Mouku smícháme v míse s citronovou kůrou, cukry, solí a práškem do pečiva. Do středu uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trošku mléka a droždí necháme rozpustit. Poté přidáme vejce, zbylé mléko a olej a vypracujeme hladké vláčné, nelepivé těsto, které na pomaštěném nebo pomoučněném stole vyválíme a poklademe náplní.
2
Náplň dáváme dle vlastní chuti. Můžeme použít makovou nebo ořechovou, tvarohovou či z povidel nebo marmelády, samozřejmě i v kombinaci s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, jablečné nebo hruškové rozvary, případně jen skořici nebo kakao, smíchané s krupicovým cukrem a pokapané máslem. Vše dle vlastní chuti.
Plát, který jsme potřeli náplní dle vlastní chuti zavineme, kraje podsuneme nebo zatlačíme dovnitř, vložíme na plech s pečícím papírem (fólií) a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů, po pár minutách (cca10 -2) ztlumíme na 160 a dopékáme dozlatova.
4
Já pekl v remosce, tak, že jsem závin stočil do věnce a pekl cca 40 minut.
Závin můžeme před pečením potřít rozšlehaným vejce, posypat vanilkovým cukrem nebo drobenkou... Krájíme po vychladnutí a před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
6
Závin je rychlý, vláčný, časově nenáročný, s libovolnou náplní.