Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme na oleji (výjimečně olejem nešetříme), přidáme lžičku mouky, až zrůžoví odstavíme, přidame sladkou papriku a hned zalejeme vodou. Až začne vařit, přidáme na větší kostky nakrájený lilek, povaříme 5 minut a přidáme hrášek, krájená rajčata, feferonku a česnek na plátky. Dusíme do měkka, podáváme s bílým pečivem.
2
Jídlo má hustší konzistenci, nutno častěji míchat. Jíme s plátky bílého pečiva a namáčíme do omáčky jako knedlík. Správný postup ovšem velí, kousky pečiva trhat, nabírat tím omáčku rukou a po každém soustu olízat prsty - zní to zvláštně, ale chuť při správném postupu je lepší.
Skvělé, olizovala se celá rodina. Maso u nás moc úspěch nemá, ale zeleninová jídla od Airan chutnají vždycky.Díky za recept. Je nám úplně jedno, jestli je recept původní nebo ne, prostě chutná skvěle.
Musim Vam dat za pravdu. Jiz osmy rok jsem vdana za Turka a toto jidlo varim opravdu rada a jedla jsem ho mj. v Adane, Izmiru, Istanbulu a samozrejme u pocetnych znamych pochazejicich z ruznych casti Turecka...tento recept ma s originalem spolecneho pouze to, ze jsou v nem rajcata, cibule, cesnek a Lilek. :-D (To Airan: Bu ``Imam bayildi`` degil, kardesim.) Je sice pravda, ze priprava kazdeho pokrmu se lisi v podstate vesnice od vesnice, toto je vsak science-fiktion. Zaradte si tento recept nekam do ceskych receptu. 8-)
Opravdu byste si jako polévku k tomuto jídlu dali zelňačku? :-S
iva nemcova
|3. 4. 2009 12:47
Chvalim babicku :-) ! Zrovna jsem dojedla,vyborne bezmase jidlo. Davam 1.
Radka Slosarova
|31. 1. 2009 17:00
Vyborny recept. Ma dvouleta dcera toto jidlo zboznuje (samozrejme bez feferonky) s ryzi basmati. Navic pridavam listy koriandru nebo petrzelku.
Tereza J.
|10. 12. 2008 21:58
Keďže Airan tu už nechodí, dovolím si odpovedať. Airan pochádza z Bulharska, jej bulharské recepty sú výborné, darmo, Bulhari to so zeleninou vedia. Z ktorej časti Turecka to pochádza neviem, a pravdu povediac je to jedno. Airan učila variť hlavne babička, a každé cudzie jedlo si človek obyčajne prispôsobí svojej národnej kuchyni. Možno to tak bolo aj s týmto receptom, možno nie. Čo je originálne, ťažko niekedy povedať. Naše bryndzové halušky niekto robí s hladkou múkou, iný s polohrubou, niekto s vajíčkom do cesta, iný bez, jedni s kyslou smotanou, druhí roztopia bryndzu s lyžicou mlieka...Možno povedať o niektorých, že nemajú s originálom nič spoločné ? Asi nie... Ktoré sú originál?
Bahar Karaer
|10. 12. 2008 21:32
Ziju pres 15 let v Turecku a opravdu bych chtela vedet, v ktere casti Turecka se takto "iman bayıldı" (takto se to v originale pise) vari. S originalnim receptem to nema naprosto nic spolecneho. Pokud budete chtit rada vsem recept zaslu e-mailem.
Tereza J.
|3. 11. 2008 16:55
Výborné ! Dobre sme si pochutili. Airan tu už nechodí, pochválim jej recept mailom, ale pre tých, čo tu chodia, je to ozej ľahké a výborné. Super zeleninka )) Za 1 ))
Pilence
|26. 9. 2005 21:46
Airan dekuji za objasneni puvodniho receptu. Pile
Airan Novakova
|26. 9. 2005 20:13
Verko, dekuji za chvalu na babicku...umela toho opravdu hodne a rada jeji obycejna jidla varim dodnes.Zrovna jsem na vas myslela, dneska jsem delala vasi marmeladu z bezinek a jablek - reakce rodina byla, ze je je z boruvek..ta kombinace s jabkama je super! Dekuji za recept. Pile, puvodny recept je ten, co jste dovezla z Belehradu, jen se lilek nesmazi ale pece v troube. Turecky hodža v Sofii byl nas soused a od jeho zen mela babicka ten recept, udajne krajovy z okoli Diarbekiru:-))
Pilence
|26. 9. 2005 18:54
Tak trochu podobny recept jsem si dovezla z Belehradu. Mam ho pod nazvem IMAM BAJILDI, coz pry v turectine ma byt neco jako "Vladce omdlel" (nevim zda z prejedeni, nebo blahem ,-). V mem receptu se vsak lilkum ukroji stopka, podelne se hluboce nariznou ze vsech stran a vcetne techto zarezu se osoli, aby pustil horkost. Pak se oplachne. Zarezy se naplni smesi jemne sekaneho cesneku a petrzelove nate. Pak se opece ze vsech stran na oleji. Oloupana, nakrajena rajcata se osmazi na trose oleje, ochuti soli, vegetou, peprem a cukrem.Opeceny lilek se da do vymazaneho pekace, prelije se rajcaty a zapece zhruba 1/2 hodiny... Moc mi to chutnalo, ale sama jsem to jeste nevyzkousela. Pujdu na to asi jako Airan, smazit lilek v celku me nelaka. Jen by me zajimalo, vzhledem k tomu, ze jsem v Bosne pod timto nazvem dostala lilek plneny ryzi i masem, jak vlastne zni uplne ten puvodni turecky recept. Pile
Věra
|26. 9. 2005 14:56
Určitě to bude zase pochoutka,musím odzkoušet. Arian co baštila Vaše babička v pondělí, v úterý, ve středu, ve čtvrtek, v sobotu a v neděli, když v pátek měla tak dobré půsty.. ?