Z pšeničné mouky, vody a soli připravíme nudlové těsto, které vyválíme na sílu 1 milimetru a vykrájíme z něj kolečka o velikosti dezertního talířku.
2
Maso umeleme s cibulí, přidáme pepř, sůl, granátové jablko a důkladně vše promícháme. Mleté maso zabalíme do těsta ve tvaru půlměsíce a pomalu opečeme na pánvi na másle. Hotový pokrm posypeme sumachem.
Děkuji Sahrazad za obšírné vysvětlení, co s kořením sumach. Přivezla jesm si ho z Turecka a nevěděla jsem, jak ho používat. Ještě jednou díky.
Zuzana Zlámalová
|23. 2. 2007 16:38
Sumach jsem viděla u Sindibáda v Brně nebo na Pankrácké tržnici v Praze (babka kořenářka tam ale bohužel není vždycky). Tipuji, že vybavenější kořenářky by mohly minimálně poradit konkrétní místo, kde sumach sehnat.
Gábina Houšková
|20. 2. 2007 14:50
Anonyme, podívej se na komentář u receptu Lulja kabab
Sahrazad
|20. 2. 2007 14:25
Sumach je koření. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, domácí kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Podporuje trávení, zklidňuje žaludek a zabraňuje průjmům. Sumach má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Využívá se podobně jako citrónová šťáva nebo ocet. Hodí se k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sypou se jím rožněné pokrmy, hodí se také do jogurtů. Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni. Běžně se dá koupit v Rakousku v tureckých marketech, u nás se dá koupit přes internet na www.koreni.cz
Zdeňka
|20. 2. 2007 12:57
Zvláštní kombinace masa a granátového jablka,to jsem ještě neslyšela,ale nedovedu si představit,kolik naplním koleček velikostí dezertního talířku 100g masa.Nejedná se o překlep?
englicka marketa
|20. 2. 2007 12:16
tak jsem vyčetla,že je to,směs červeného koření na maso.áááá navíc prý působí protiprůjmově:o)))))...ale kde ho koupit???asi ve zdravé výživě...