• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 43
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Množství dle chuti
    • jablka
    • sklenice a víčka na zavařování

Postup přípravy receptu

1
Pokud máme nadbytek jablek a křížal, voňavých povidel, přesnídávek, kompotů, cidru či kalvadosu, zkuste ještě do zbylých prázdných sklenic napěchovat něco málo jablek na záviny, koláče nebo žemlovku na zimu.
2
Na hrubém struhadle nastrouháme oloupaná zdravá jablka (žádná od hniloby vykrajovaná!). Strouhat můžeme i na plátky, ale vymačkáním je stejně nezachováme naplátkovaná. Strouháme je do velké mísy.
3
Pak po hrstech jablka odebíráme a co nám síly stačí (něco málo šťávy jim dopřejeme) je vymačkáme. Vymačkanými jablky plníme sklenice tak 3 - 3,5 cm od okraje.
4
Jablka by se víčka neměla dotýkat ani po zavaření, kdy mají někdy (podle druhu použitých jablek) tendenci vystoupat o něco výš. Používáme čisté a suché sklenice a to samé platí i o víčkách. Ty můžeme pro jistotu vyvařit ve vroucí vodě.
5
Jablka dobře upěchujeme. Vzduch ve sklenicích by nám mohl dělat potíže. Za prvé by nám jablka ztmavla víc, než bychom chtěli, a pak by nám také mohla začít nadbytkem vzduchu kvasit.
6
Pak otřeme hrdla sklenic suchým čistým hadříkem a pevně uzavřeme, víčka se nesmí protáčet.
7
Pokud chceme mít jistotu, že nám jablka vydrží do další sezóny, můžeme k nim přidat (vmíchat) trochu kyseliny citronové. Já to nedělám a vydrží bez problému. A když náhodou některá sklenička nevydrží, je to vždycky chyba v tom, že víčko pořádně netěsnilo a já si toho nevšiml. Proto je po zavaření velmi důležité, když sklenice vychladnou, poklepáním zkontrolovat, zda víčka řádně drží tlak ve sklenici.
8
Do některých skleniček raději než kyselinu citronovou přidám skořici, hřebíček, badyán nebo rum.
9
Sterilujeme ve velkém hrnci, který vysteleme čistou utěrkou, naskládáme sklenice, zalijeme vodou zhruba do poloviny až tří čtvrtin výšky sklenic a když se voda začne vařit, plamen ztlumíme a necháme vodu jen probublávat (perlit) cca 25-35 minut - dle velikosti sklenic.
10
Po zavaření můžeme sklenice nechat v hrnci klidně i vychladnout. Pokud budeme zavařovat v hrnci určeném na sterilizaci, budeme sterilovat zhruba při 90 stupních cca 35 minut, dle velikosti sklenic.
11
Šťávu, kterou jsme vymačkali z jablek vychladíme a použijeme (přecezenou) jako 100% jablečný nápoj nebo z ní můžeme udělat jablečný pudink (stejně jako z mléka), do kterého můžeme přidat piškoty a máme tak výborný dezert.
12
Skladujeme na temném chladném místě, ve sklepě či spíži.
13
Používáme na záviny, koláče, žemlovku..., kde jablka dochutíme dle potřeby cukrem a kořením.
14
A jak pravila moje babička: na sterilování jablek do zásoby se NEHODÍ letní jablka, která se ráda kazí, ať děláš, co děláš. Jablka vždy používat čerstvě spadlá, nikoliv ta, co se pod stromem válí už delší čas a jsou nahnilá.
15
Nejlepší jsou "kožeňáče" - odrůda jablek, která se vyloženě hodí na tepelnou úpravu. Mají silnější slupku, jsou kyselejší a ve frontě na krásu taky nestála v první řadě, zato trvanlivost byla výborná.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu

Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

100% rajská šťáva - sterilovaná

100% rajská šťáva - sterilovaná

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jaroslava Li | 6. 10. 2014 13:48

    Ano, přesně tak zpracovávám jablka již mnoho, mnoho let a vždy s úspěchem. Hodí se na vše. A přesně, jak je v předpisu - nedám dopustit na "koženáče". Jeden strom, horší, mi již rodina zlikvidovala, ale na druhý, statný s velikou korunou mi nesmí sáhnout! :-)

  • Moravcová | 15. 9. 2014 09:54

    Zpracovávám jablka stejným způsobem každý rok.

  • Naďa | 3. 9. 2014 17:22

    Už jsem jich nastrouhala a zarexovala snad vagón, vidím jabka i ze spaní. No né že bych měla strach, že se nespotřebují :-D . Budou se hodit.

  • Marie | 25. 8. 2014 17:54

    Dělám je také a je to výborná věc. Jablka se jen vysypou ze sklenice a je to. Žádné zdržování s krouháním jablek, jen vyválet těsto a i to se dá dnes koupit už vyválené.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Zdravě i chutně Ostatní Ovoce Dietní Zavařování a nakládání Zavařování Dietní Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jablka Sklenice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jablečná buchta

Jablečná buchta

Lehká rajská omáčka

Lehká rajská omáčka

Gnocchi jako halušky

Gnocchi jako halušky

Špízy se sýrem a uzeninou

Špízy se sýrem a uzeninou

Bostonské krémové mufiny

Bostonské krémové mufiny

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Mrkvovo-banánové smoothie

Mrkvovo-banánové smoothie

Karbanátky z brokolice

Karbanátky z brokolice

Kančí guláš s bramborami

Kančí guláš s bramborami

Doporučujeme

25 minut
Zapečené tortilly s brokolicí a čedarem

Zapečené tortilly s brokolicí a…

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

24
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
21
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
17
Jihočeská „pucková“ polévka
Jihočeská „pucková“…
17
Zapečené tortilly s brokolicí a čedarem
Zapečené tortilly s…
16
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si…
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně alespoň lžíci a jak si ho udělat chutnější?
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně…
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
AHA.cz Z odchodu z Národního průšvih! Matásek přišel o rodinu

Z odchodu z Národního průšvih! Matásek přišel o rodinu

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Módní triky, které vám změní život: Díky nim vám to bude slušet více a nezaplatíte ani korunu!

Módní triky, které vám změní život: Díky nim vám to bude slušet více a nezaplatíte ani korunu!

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Rodinné tajemství Tomáše Zástěry: Bez bráchy by neměl práci snů!

Rodinné tajemství Tomáše Zástěry: Bez bráchy by neměl práci snů!

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Runy podle data narození: Která je ta vaše a co o vás říká

Runy podle data narození: Která je ta vaše a co o vás říká

Další doporučené recepty:

Babiččin štrůdl
Babiččin štrůdl
Babiččina bábovka (výborná)
Babiččina bábovka (výborná)
Babiččina bramborovo-maková bábovka
Babiččina bramborovo-maková bábovka
Babiččina domácí vánočka
Babiččina domácí vánočka
Babiččina hrachová jachnija na pátek
Babiččina hrachová jachnija na pátek
Babiččina kmínová polévka
Babiččina kmínová polévka
  • Recepty.cz
  • Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact