• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
Napište svůj komentář k receptu

Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
4.8
hodnotilo: 17
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks cibule větší
    • 1
      ks lilek
    • 3
      ks rajčata zralá
    • 1
      ks česnek palička
    • 250
      g mražený hrášek zelený
    • 1
      ks feferonka
    • 1
      šálek slunečnicový olej
    • 1
      lžička hladká mouka
    • 1
      hrnek voda
    • 1
      špetka červená paprika
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

1
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme na oleji (výjimečně olejem nešetříme), přidáme lžičku mouky, až zrůžoví odstavíme, přidame sladkou papriku a hned zalejeme vodou. Až začne vařit, přidáme na větší kostky nakrájený lilek, povaříme 5 minut a přidáme hrášek, krájená rajčata, feferonku a česnek na plátky. Dusíme do měkka, podáváme s bílým pečivem.
2
Jídlo má hustší konzistenci, nutno častěji míchat. Jíme s plátky bílého pečiva a namáčíme do omáčky jako knedlík. Správný postup ovšem velí, kousky pečiva trhat, nabírat tím omáčku rukou a po každém soustu olízat prsty - zní to zvláštně, ale chuť při správném postupu je lepší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plněné lilky Imam bajaldi

Plněné lilky Imam bajaldi

Páteční lívanečky

Páteční lívanečky

Babiččin gjuvec na pátek

Babiččin gjuvec na pátek

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • taknic | 3. 12. 2013 19:16

    Skvělé, olizovala se celá rodina. Maso u nás moc úspěch nemá, ale zeleninová jídla od Airan chutnají vždycky.Díky za recept. Je nám úplně jedno, jestli je recept původní nebo ne, prostě chutná skvěle.

  • Jarmila | 13. 2. 2013 08:24

    Víborné se píše s tvrdým y. V Ý B O R N É. =-O

  • Timejka04 | 23. 2. 2012 17:48

    lahůdka víborné jidjo ;-)

  • Katka | 27. 1. 2012 15:22

    Napíš mi prosím originál recept děkuji

  • sibondelu | 4. 1. 2012 14:13

    Musim Vam dat za pravdu. Jiz osmy rok jsem vdana za Turka a toto jidlo varim opravdu rada a jedla jsem ho mj. v Adane, Izmiru, Istanbulu a samozrejme u pocetnych znamych pochazejicich z ruznych casti Turecka...tento recept ma s originalem spolecneho pouze to, ze jsou v nem rajcata, cibule, cesnek a Lilek. :-D (To Airan: Bu ``Imam bayildi`` degil, kardesim.) Je sice pravda, ze priprava kazdeho pokrmu se lisi v podstate vesnice od vesnice, toto je vsak science-fiktion. Zaradte si tento recept nekam do ceskych receptu. 8-)

  • Janaso | 15. 4. 2011 20:34

    Velmi dobrá večeře.

  • pippiva
    pippiva | 18. 2. 2011 14:34

    S tou zelnackou to trochu skriiiiiiiipe =-O Jinak podle meho nazoru toto uplne staci jako samostatny chod ;-)

  • Ladia
    Ladia | 14. 2. 2011 22:44

    Opravdu byste si jako polévku k tomuto jídlu dali zelňačku? :-S

  • iva nemcova | 3. 4. 2009 12:47

    Chvalim babicku :-) ! Zrovna jsem dojedla,vyborne bezmase jidlo. Davam 1.

  • Radka Slosarova | 31. 1. 2009 17:00

    Vyborny recept. Ma dvouleta dcera toto jidlo zboznuje (samozrejme bez feferonky) s ryzi basmati. Navic pridavam listy koriandru nebo petrzelku.

  • Tereza J. | 10. 12. 2008 21:58

    Keďže Airan tu už nechodí, dovolím si odpovedať. Airan pochádza z Bulharska, jej bulharské recepty sú výborné, darmo, Bulhari to so zeleninou vedia. Z ktorej časti Turecka to pochádza neviem, a pravdu povediac je to jedno. Airan učila variť hlavne babička, a každé cudzie jedlo si človek obyčajne prispôsobí svojej národnej kuchyni. Možno to tak bolo aj s týmto receptom, možno nie. Čo je originálne, ťažko niekedy povedať. Naše bryndzové halušky niekto robí s hladkou múkou, iný s polohrubou, niekto s vajíčkom do cesta, iný bez, jedni s kyslou smotanou, druhí roztopia bryndzu s lyžicou mlieka...Možno povedať o niektorých, že nemajú s originálom nič spoločné ? Asi nie... Ktoré sú originál?

  • Bahar Karaer | 10. 12. 2008 21:32

    Ziju pres 15 let v Turecku a opravdu bych chtela vedet, v ktere casti Turecka se takto "iman bayıldı" (takto se to v originale pise) vari. S originalnim receptem to nema naprosto nic spolecneho. Pokud budete chtit rada vsem recept zaslu e-mailem.

  • Tereza J. | 3. 11. 2008 16:55

    Výborné ! Dobre sme si pochutili. Airan tu už nechodí, pochválim jej recept mailom, ale pre tých, čo tu chodia, je to ozej ľahké a výborné. Super zeleninka :))) Za 1 :)))

  • Pilence | 26. 9. 2005 21:46

    Airan dekuji za objasneni puvodniho receptu. Pile

  • Airan Novakova | 26. 9. 2005 20:13

    Verko, dekuji za chvalu na babicku...umela toho opravdu hodne a rada jeji obycejna jidla varim dodnes.Zrovna jsem na vas myslela, dneska jsem delala vasi marmeladu z bezinek a jablek - reakce rodina byla, ze je je z boruvek..ta kombinace s jabkama je super! Dekuji za recept. Pile, puvodny recept je ten, co jste dovezla z Belehradu, jen se lilek nesmazi ale pece v troube. Turecky hodža v Sofii byl nas soused a od jeho zen mela babicka ten recept, udajne krajovy z okoli Diarbekiru:-))

  • Pilence | 26. 9. 2005 18:54

    Tak trochu podobny recept jsem si dovezla z Belehradu. Mam ho pod nazvem IMAM BAJILDI, coz pry v turectine ma byt neco jako "Vladce omdlel" (nevim zda z prejedeni, nebo blahem ,-). V mem receptu se vsak lilkum ukroji stopka, podelne se hluboce nariznou ze vsech stran a vcetne techto zarezu se osoli, aby pustil horkost. Pak se oplachne. Zarezy se naplni smesi jemne sekaneho cesneku a petrzelove nate. Pak se opece ze vsech stran na oleji. Oloupana, nakrajena rajcata se osmazi na trose oleje, ochuti soli, vegetou, peprem a cukrem.Opeceny lilek se da do vymazaneho pekace, prelije se rajcaty a zapece zhruba 1/2 hodiny... Moc mi to chutnalo, ale sama jsem to jeste nevyzkousela. Pujdu na to asi jako Airan, smazit lilek v celku me nelaka. Jen by me zajimalo, vzhledem k tomu, ze jsem v Bosne pod timto nazvem dostala lilek plneny ryzi i masem, jak vlastne zni uplne ten puvodni turecky recept. Pile

  • Věra | 26. 9. 2005 14:56

    Určitě to bude zase pochoutka,musím odzkoušet. Arian co baštila Vaše babička v pondělí, v úterý, ve středu, ve čtvrtek, v sobotu a v neděli, když v pátek měla tak dobré půsty.. ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Ze zeleniny Zelenina Oběd Večeře Pozdní večeře Dušení Turecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Červená paprika Česnek Cibule Feferonka Hladká mouka Lilek Mražený hrášek Rajčata Slunečnicový olej Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pomazánka z krabích tyčinek III.

Pomazánka z krabích tyčinek III.

Velikonoční perníčky - hned měkké

Velikonoční perníčky - hned měkké

Kung Pao Mango

Kung Pao Mango

Barevný kuskusový salát

Barevný kuskusový salát

Levný houskový knedlík

Levný houskový knedlík

Svařák

Svařák

Celerová omeleta

Celerová omeleta

Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem

Salát z čínského nebo pekingského…

Čočkový salát s hořčicí

Čočkový salát s hořčicí

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

28
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
26
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
26
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
24
Carpaccio z rajčat
Carpaccio z rajčat
24
Salát s quinoou a sýrem halloumi
Salát s quinoou a sýrem…

Zajímavé články

Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra,…
Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický návod, jak ho vybrat, opéct i ochutit
Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický…
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět, od samosběru až po dokonalou bublaninu nebo džem
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět…
AHA.cz Další trápení Haliny Pawlowské: Může si za to bohužel sama

Další trápení Haliny Pawlowské: Může si za to bohužel sama

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Michael Douglas se vrací do Varů: Zákulisí slavné fotky u Gotta! A co měl s Ivanou?

Michael Douglas se vrací do Varů: Zákulisí slavné fotky u Gotta! A co měl s Ivanou?

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

Další doporučené recepty:

Babiččin koláč
Babiččin koláč
Babiččin košíček - Pepíček
Babiččin košíček - Pepíček
Babiččin nadýchaný závin bez kynutí
Babiččin nadýchaný závin bez kynutí
Babiččin perníkový koláč s kokosem
Babiččin perníkový koláč s kokosem
Babiččin rozinkový koláč
Babiččin rozinkový koláč
Babiččin rychlý jablečný koláč
Babiččin rychlý jablečný koláč
  • Recepty.cz
  • Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact