• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 43
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Množství dle chuti
    • jablka
    • sklenice a víčka na zavařování

Postup přípravy receptu

1
Pokud máme nadbytek jablek a křížal, voňavých povidel, přesnídávek, kompotů, cidru či kalvadosu, zkuste ještě do zbylých prázdných sklenic napěchovat něco málo jablek na záviny, koláče nebo žemlovku na zimu.
2
Na hrubém struhadle nastrouháme oloupaná zdravá jablka (žádná od hniloby vykrajovaná!). Strouhat můžeme i na plátky, ale vymačkáním je stejně nezachováme naplátkovaná. Strouháme je do velké mísy.
3
Pak po hrstech jablka odebíráme a co nám síly stačí (něco málo šťávy jim dopřejeme) je vymačkáme. Vymačkanými jablky plníme sklenice tak 3 - 3,5 cm od okraje.
4
Jablka by se víčka neměla dotýkat ani po zavaření, kdy mají někdy (podle druhu použitých jablek) tendenci vystoupat o něco výš. Používáme čisté a suché sklenice a to samé platí i o víčkách. Ty můžeme pro jistotu vyvařit ve vroucí vodě.
5
Jablka dobře upěchujeme. Vzduch ve sklenicích by nám mohl dělat potíže. Za prvé by nám jablka ztmavla víc, než bychom chtěli, a pak by nám také mohla začít nadbytkem vzduchu kvasit.
6
Pak otřeme hrdla sklenic suchým čistým hadříkem a pevně uzavřeme, víčka se nesmí protáčet.
7
Pokud chceme mít jistotu, že nám jablka vydrží do další sezóny, můžeme k nim přidat (vmíchat) trochu kyseliny citronové. Já to nedělám a vydrží bez problému. A když náhodou některá sklenička nevydrží, je to vždycky chyba v tom, že víčko pořádně netěsnilo a já si toho nevšiml. Proto je po zavaření velmi důležité, když sklenice vychladnou, poklepáním zkontrolovat, zda víčka řádně drží tlak ve sklenici.
8
Do některých skleniček raději než kyselinu citronovou přidám skořici, hřebíček, badyán nebo rum.
9
Sterilujeme ve velkém hrnci, který vysteleme čistou utěrkou, naskládáme sklenice, zalijeme vodou zhruba do poloviny až tří čtvrtin výšky sklenic a když se voda začne vařit, plamen ztlumíme a necháme vodu jen probublávat (perlit) cca 25-35 minut - dle velikosti sklenic.
10
Po zavaření můžeme sklenice nechat v hrnci klidně i vychladnout. Pokud budeme zavařovat v hrnci určeném na sterilizaci, budeme sterilovat zhruba při 90 stupních cca 35 minut, dle velikosti sklenic.
11
Šťávu, kterou jsme vymačkali z jablek vychladíme a použijeme (přecezenou) jako 100% jablečný nápoj nebo z ní můžeme udělat jablečný pudink (stejně jako z mléka), do kterého můžeme přidat piškoty a máme tak výborný dezert.
12
Skladujeme na temném chladném místě, ve sklepě či spíži.
13
Používáme na záviny, koláče, žemlovku..., kde jablka dochutíme dle potřeby cukrem a kořením.
14
A jak pravila moje babička: na sterilování jablek do zásoby se NEHODÍ letní jablka, která se ráda kazí, ať děláš, co děláš. Jablka vždy používat čerstvě spadlá, nikoliv ta, co se pod stromem válí už delší čas a jsou nahnilá.
15
Nejlepší jsou "kožeňáče" - odrůda jablek, která se vyloženě hodí na tepelnou úpravu. Mají silnější slupku, jsou kyselejší a ve frontě na krásu taky nestála v první řadě, zato trvanlivost byla výborná.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu

Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

100% rajská šťáva - sterilovaná

100% rajská šťáva - sterilovaná

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jaroslava Li | 6. 10. 2014 13:48

    Ano, přesně tak zpracovávám jablka již mnoho, mnoho let a vždy s úspěchem. Hodí se na vše. A přesně, jak je v předpisu - nedám dopustit na "koženáče". Jeden strom, horší, mi již rodina zlikvidovala, ale na druhý, statný s velikou korunou mi nesmí sáhnout! :-)

  • Moravcová | 15. 9. 2014 09:54

    Zpracovávám jablka stejným způsobem každý rok.

  • Naďa | 3. 9. 2014 17:22

    Už jsem jich nastrouhala a zarexovala snad vagón, vidím jabka i ze spaní. No né že bych měla strach, že se nespotřebují :-D . Budou se hodit.

  • Marie | 25. 8. 2014 17:54

    Dělám je také a je to výborná věc. Jablka se jen vysypou ze sklenice a je to. Žádné zdržování s krouháním jablek, jen vyválet těsto a i to se dá dnes koupit už vyválené.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Zdravě i chutně Ostatní Ovoce Dietní Zavařování a nakládání Zavařování Dietní Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jablka Sklenice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Čínské placičky

Čínské placičky

Nekynutý závin

Nekynutý závin

Sedlácké kroupy

Sedlácké kroupy

Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou

Smažené čínské nudle s kuřecím masem…

Placičky z brokolice a cukety

Placičky z brokolice a cukety

Bramborové knedlíky s vekou

Bramborové knedlíky s vekou

Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)

Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)

Papriky se šlehanou sekanou s rajskou omáčkou

Papriky se šlehanou sekanou s rajskou…

Zauzená vepřová panenka

Zauzená vepřová panenka

Doporučujeme

40 minut
Čevapčiči s brambory a žampiony na grilu

Čevapčiči s brambory a žampiony na…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

51
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
37
Klasické lečo
Klasické lečo
20
Čevapčiči s brambory a žampiony na grilu
Čevapčiči s brambory a…
19
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…
18
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…

Zajímavé články

Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové:…
Dokonalé letní guacamole: Připravte si klasiku nebo variantu s pečenými rajčaty, mangem či slaninou
Dokonalé letní guacamole: Připravte si klasiku…
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do horkých letních dní
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do…
AHA.cz Pohlreich už krutou pravdu neskrývá: Národ se s tím musí smířit

Pohlreich už krutou pravdu neskrývá: Národ se s tím musí smířit

Mimibazar Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Jitka Sedláčková inspiruje ženy nejen 60+: Tyhle módní triky radí nejobsazovanější česká herečka

Jitka Sedláčková inspiruje ženy nejen 60+: Tyhle módní triky radí nejobsazovanější česká herečka

Ženy.cz Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Blesk.cz Jennifer Lopezová: Trapas v Turecku! Nepustili ji do butiku

Jennifer Lopezová: Trapas v Turecku! Nepustili ji do butiku

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na srpen: Komu hrozí vyčerpání a psychické problémy?

Velký horoskop zdraví na srpen: Komu hrozí vyčerpání a psychické problémy?

Další doporučené recepty:

Babiččin štrůdl
Babiččin štrůdl
Babiččina bábovka (výborná)
Babiččina bábovka (výborná)
Babiččina bramborovo-maková bábovka
Babiččina bramborovo-maková bábovka
Babiččina domácí vánočka
Babiččina domácí vánočka
Babiččina hrachová jachnija na pátek
Babiččina hrachová jachnija na pátek
Babiččina kmínová polévka
Babiččina kmínová polévka
  • Recepty.cz
  • Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact