• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Babiččina vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 104
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Jak uplést vánočku

Suroviny

8 porce
    • 200
      g máslo
    • sůl
    • 1
      ks vejce
    • mléko
    • 5
      ks žloutek
    • 140
      g rozinky
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 84
      g droždí
    • 140
      g mandle
    • citronová kůra z jednoho citronu
    • 250
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

1
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujeme těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynout. Pozor kyne docela pomalu! Pak upleteme vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Aby se vánočka nepřipálila, dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela a jakmile začne červenat, tak i papír nahoře přes vánočku.

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!

2
Upozorňuji, že je z této dávky lepší udělat vánočky dvě, protože se líp pečou, a taky jsou menší, neboť z jedné dávky má vánočka 55 cm.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vánočka se šafránem

Vánočka se šafránem

Vánočka s medovinou

Vánočka s medovinou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Kajkakab | 9. 12. 2018 12:32

    Je to nejhorší recept !!!

  • lidka | 22. 12. 2015 18:39

    Byla moc suchá, chybí tam mléko!!!! Toho tam mělo být aspoň 1/2 litru!!!! Tuhle už péct nebudu.

  • leberk | 22. 12. 2015 17:56

    Tuto vánočku jsem upekla a už ji nebudu dělat nikdy!!! Je to tuhé těsto, těžké, není dobré. Nekyne, není lehké s ním pracovat, horší vánočku jsem ještě neměla. Už nikdy!!!! A propo - chybí tam 1/2 litru mléka. To že napíšete pouze "mléko" jsem vzala jako že je zapotřebí pouze na kvásek a to je prostě málo. Budu se už držet svého receptu na vánočku, tuto nedoporučuji.

  • Laďa | 4. 1. 2015 21:25

    Protože do vánočky nepřidáváte sádlo, musí být druhý den tvrdá jak kámen. Dobré je dát sádlo s máslem napůl nebo spíš víc sádla a trochu másla jen pro vůni.

  • Adéla | 19. 12. 2014 12:13

    Dámy na kolik a jak dlouho pečete? Děkujiii :-)

  • Erika | 26. 7. 2014 10:21

    A ještě teda doporocuju, davat maslo až když je testo trochu promíchane taky je to o tom že kvasinky obalí a huř kynou.

  • Erika | 26. 7. 2014 10:18

    Do bude asi proto žes ho nechala pres noc, pekna blbost, pak uz nema sanci a kvasny proces je pryc( prekvaseny) Vsechno ma svoji dobu a postup, asi neco jako nedavat sul ke kvasku ale mimo nej, sul je nici.

  • Kler | 23. 12. 2013 22:39

    Ja ji zrovna dopekla a je ok,toho mleka ale padlo dost,chtelo by to dopsat do receptu :-)

  • Noel | 22. 12. 2013 13:08

    Vanocka je utopie je to hovadina bez sance na uspech

  • Gabi | 19. 12. 2013 16:18

    z hotoveho testa kus odendas 8-)

  • Mery12 | 2. 1. 2013 18:15

    Bábovka byla výtečná - jen pro ještě lepší postup a představu bych hned v úvodu napsala, že jde o dvě vánočky, že mandle musí být spařené a že pro zvláčnění se používá a jak to mléko. Přidala jsem ještě kandované ovoce. Výsledek byl super! Díky.

  • Magdaena P. | 31. 12. 2012 17:38

    Já dělám vánočku zásadně z polohrubé mouky a nikdy nebyl žádný problém.Mléko se nahřeje na kvásek jen vlažné,tuk rozehřeje a také jen vlažný se zapracuje do těsta.Já zadělávám v misce kysce,ta s dvěma víčky ve které těsto kyne jedna báseň a používám hnětač.Během, kynutí několikrát prohnětu a na výsledku je to opravdu znát.Múj recept je půl kila polohrubé mouky,kostička dorždí,10dg tuku,tentokrát jsem dala máslo,sádlo každého třetinu dávky,10 dg cukru,2 žloutky,3 špetky soli 1/4 litru mléka,kůra z jednoho citronu,drcený anýz asi půl kávové lžičky,opilé rozinky a mandle.Ty s hrozinkama zapracovávám do těsta až na konec.Po vykynutí spletu vánočku z devíti pramenů,potřu žloutkem s troškou mléka a s troškou rumu.Nechám znova nakynout a v předehřáté troubě na 150 asi půl hoďky pečeme.Dobrou chuť. ;-)

  • magda | 31. 12. 2012 17:24

    Já jsem někde četla,že výbornou se stává vánočka,ve které jsou 3 druhy tuku.Já ji pekla tento týden už podruhé a dala jsem máslo,sádlo i olej a tak dobrou jsme ji nikdy neměli.Těsto zadělávám v míse s víkem,ve které krásně nakyne.Během kynutí těsto i 3x znovu prohnětu a při posledním hnětení přidám opilé rozinky ( namočené v rumu)a mandle.Do svého těsta dávám na půl kila mouky jen 2 žloutky.

  • Soňa | 30. 12. 2012 17:30

    Na kolik stupňů se to peče??? (amatér:-) )

  • Sam | 22. 12. 2012 21:59

    Díky za fajn recept ! Vánočka je výborná.Zkuste rozinky máčené v rumu. Mléka jsem použil asi 300ml,ale zbylo mi,takže doporučuji 250ml čerstvého plnotučného.

  • Gab | 22. 12. 2012 12:37

    Díky, jdu na to ;-)

  • Tery | 21. 12. 2012 19:24

    Chtěla bych se zeptat, kolik tam dáváte toho mléka? děkuji.

  • Naďa | 20. 12. 2012 19:14

    Dej mouku půl na půl / hladkou a polohrubou/ je pak lepší a vypracuj nejprve v míse pak na vále a několikrát prohnětej během kynutí. :-*

  • lada | 20. 12. 2012 18:51

    Dotaz-zdatné kuchařky, proč se mi sráží těsto na vánočku? Vše má stejnou teplotu.Jednou se uvádí mouka polohrubá a jindy hladká. Není to tím, že používám polohrubou?Díky za odpověď.

  • larkybarky
    larkybarky | 20. 12. 2012 17:46

    tak to bylo určitě tím horkým máslem! :) díky moc za radu! :) příště si na to dám pozor :) :-)

  • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:54

    Zapoměla jsme ,přidejte k máslu tak jednu lžíci rozpuštěného sádla O:-) je pak chutnější :-\ Irena <:-)

  • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:53

    :-[ díky za receptík,těsto po <:-) <:-) hodnině kyne a kyne :-D ještě uplést vánočky :-\ ,přeji Všem klidné a krásné vánoce Irena <:-)

  • alenka | 19. 12. 2012 04:55

    Zkusím to taky tak upéct,ale jen nevím jak udělám z pěti žloutků 3/4???

  • Calvera | 18. 12. 2012 13:56

    Kolmo dolů od hřbetu ke dnu. To aby se vánočka nezbortila, nerozjela :-)

  • pippiva
    pippiva | 17. 12. 2012 14:00

    A nezalila jste třeba kvasnice příliš horkým mlékem? Anebo máslo bylo vařící a tím se mohly zabit kvasnice, takze pak nic nenakynulo...To už se mi taky povedlo ;-)

  • larkybarky
    larkybarky | 16. 12. 2012 22:32

    z uvedených ingrediencí se mi povedla udělat pouze jedna vánočka..dělala jsem ji poprvé.. a vůbec mi těsto nenakynulo..nechala jsem přes noc.. :-(

  • franta | 16. 12. 2012 17:20

    chybí kolik mléka

  • Gab | 13. 12. 2012 19:00

    O víkendu ji vyzkouším, nikdy jsem vánočku nepekla. Jak píšete, že samozřejmostí jsou zapíchané špejle do středu - to jako jak? :) Díky za odpověď!

  • lotík | 4. 12. 2012 11:37

    je prima, že dokážeme upéct pro naše nejbližší něco, co je výborné a rychle mizíí v bříšku. pa <3

  • Miloš | 1. 12. 2012 11:21

    Tak i pre chlapa to nebol problem upiect dla navodu. Piekol som z celej davky len jednu velku vianocku, plietol dla Youtube zo siestich pramenov a jednym slovom PARADA: Dnes je peciem po treti krat a cela rodinka sa jej nevieme dojest. Dakujem za skvely recept. :-)

  • Xantypa40 | 15. 8. 2012 10:54

    jedním slovem: SUPER!!!!!!!!

  • Beáta | 15. 8. 2012 10:49

    zadělala, upekla a .... nějak mi tady doma záhadně mizí. asi myšičky či co........ takové dvounohé...... :-D chutná moc díky.

  • Simča S.
    Simča S. | 13. 6. 2012 12:51

    Upekla jsem ze 3/4 dávky a vánočka byla přes celý plech. Takže z celé dávky určitě dělejte dvě! Jinak chuťově je luxusní, přesně takovou pekla i moje babička.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sváteční pečení Vánočka Vánoce
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandle Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gazpacho - andaluská zeleninová polévka

Gazpacho - andaluská zeleninová…

Rajská polévka pro děti i dospělé

Rajská polévka pro děti i dospělé

Vánoční perníčky - hned měkké

Vánoční perníčky - hned měkké

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové…

Mexická polévka z naší hospody

Mexická polévka z naší hospody

Majolková bábovka - ořechová

Majolková bábovka - ořechová

Vepřové plátky zapečené s cuketou

Vepřové plátky zapečené s cuketou

Peříčkový řez

Peříčkový řez

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Doporučujeme

30 minut
Špenátové palačinky s houbovou náplní

Špenátové palačinky s houbovou náplní

40 minut
Podzimní houbovka s dýní

Podzimní houbovka s dýní

15 minut
Hruškový crumble s perníkem

Hruškový crumble s perníkem

140 minut
Hovězí pečeně s houbami

Hovězí pečeně s houbami

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

40 minut
Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

100 minut
Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

Poslední sledované recepty

252
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
121
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
37
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
31
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
30
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…

Zajímavé články

Domácí podzimní čaje: Zahřejí vás, zlepší náladu a některé umí i léčit
Domácí podzimní čaje: Zahřejí vás, zlepší náladu…
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od polévky až po moučník
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od…
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů?…
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné koláče. Některé i svítí ve tmě!
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
AHA.cz Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Mimibazar Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Listopadový horoskop lásky: Váhy čekají problémy, Raci zažijí nejstabilnější měsíc

Listopadový horoskop lásky: Váhy čekají problémy, Raci zažijí nejstabilnější měsíc

Ženy.cz Sex jako elixír života: Ejakulovat častěji by měly místo mužů ženy

Sex jako elixír života: Ejakulovat častěji by měly místo mužů ženy

Blesk.cz Eva Holubová po vážné operaci: Čeká ji očistec!

Eva Holubová po vážné operaci: Čeká ji očistec!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Listopadový horoskop lásky: Váhy čekají problémy, Raci zažijí nejstabilnější měsíc

Listopadový horoskop lásky: Váhy čekají problémy, Raci zažijí nejstabilnější měsíc

Další doporučené recepty:

Babiččina pudinková buchta
Babiččina pudinková buchta
Babiččina štola s kakaem
Babiččina štola s kakaem
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččino kuře na šunce
Babiččino kuře na šunce
  • Recepty.cz
  • Babiččina vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact