Tento recept je buď na 2 menší nebo 1 větší vánočku. Na fotografii jsem dělala menší vánočky z dvojité dávky.
2
Jako první si připravíme kvásek: ohřejme 250 ml mléka (nesmí být příliš horké, jinak by nám kvasnice zabilo; ohřát na teplotu lidského těla), do teplého mléka přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky, a vrchovatou lžíci cukru moučky. Prokvedláme vidličkou a přidáme 1ks sušeného droždí, znovu prokvedláme. Necháme vykynout.
Mezitím si do 1. mísy dáme změklé máslo a začneme šlehat ručním šlehačem do pěny. Postupně přidáváme cukr, žloutky, sůl, citr. šťávu, vanilkový cukr a šleháme do husta (min 10 min).
4
Do 2. mísy dáme prosetou mouku a uděláme v ní důlek. Do toho vlijeme vykynutý kvásek a přidáme rozinky. Postupně ručně zpracováváme těsto a přidáváme máslové těstíčko z 1. mísy. Přendáme ještě na vál a vypracujeme.
5
Těsto vložíme do trochu olejem vymaštěné mísy, přikryjeme utěrkou - necháme kynout (pro rychlejší vykynutí můžete vložit mísu do trouby na 50°C, nebo v zimě položit na rozehřáté topení)
6
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 6 ks a pleteme vánočku. Já se učila vánočku plést podle tohoto videa, určitě vám také pomůže: https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok . Zatím si předehřejeme troubu na 200°C. Po upletení necháme vánočku ještě 30 min odpočinout pod utěrkou ( mezitím se trouba rozehřeje).
Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ji žloutkem a posypeme ořechy/mandlemi. Vložíme do trouby a pečeme na 200°C dokud nezčervená, poté snížíme teplotu na 180°C .