• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Babiččina vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 110
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Jak uplést vánočku

Suroviny

8 porce
    • 200
      g máslo
    • sůl
    • 1
      ks vejce
    • mléko
    • 5
      ks žloutek
    • 140
      g rozinky
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 84
      g droždí
    • 140
      g mandle
    • citronová kůra z jednoho citronu
    • 250
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

1
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujeme těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynout. Pozor kyne docela pomalu! Pak upleteme vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Aby se vánočka nepřipálila, dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela a jakmile začne červenat, tak i papír nahoře přes vánočku.

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!

2
Upozorňuji, že je z této dávky lepší udělat vánočky dvě, protože se líp pečou, a taky jsou menší, neboť z jedné dávky má vánočka 55 cm.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vánočka se šafránem

Vánočka se šafránem

Vánočka s medovinou

Vánočka s medovinou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Kajkakab | 9. 12. 2018 12:32

    Je to nejhorší recept !!!

  • lidka | 22. 12. 2015 18:39

    Byla moc suchá, chybí tam mléko!!!! Toho tam mělo být aspoň 1/2 litru!!!! Tuhle už péct nebudu.

  • leberk | 22. 12. 2015 17:56

    Tuto vánočku jsem upekla a už ji nebudu dělat nikdy!!! Je to tuhé těsto, těžké, není dobré. Nekyne, není lehké s ním pracovat, horší vánočku jsem ještě neměla. Už nikdy!!!! A propo - chybí tam 1/2 litru mléka. To že napíšete pouze "mléko" jsem vzala jako že je zapotřebí pouze na kvásek a to je prostě málo. Budu se už držet svého receptu na vánočku, tuto nedoporučuji.

  • Laďa | 4. 1. 2015 21:25

    Protože do vánočky nepřidáváte sádlo, musí být druhý den tvrdá jak kámen. Dobré je dát sádlo s máslem napůl nebo spíš víc sádla a trochu másla jen pro vůni.

  • Adéla | 19. 12. 2014 12:13

    Dámy na kolik a jak dlouho pečete? Děkujiii :-)

  • Erika | 26. 7. 2014 10:21

    A ještě teda doporocuju, davat maslo až když je testo trochu promíchane taky je to o tom že kvasinky obalí a huř kynou.

  • Erika | 26. 7. 2014 10:18

    Do bude asi proto žes ho nechala pres noc, pekna blbost, pak uz nema sanci a kvasny proces je pryc( prekvaseny) Vsechno ma svoji dobu a postup, asi neco jako nedavat sul ke kvasku ale mimo nej, sul je nici.

  • Kler | 23. 12. 2013 22:39

    Ja ji zrovna dopekla a je ok,toho mleka ale padlo dost,chtelo by to dopsat do receptu :-)

  • Noel | 22. 12. 2013 13:08

    Vanocka je utopie je to hovadina bez sance na uspech

  • Gabi | 19. 12. 2013 16:18

    z hotoveho testa kus odendas 8-)

  • Mery12 | 2. 1. 2013 18:15

    Bábovka byla výtečná - jen pro ještě lepší postup a představu bych hned v úvodu napsala, že jde o dvě vánočky, že mandle musí být spařené a že pro zvláčnění se používá a jak to mléko. Přidala jsem ještě kandované ovoce. Výsledek byl super! Díky.

  • Magdaena P. | 31. 12. 2012 17:38

    Já dělám vánočku zásadně z polohrubé mouky a nikdy nebyl žádný problém.Mléko se nahřeje na kvásek jen vlažné,tuk rozehřeje a také jen vlažný se zapracuje do těsta.Já zadělávám v misce kysce,ta s dvěma víčky ve které těsto kyne jedna báseň a používám hnětač.Během, kynutí několikrát prohnětu a na výsledku je to opravdu znát.Múj recept je půl kila polohrubé mouky,kostička dorždí,10dg tuku,tentokrát jsem dala máslo,sádlo každého třetinu dávky,10 dg cukru,2 žloutky,3 špetky soli 1/4 litru mléka,kůra z jednoho citronu,drcený anýz asi půl kávové lžičky,opilé rozinky a mandle.Ty s hrozinkama zapracovávám do těsta až na konec.Po vykynutí spletu vánočku z devíti pramenů,potřu žloutkem s troškou mléka a s troškou rumu.Nechám znova nakynout a v předehřáté troubě na 150 asi půl hoďky pečeme.Dobrou chuť. ;-)

  • magda | 31. 12. 2012 17:24

    Já jsem někde četla,že výbornou se stává vánočka,ve které jsou 3 druhy tuku.Já ji pekla tento týden už podruhé a dala jsem máslo,sádlo i olej a tak dobrou jsme ji nikdy neměli.Těsto zadělávám v míse s víkem,ve které krásně nakyne.Během kynutí těsto i 3x znovu prohnětu a při posledním hnětení přidám opilé rozinky ( namočené v rumu)a mandle.Do svého těsta dávám na půl kila mouky jen 2 žloutky.

  • Soňa | 30. 12. 2012 17:30

    Na kolik stupňů se to peče??? (amatér:-) )

  • Sam | 22. 12. 2012 21:59

    Díky za fajn recept ! Vánočka je výborná.Zkuste rozinky máčené v rumu. Mléka jsem použil asi 300ml,ale zbylo mi,takže doporučuji 250ml čerstvého plnotučného.

  • Gab | 22. 12. 2012 12:37

    Díky, jdu na to ;-)

  • Tery | 21. 12. 2012 19:24

    Chtěla bych se zeptat, kolik tam dáváte toho mléka? děkuji.

  • Naďa | 20. 12. 2012 19:14

    Dej mouku půl na půl / hladkou a polohrubou/ je pak lepší a vypracuj nejprve v míse pak na vále a několikrát prohnětej během kynutí. :-*

  • lada | 20. 12. 2012 18:51

    Dotaz-zdatné kuchařky, proč se mi sráží těsto na vánočku? Vše má stejnou teplotu.Jednou se uvádí mouka polohrubá a jindy hladká. Není to tím, že používám polohrubou?Díky za odpověď.

  • larkybarky
    larkybarky | 20. 12. 2012 17:46

    tak to bylo určitě tím horkým máslem! :) díky moc za radu! :) příště si na to dám pozor :) :-)

  • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:54

    Zapoměla jsme ,přidejte k máslu tak jednu lžíci rozpuštěného sádla O:-) je pak chutnější :-\ Irena <:-)

  • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:53

    :-[ díky za receptík,těsto po <:-) <:-) hodnině kyne a kyne :-D ještě uplést vánočky :-\ ,přeji Všem klidné a krásné vánoce Irena <:-)

  • alenka | 19. 12. 2012 04:55

    Zkusím to taky tak upéct,ale jen nevím jak udělám z pěti žloutků 3/4???

  • Calvera | 18. 12. 2012 13:56

    Kolmo dolů od hřbetu ke dnu. To aby se vánočka nezbortila, nerozjela :-)

  • pippiva
    pippiva | 17. 12. 2012 14:00

    A nezalila jste třeba kvasnice příliš horkým mlékem? Anebo máslo bylo vařící a tím se mohly zabit kvasnice, takze pak nic nenakynulo...To už se mi taky povedlo ;-)

  • larkybarky
    larkybarky | 16. 12. 2012 22:32

    z uvedených ingrediencí se mi povedla udělat pouze jedna vánočka..dělala jsem ji poprvé.. a vůbec mi těsto nenakynulo..nechala jsem přes noc.. :-(

  • franta | 16. 12. 2012 17:20

    chybí kolik mléka

  • Gab | 13. 12. 2012 19:00

    O víkendu ji vyzkouším, nikdy jsem vánočku nepekla. Jak píšete, že samozřejmostí jsou zapíchané špejle do středu - to jako jak? :) Díky za odpověď!

  • lotík | 4. 12. 2012 11:37

    je prima, že dokážeme upéct pro naše nejbližší něco, co je výborné a rychle mizíí v bříšku. pa <3

  • Miloš | 1. 12. 2012 11:21

    Tak i pre chlapa to nebol problem upiect dla navodu. Piekol som z celej davky len jednu velku vianocku, plietol dla Youtube zo siestich pramenov a jednym slovom PARADA: Dnes je peciem po treti krat a cela rodinka sa jej nevieme dojest. Dakujem za skvely recept. :-)

  • Xantypa40 | 15. 8. 2012 10:54

    jedním slovem: SUPER!!!!!!!!

  • Beáta | 15. 8. 2012 10:49

    zadělala, upekla a .... nějak mi tady doma záhadně mizí. asi myšičky či co........ takové dvounohé...... :-D chutná moc díky.

  • Simča S.
    Simča S. | 13. 6. 2012 12:51

    Upekla jsem ze 3/4 dávky a vánočka byla přes celý plech. Takže z celé dávky určitě dělejte dvě! Jinak chuťově je luxusní, přesně takovou pekla i moje babička.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sváteční pečení Vánočka Vánoce
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandle Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kořeněné vepřové řízky v alobalu

Kořeněné vepřové řízky v alobalu

Salátový prívarok II.

Salátový prívarok II.

Rychlá ovesná kaše ke snídani

Rychlá ovesná kaše ke snídani

Drobenkové muffiny s tvarohem

Drobenkové muffiny s tvarohem

Zapečené těstoviny co dům dal

Zapečené těstoviny co dům dal

Cuketové placky II.

Cuketové placky II.

Hlíva s rýží

Hlíva s rýží

Ovesná kaše s jablky, rozinkami a skořicí

Ovesná kaše s jablky, rozinkami a…

Meruňkové bonbony

Meruňkové bonbony

Doporučujeme

20 minut
Těstovinový salát s pečenou zeleninou a bazalkovým pestem

Těstovinový salát s pečenou zeleninou…

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

119
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
115
Chřest s bešamelovou omáčkou
Chřest s bešamelovou…
82
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
81
Bramborovo-zeleninový guláš
Bramborovo-zeleninový…
72
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…

Zajímavé články

Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar lahodnými knedlíčky, nočky nebo svítkem
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar…
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic…
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho připravit za tepla i za studena
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho…
AHA.cz Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Drsná reality show Farma se vrací po 13 letech: Soutěžící budou žít jako za časů předků!

Drsná reality show Farma se vrací po 13 letech: Soutěžící budou žít jako za časů předků!

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz Jan Holík má po zdravotních potížích zase důvod k radosti: Nový člen rodiny!

Jan Holík má po zdravotních potížích zase důvod k radosti: Nový člen rodiny!

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Další doporučené recepty:

Babiččina pudinková buchta
Babiččina pudinková buchta
Babiččina štola s kakaem
Babiččina štola s kakaem
Babiččina vánočka
Babiččina vánočka
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zbojnická pečeně
Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Babiččino kuře na šunce
Babiččino kuře na šunce
  • Recepty.cz
  • Babiččina vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact