ks
linecké těsto
(křehké) - hotový výrobek nebo předem připravené
1
ks
žloutek
velký - promíchaný se lžící mléka na potření
Na náplň:
2
hrnek
rozinky
(až 2,5 hrnku)
2
lžíce
kukuřičný škrob
0,50
hrnek
cukr krupice
3
lžíce
jablečný ocet
0,50
lžička
sůl
1,50
lžička
skořice - mletá
2
lžíce
máslo
Postup přípravy receptu
1
Polovinu těsta rozválejte a vyložte jím formu. Přetáhněte fólií a dejte nejméně na 30 minut do chladu.
2
V kastrůlku promíchejte rozinky s 2 hrnky vody, cukrem, škrobem, octem, solí, skořicí a máslem. Uveďte do varu a svařte dohusta. Stáhněte z plamene a nechte trochu vychladnout. Troubu předehřejte na 200 °C.
3
Do formy vlijte rozinkovou náplň, druhou polovinu těsta rozválejte a vykrájejte v ní ozdobné otvory. Přetáhněte přes náplň, okraje dobře spojte a vymačkejte. Potřete žloutkem rozmíchaným v mléce se špetkou soli a upečte dozlatova, 25 až 30 minut.