• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 43
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Množství dle chuti
    • jablka
    • sklenice a víčka na zavařování

Postup přípravy receptu

1
Pokud máme nadbytek jablek a křížal, voňavých povidel, přesnídávek, kompotů, cidru či kalvadosu, zkuste ještě do zbylých prázdných sklenic napěchovat něco málo jablek na záviny, koláče nebo žemlovku na zimu.
2
Na hrubém struhadle nastrouháme oloupaná zdravá jablka (žádná od hniloby vykrajovaná!). Strouhat můžeme i na plátky, ale vymačkáním je stejně nezachováme naplátkovaná. Strouháme je do velké mísy.
3
Pak po hrstech jablka odebíráme a co nám síly stačí (něco málo šťávy jim dopřejeme) je vymačkáme. Vymačkanými jablky plníme sklenice tak 3 - 3,5 cm od okraje.
4
Jablka by se víčka neměla dotýkat ani po zavaření, kdy mají někdy (podle druhu použitých jablek) tendenci vystoupat o něco výš. Používáme čisté a suché sklenice a to samé platí i o víčkách. Ty můžeme pro jistotu vyvařit ve vroucí vodě.
5
Jablka dobře upěchujeme. Vzduch ve sklenicích by nám mohl dělat potíže. Za prvé by nám jablka ztmavla víc, než bychom chtěli, a pak by nám také mohla začít nadbytkem vzduchu kvasit.
6
Pak otřeme hrdla sklenic suchým čistým hadříkem a pevně uzavřeme, víčka se nesmí protáčet.
7
Pokud chceme mít jistotu, že nám jablka vydrží do další sezóny, můžeme k nim přidat (vmíchat) trochu kyseliny citronové. Já to nedělám a vydrží bez problému. A když náhodou některá sklenička nevydrží, je to vždycky chyba v tom, že víčko pořádně netěsnilo a já si toho nevšiml. Proto je po zavaření velmi důležité, když sklenice vychladnou, poklepáním zkontrolovat, zda víčka řádně drží tlak ve sklenici.
8
Do některých skleniček raději než kyselinu citronovou přidám skořici, hřebíček, badyán nebo rum.
9
Sterilujeme ve velkém hrnci, který vysteleme čistou utěrkou, naskládáme sklenice, zalijeme vodou zhruba do poloviny až tří čtvrtin výšky sklenic a když se voda začne vařit, plamen ztlumíme a necháme vodu jen probublávat (perlit) cca 25-35 minut - dle velikosti sklenic.
10
Po zavaření můžeme sklenice nechat v hrnci klidně i vychladnout. Pokud budeme zavařovat v hrnci určeném na sterilizaci, budeme sterilovat zhruba při 90 stupních cca 35 minut, dle velikosti sklenic.
11
Šťávu, kterou jsme vymačkali z jablek vychladíme a použijeme (přecezenou) jako 100% jablečný nápoj nebo z ní můžeme udělat jablečný pudink (stejně jako z mléka), do kterého můžeme přidat piškoty a máme tak výborný dezert.
12
Skladujeme na temném chladném místě, ve sklepě či spíži.
13
Používáme na záviny, koláče, žemlovku..., kde jablka dochutíme dle potřeby cukrem a kořením.
14
A jak pravila moje babička: na sterilování jablek do zásoby se NEHODÍ letní jablka, která se ráda kazí, ať děláš, co děláš. Jablka vždy používat čerstvě spadlá, nikoliv ta, co se pod stromem válí už delší čas a jsou nahnilá.
15
Nejlepší jsou "kožeňáče" - odrůda jablek, která se vyloženě hodí na tepelnou úpravu. Mají silnější slupku, jsou kyselejší a ve frontě na krásu taky nestála v první řadě, zato trvanlivost byla výborná.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu

Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

100% rajská šťáva - sterilovaná

100% rajská šťáva - sterilovaná

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jaroslava Li | 6. 10. 2014 13:48

    Ano, přesně tak zpracovávám jablka již mnoho, mnoho let a vždy s úspěchem. Hodí se na vše. A přesně, jak je v předpisu - nedám dopustit na "koženáče". Jeden strom, horší, mi již rodina zlikvidovala, ale na druhý, statný s velikou korunou mi nesmí sáhnout! :-)

  • Moravcová | 15. 9. 2014 09:54

    Zpracovávám jablka stejným způsobem každý rok.

  • Naďa | 3. 9. 2014 17:22

    Už jsem jich nastrouhala a zarexovala snad vagón, vidím jabka i ze spaní. No né že bych měla strach, že se nespotřebují :-D . Budou se hodit.

  • Marie | 25. 8. 2014 17:54

    Dělám je také a je to výborná věc. Jablka se jen vysypou ze sklenice a je to. Žádné zdržování s krouháním jablek, jen vyválet těsto a i to se dá dnes koupit už vyválené.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Zdravě i chutně Ostatní Ovoce Dietní Zavařování a nakládání Zavařování Dietní Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jablka Sklenice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rumové koblihy

Rumové koblihy

Smažený sýr bez smažení

Smažený sýr bez smažení

Vajíčková pomazánka od Mariky

Vajíčková pomazánka od Mariky

Italská kuchyně- předkrmy- brusketa

Italská kuchyně- předkrmy- brusketa

Cibulačka se sýrem II.

Cibulačka se sýrem II.

Penne con polo

Penne con polo

Drobenkový koláč s rebarborou

Drobenkový koláč s rebarborou

Rychlá směs na špagety

Rychlá směs na špagety

Bramborové knedlíky sypané cibulovo-uzenou směsí

Bramborové knedlíky sypané cibulovo…

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

60 minut
Rybízový koláč jako od babičky

Rybízový koláč jako od babičky

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

94
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
38
Losos na másle a limetách se šťouchanými bramborami
Losos na másle a…
37
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
24
Plec pečená (nejen) se zelím
Plec pečená (nejen) se…
20
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem
Kuře ve smetanové omáčce…

Zajímavé články

Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
Nejlepší nálev na okurky: Čtyři recepty, které musíte zkusit!
Nejlepší nálev na okurky: Čtyři recepty, které…
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají…
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z…
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
AHA.cz Veselka Kate v Lánech? První slova Zemana o zeťákovi a vnoučatech

Veselka Kate v Lánech? První slova Zemana o zeťákovi a vnoučatech

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Letní trendy kalhoty podle stylistky: Jak je nosit, aby vám nepřidaly kila?

Letní trendy kalhoty podle stylistky: Jak je nosit, aby vám nepřidaly kila?

Ženy.cz Sama v Americe aneb Jak jsem přežila svůj první sólo trip

Sama v Americe aneb Jak jsem přežila svůj první sólo trip

Blesk.cz Modelka Kočendová (25) neskrývá radost: Bude maminkou!

Modelka Kočendová (25) neskrývá radost: Bude maminkou!

SportRevue.cz FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která nejvíce milují peníze. Co všechno jsou pro ně ochotni udělat?

6 znamení zvěrokruhu, která nejvíce milují peníze. Co všechno jsou pro ně ochotni udělat?

Další doporučené recepty:

Babiččin štrůdl
Babiččin štrůdl
Babiččina bábovka (výborná)
Babiččina bábovka (výborná)
Babiččina bramborovo-maková bábovka
Babiččina bramborovo-maková bábovka
Babiččina domácí vánočka
Babiččina domácí vánočka
Babiččina hrachová jachnija na pátek
Babiččina hrachová jachnija na pátek
Babiččina kmínová polévka
Babiččina kmínová polévka
  • Recepty.cz
  • Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact