá a jak to mléko. Přidala jsem ještě kandované ovoce. Výsledek byl super! Díky.

  • Magdaena P. | 31. 12. 2012 17:38

    Já dělám vánočku zásadně z polohrubé mouky a nikdy nebyl žádný problém.Mléko se nahřeje na kvásek jen vlažné,tuk rozehřeje a také jen vlažný se zapracuje do těsta.Já zadělávám v misce kysce,ta s dvěma víčky ve které těsto kyne jedna báseň a používám hnětač.Během, kynutí několikrát prohnětu a na výsledku je to opravdu znát.Múj recept je půl kila polohrubé mouky,kostička dorždí,10dg tuku,tentokrát jsem dala máslo,sádlo každého třetinu dávky,10 dg cukru,2 žloutky,3 špetky soli 1/4 litru mléka,kůra z jednoho citronu,drcený anýz asi půl kávové lžičky,opilé rozinky a mandle.Ty s hrozinkama zapracovávám do těsta až na konec.Po vykynutí spletu vánočku z devíti pramenů,potřu žloutkem s troškou mléka a s troškou rumu.Nechám znova nakynout a v předehřáté troubě na 150 asi půl hoďky pečeme.Dobrou chuť. ;-)

  • magda | 31. 12. 2012 17:24

    Já jsem někde četla,že výbornou se stává vánočka,ve které jsou 3 druhy tuku.Já ji pekla tento týden už podruhé a dala jsem máslo,sádlo i olej a tak dobrou jsme ji nikdy neměli.Těsto zadělávám v míse s víkem,ve které krásně nakyne.Během kynutí těsto i 3x znovu prohnětu a při posledním hnětení přidám opilé rozinky ( namočené v rumu)a mandle.Do svého těsta dávám na půl kila mouky jen 2 žloutky.

  • Soňa | 30. 12. 2012 17:30

    Na kolik stupňů se to peče??? (amatér:-) )

  • Sam | 22. 12. 2012 21:59

    Díky za fajn recept ! Vánočka je výborná.Zkuste rozinky máčené v rumu. Mléka jsem použil asi 300ml,ale zbylo mi,takže doporučuji 250ml čerstvého plnotučného.

  • Gab | 22. 12. 2012 12:37

    Díky, jdu na to ;-)

  • Tery | 21. 12. 2012 19:24

    Chtěla bych se zeptat, kolik tam dáváte toho mléka? děkuji.

  • Naďa | 20. 12. 2012 19:14

    Dej mouku půl na půl / hladkou a polohrubou/ je pak lepší a vypracuj nejprve v míse pak na vále a několikrát prohnětej během kynutí. :-*

  • lada | 20. 12. 2012 18:51

    Dotaz-zdatné kuchařky, proč se mi sráží těsto na vánočku? Vše má stejnou teplotu.Jednou se uvádí mouka polohrubá a jindy hladká. Není to tím, že používám polohrubou?Díky za odpověď.

  • larkybarky
    larkybarky | 20. 12. 2012 17:46

    tak to bylo určitě tím horkým máslem! :) díky moc za radu! :) příště si na to dám pozor :) :-)

  • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:54

    Zapoměla jsme ,přidejte k máslu tak jednu lžíci rozpuštěného sádla O:-) je pak chutnější :-\ Irena <:-)

  • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:53

    :-[ díky za receptík,těsto po <:-) <:-) hodnině kyne a kyne :-D ještě uplést vánočky :-\ ,přeji Všem klidné a krásné vánoce Irena <:-)

  • alenka | 19. 12. 2012 04:55

    Zkusím to taky tak upéct,ale jen nevím jak udělám z pěti žloutků 3/4???

  • Calvera | 18. 12. 2012 13:56

    Kolmo dolů od hřbetu ke dnu. To aby se vánočka nezbortila, nerozjela :-)

  • pippiva
    pippiva | 17. 12. 2012 14:00

    A nezalila jste třeba kvasnice příliš horkým mlékem? Anebo máslo bylo vařící a tím se mohly zabit kvasnice, takze pak nic nenakynulo...To už se mi taky povedlo ;-)

  • larkybarky
    larkybarky | 16. 12. 2012 22:32

    z uvedených ingrediencí se mi povedla udělat pouze jedna vánočka..dělala jsem ji poprvé.. a vůbec mi těsto nenakynulo..nechala jsem přes noc.. :-(

  • franta | 16. 12. 2012 17:20

    chybí kolik mléka

  • Gab | 13. 12. 2012 19:00

    O víkendu ji vyzkouším, nikdy jsem vánočku nepekla. Jak píšete, že samozřejmostí jsou zapíchané špejle do středu - to jako jak? :) Díky za odpověď!

  • lotík | 4. 12. 2012 11:37

    je prima, že dokážeme upéct pro naše nejbližší něco, co je výborné a rychle mizíí v bříšku. pa <3

  • Miloš | 1. 12. 2012 11:21

    Tak i pre chlapa to nebol problem upiect dla navodu. Piekol som z celej davky len jednu velku vianocku, plietol dla Youtube zo siestich pramenov a jednym slovom PARADA: Dnes je peciem po treti krat a cela rodinka sa jej nevieme dojest. Dakujem za skvely recept. :-)

  • Xantypa40 | 15. 8. 2012 10:54

    jedním slovem: SUPER!!!!!!!!

  • Beáta | 15. 8. 2012 10:49

    zadělala, upekla a .... nějak mi tady doma záhadně mizí. asi myšičky či co........ takové dvounohé...... :-D chutná moc díky.

  • Simča S.
    Simča S. | 13. 6. 2012 12:51

    Upekla jsem ze 3/4 dávky a vánočka byla přes celý plech. Takže z celé dávky určitě dělejte dvě! Jinak chuťově je luxusní, přesně takovou pekla i moje babička.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sváteční pečení Vánočka Vánoce
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandle Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Koule ze Salka

Koule ze Salka

Kuřecí barbeque salát

Kuřecí barbeque salát

Tvarůžková pomazánka extra

Tvarůžková pomazánka extra

Rybízový koláč s kokosem

Rybízový koláč s kokosem

Jablková buchta II

Jablková buchta II

Sejkory

Sejkory

Piškotovo-vanilková bublanina s drobenkou = jahodová

Piškotovo-vanilková bublanina s…

Večeře z jednoho plechu

Večeře z jednoho plechu

Limetkový krém

Limetkový krém

Doporučujeme

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

93
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
68
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
65
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
48
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
46
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…

Zajímavé články

Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak začít nový den
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak…
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
AHA.cz Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Ženy.cz Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Blesk.cz Z Radka Bangy je táta! Holčička dostala krásné jméno

Z Radka Bangy je táta! Holčička dostala krásné jméno

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Další doporučené recepty:

Babiččina pudinková buchta
Babiččina pudinková buchta
Babiččina štola s kakaem
Babiččina štola s kakaem
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččino kuře na šunce
Babiččino kuře na šunce
  • Recepty.cz
  • Babiččina vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact