• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Napište svůj komentář k receptu

Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 43
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Množství dle chuti
    • jablka
    • sklenice a víčka na zavařování

Postup přípravy receptu

1
Pokud máme nadbytek jablek a křížal, voňavých povidel, přesnídávek, kompotů, cidru či kalvadosu, zkuste ještě do zbylých prázdných sklenic napěchovat něco málo jablek na záviny, koláče nebo žemlovku na zimu.
2
Na hrubém struhadle nastrouháme oloupaná zdravá jablka (žádná od hniloby vykrajovaná!). Strouhat můžeme i na plátky, ale vymačkáním je stejně nezachováme naplátkovaná. Strouháme je do velké mísy.
3
Pak po hrstech jablka odebíráme a co nám síly stačí (něco málo šťávy jim dopřejeme) je vymačkáme. Vymačkanými jablky plníme sklenice tak 3 - 3,5 cm od okraje.
4
Jablka by se víčka neměla dotýkat ani po zavaření, kdy mají někdy (podle druhu použitých jablek) tendenci vystoupat o něco výš. Používáme čisté a suché sklenice a to samé platí i o víčkách. Ty můžeme pro jistotu vyvařit ve vroucí vodě.
5
Jablka dobře upěchujeme. Vzduch ve sklenicích by nám mohl dělat potíže. Za prvé by nám jablka ztmavla víc, než bychom chtěli, a pak by nám také mohla začít nadbytkem vzduchu kvasit.
6
Pak otřeme hrdla sklenic suchým čistým hadříkem a pevně uzavřeme, víčka se nesmí protáčet.
7
Pokud chceme mít jistotu, že nám jablka vydrží do další sezóny, můžeme k nim přidat (vmíchat) trochu kyseliny citronové. Já to nedělám a vydrží bez problému. A když náhodou některá sklenička nevydrží, je to vždycky chyba v tom, že víčko pořádně netěsnilo a já si toho nevšiml. Proto je po zavaření velmi důležité, když sklenice vychladnou, poklepáním zkontrolovat, zda víčka řádně drží tlak ve sklenici.
8
Do některých skleniček raději než kyselinu citronovou přidám skořici, hřebíček, badyán nebo rum.
9
Sterilujeme ve velkém hrnci, který vysteleme čistou utěrkou, naskládáme sklenice, zalijeme vodou zhruba do poloviny až tří čtvrtin výšky sklenic a když se voda začne vařit, plamen ztlumíme a necháme vodu jen probublávat (perlit) cca 25-35 minut - dle velikosti sklenic.
10
Po zavaření můžeme sklenice nechat v hrnci klidně i vychladnout. Pokud budeme zavařovat v hrnci určeném na sterilizaci, budeme sterilovat zhruba při 90 stupních cca 35 minut, dle velikosti sklenic.
11
Šťávu, kterou jsme vymačkali z jablek vychladíme a použijeme (přecezenou) jako 100% jablečný nápoj nebo z ní můžeme udělat jablečný pudink (stejně jako z mléka), do kterého můžeme přidat piškoty a máme tak výborný dezert.
12
Skladujeme na temném chladném místě, ve sklepě či spíži.
13
Používáme na záviny, koláče, žemlovku..., kde jablka dochutíme dle potřeby cukrem a kořením.
14
A jak pravila moje babička: na sterilování jablek do zásoby se NEHODÍ letní jablka, která se ráda kazí, ať děláš, co děláš. Jablka vždy používat čerstvě spadlá, nikoliv ta, co se pod stromem válí už delší čas a jsou nahnilá.
15
Nejlepší jsou "kožeňáče" - odrůda jablek, která se vyloženě hodí na tepelnou úpravu. Mají silnější slupku, jsou kyselejší a ve frontě na krásu taky nestála v první řadě, zato trvanlivost byla výborná.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu

Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

100% rajská šťáva - sterilovaná

100% rajská šťáva - sterilovaná

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jaroslava Li | 6. 10. 2014 13:48

    Ano, přesně tak zpracovávám jablka již mnoho, mnoho let a vždy s úspěchem. Hodí se na vše. A přesně, jak je v předpisu - nedám dopustit na "koženáče". Jeden strom, horší, mi již rodina zlikvidovala, ale na druhý, statný s velikou korunou mi nesmí sáhnout! :-)

  • Moravcová | 15. 9. 2014 09:54

    Zpracovávám jablka stejným způsobem každý rok.

  • Naďa | 3. 9. 2014 17:22

    Už jsem jich nastrouhala a zarexovala snad vagón, vidím jabka i ze spaní. No né že bych měla strach, že se nespotřebují :-D . Budou se hodit.

  • Marie | 25. 8. 2014 17:54

    Dělám je také a je to výborná věc. Jablka se jen vysypou ze sklenice a je to. Žádné zdržování s krouháním jablek, jen vyválet těsto a i to se dá dnes koupit už vyválené.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Zdravě i chutně Ostatní Ovoce Dietní Zavařování a nakládání Zavařování Dietní Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jablka Sklenice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapékaná čekanka po francouzsku

Zapékaná čekanka po francouzsku

Rychlá vločková polévka

Rychlá vločková polévka

Dort pro chlapy

Dort pro chlapy

Išelské koláčky

Išelské koláčky

Chutnější obalované řízky nebo zelenina

Chutnější obalované řízky nebo…

Narozeninový sváteční dort

Narozeninový sváteční dort

Tvarohový řez

Tvarohový řez

Banánovo – avokádové smoothie

Banánovo – avokádové smoothie

Bramborovo-ledový salát

Bramborovo-ledový salát

Doporučujeme

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

Poslední sledované recepty

147
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
27
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
26
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…
23
Broskvové knedlíky - bez vajec
Broskvové knedlíky - bez…
22
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek

Zajímavé články

Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete vědět, když chcete zavařovat okurky
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete…
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7 receptů nejen na víkend
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7…
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná sladká dobrota, kterou zvládne i naprostý začátečník
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná…
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení, které si zamilujete na první sousto
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení…
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču…
AHA.cz Skandál v rodině moderátorky Novy: Koupili vilu za 25 milionů, nemají nic

Skandál v rodině moderátorky Novy: Koupili vilu za 25 milionů, nemají nic

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Žhavá manikúra letošního léta: Minimalistické i divoké puntíky vládnou trendům

Žhavá manikúra letošního léta: Minimalistické i divoké puntíky vládnou trendům

Ženy.cz Fuckupy z dovolené v Indonésii aneb Jak jsme přežili otravu jídlem i zrušený let

Fuckupy z dovolené v Indonésii aneb Jak jsme přežili otravu jídlem i zrušený let

Blesk.cz Dědictví po zesnulé metalové legendě Ozzym (†76): Kdo dostane jeho miliardy?!

Dědictví po zesnulé metalové legendě Ozzym (†76): Kdo dostane jeho miliardy?!

SportRevue.cz FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu, a co máte rádi!

Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu, a co máte rádi!

Další doporučené recepty:

Babiččin štrůdl
Babiččin štrůdl
Babiččina bábovka (výborná)
Babiččina bábovka (výborná)
Babiččina bramborovo-maková bábovka
Babiččina bramborovo-maková bábovka
Babiččina domácí vánočka
Babiččina domácí vánočka
Babiččina hrachová jachnija na pátek
Babiččina hrachová jachnija na pátek
Babiččina kmínová polévka
Babiččina kmínová polévka
  • Recepty.cz
  • Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact