Hrubě nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso pokrájené na hranolky a za stálého míchání zprudka osmahneme. Lehce podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme koření a dusíme pod pokličkou do změknutí. Před koncem dušení přidáme protlak nebo kečup a okurku pokrájenou na hranolky. Vhodná příloha je dušená rýže nebo těstoviny.
Tak já nevím, co si o tom mám myslet. Ladia jasně píše, že se maso zprudka osmahne, což znamená orestuje, že? Aby se zatáhlo. Pak se má lehce podlít a dusit do změknutí. Nepíše "ve vlastní šťávě" ! A Vy ji opravujete, že maso se musí orestovat, pak mírně podlít vodou neboli vlastně píšete to samé, co Ladia. Asi jste Bejku znalec. No hlavně, když jste ji opravil, že? Sebevědomí stouplo,čéče? :-*
Tak já nevím, co si o tom mám mysle. Ladia jasně píše, že se maso zprudka osmahne, což znaená orestuje, že? Aby se zatáhlo. Pak se má lehce podlít a dusit do změknutí. Nepíše "ve vlastní šťávě" ! A Vy ji opravujete, že maso se musí orestovat, neboli vlastně píšete to samé, co Ladia. A v čem budete dusit to maso bez podlití? Jako dusit nasucho? Tak to tedy bude škvarek! Asi jste Bejku znalec. No hlavně, když jste ji opravil, že? Sebevědomí stouplo,čéče? :-*
No...proběhly lehké změny v postupu,ale šmákl jsem si,ještě se uvidí,jak zareaguje zbytek rodiny:)...Díky za recept
Hora
|8. 2. 2013 11:23
Nikomu to nejelo
TomBeyk
|5. 6. 2012 18:41
"osmahneme a pod pokličkou dusíme ve vlastní šťávě" - když to maso pustí šťávu, tak je potom jak smrkové dříví. Maso se musí orestovat tak, aby šťávu nepustilo!!! Zůstane tak šťavnaté. Potom pro dušení se mírně podlije vodou nebo vývarem. To jsou základy Ladio čéče. :-|
Tak musím souhlasit-recept je výborný.Znám toto jídlo už delší dobu a pokaždé mám velký úspěch-a to mám doma mlsouna....
Nina Bělohlávková
|29. 11. 2009 21:20
Tento recept je výborný. Mám od své sestry a pokaždé má na talíři velký úspěch.
Radka Křížová
|3. 10. 2009 22:07
dnes jsem dělala,bylo to dobré..z mého pohledu nic,na co bych vzpomínala a mlaskala,ale dobré jednoduché jídlo,které určitě budu vařit opakovaně
Václav Vokřál
|8. 9. 2009 14:07
Kdysi jsem Azu objevil v nějaké mezinárodní kuchařce a dělám ho poněkud jinak. Hovězí roštěná 600g nakrájená na nudličky prudce osmahnout a zasypat 1,5 - 2 lžičky hladké mouky,zamíchat a zalít rajským protlakem (ne ta úplně malá, ale větší konzervička) zalít klasickou dobrou sojovou omáčkou, přidat nakrájené feferonky (dle chuti), trošku podlít vařící vodou a přidat na tenké nudličky nakrájené sterilované okurky (1/2 - 2/3 sklenice) nechat krátce povařit (5-10 min.). Nedělat omáčku ale hustý sos, podávat s hranolky, bramborem i chlebem. Nebát se protlaku nebo ostrého kečupu, možno přidat i pepř, solím to sojovou omáčkou.U nás se po tom mohou všichni utlouct. Našim děvčatům se nedaří - bojí se protlaku a sojovky.Dá se to udělat i ze zadního, ale to už se musí dlouho vařit a okurky přidat pře koncem.
Zlatka Divišová
|12. 2. 2009 20:22
Aby bylo hovězí maso brzo mekké, dávam k němu do hrnce nerezovou lžíci, změkne i rychleji...
Martin Lipina
|16. 3. 2008 19:11
Azu vaří i moje žena stejně jak to má napsané Lada a je to moc skvělé.A dle starého receptu se vaří jen z hovězího.
Nina
|20. 2. 2008 16:16
Azu je dobré i s chlebem a trochou tatarky.
Lída Fidrantová
|30. 1. 2008 21:50
Azu po tatarsku velice ráda vařím,ale pouze z kuřecího nebo krůtího a ze zeleninového leča.Žádné koření,pouze sojovka a peř,pěkně rychle udusit a k tomu bramboráčky pečené na lívanečníku. Nemá chybu. Lída
Milan
|9. 9. 2007 09:02
Zdravíčko, já znám i jiné "Azu", a to z dob mé vojny, na Šumavě ho kamarád vařil z kuřecích prsíček a zeleninového leča...nemělo to chybu...k tomu hrášková rýže...
Jarmila Šestáková
|2. 8. 2007 11:03
Doma to ještě na talíři posypeme strouhaným sýrem, někdy přidáme lžíci smetany a podáváme s hranolky. Patří k k našim oblíbeným jídlům....
Iva Bednarova
|19. 7. 2007 10:30
ja pouzivam stejne ingredience,ale postup je takovy,ze to delam v papinaku,nejprve osmahnu cibuli,pak k ni pridam maso,ktera az se zatahne zasypu ostatnimi ingrediencemi i s moukou,papinak zavru a po 3/4 hodine vareni je basta hotova.
Jana z VM
|18. 7. 2007 08:08
Použila jsem hovězí kližku, aby to bylo rychleji uvařené, vařila jsem na druhý den a měli jsme to s knedlíkem. Bylo to vynikající !!! Udělala jsem více omáčky a dala o lžíci méně kečupu, protože jsem myslela, že doma budou reptat, ale druhý den ten kečup nebyl vůbec znát. Chuť výborná, s kyprým knedlíkem naprosto báječný !! Díky za recept, dávám jedničku a mrzí mě, že ti, kteří chválili, opět nehodnotili .....
KatkaR
|27. 5. 2007 11:29
dělala jsem přesně podle receptu a musím říct, že je to opravdu trošku jako znojemská, ale moc nám to chutnalo a určitě to opět někdy uvařím :-)
Andrea
|9. 5. 2007 19:16
Hovězí maso se nesmí podlévat studenou vodou, pak už se nedá uvařit do měkka.
Dita
|8. 3. 2007 10:04
Včera jsem to vyzkoušela, ale ani po dvou hodinách vaření nebylo maso měkké. Koupila jsem místo zadního falešnou svíčkovou. Dodržela jsem postup uvedený v receptu. V čem je problém, poradí někdo?
Jana a Pavel
|22. 7. 2006 13:15
tiež si myslím, že je to výborný recept, práve varím, vonia to nádherne :O) len som pridala mletú papriku.. už sa na to tešíme...
evka
|25. 5. 2006 13:41
vyborný rcept... chutná trochu jako vylepšená znojemská.. mňami - je to jednoduché a příjemně to zpestřilo můj domácí jídelníček..
kar cim
|18. 3. 2006 18:47
Je tam to toho. Ved taky recept mám v hlave.
Jana Hamalová
|17. 9. 2005 15:54
Taky trochu do mlýna. Měla jsem mezinárodní kuchřku a ruské části byl recept na azu tento: pravá svíčková, cibule, sůl, pepř, rajský protlak, kečup a smetana a okurky.Postup byl jako u paní Lady, jen na závěr se přidává smetana. Vlastně v té kuchřce se to prezentuje jako minutka.No na pravou svíčkovou nemám finance, tak azu vařím také ze zadního.Vařím podle tohoto postupu, jen jako přílohu dávám opečené brambory. S rýží nám to moc nejelo. Protlak a kečup 1:1 a okurek dávám dost.Nikde jsem nečetla, že by tam mělo být chilli. Ale proti gustu.....
Jana z VM Řezníčková
|13. 1. 2005 07:56
Ikdyž je možná pan Josef Sv odborník na tento recept, mně se přece jenom více líbí ten původní pí. Kovářové. Určitě bych okurku nedusila tak dlouho, ale přidala až skoro nakonec a masob ych taky připravovala dle receptu, protože hovězí je přece jenom maso tužší a je poživatelnější a daleko lépe chutná, když je měkké!!
Josef Sv
|30. 9. 2004 06:51
Recept na azu máte naprosto špatně. Žádné dušení, žádný kečup, i celý postup je nesprávný. Nejdříve se na prudkém oleji přejede maso, které se posléze vyjme, aby znovu neztvrdlo. V jeho štávě se podusí okurky, přidá se cibule, po celkovém změknutí zeleniny nakonec maso. Žádný bobk.list, žádný vývar, žádná mouka. Jen sůl a chilli, příp. pepř. Poměr maso:okurky:cibule nejlépe 1:1:1. Podává se s vařenými brambory nebo chlebem. Doba přípravy cca 30 min.