balíček
vanilkový cukr
nebo 2 lžíce vanilkové esence
1
dl
hnědý rum
nemusí být
180
g
polohrubá mouka
nebo celozrnná
1
balíček
prášek do pečiva
nebo 2 lžíce baking soda
250
g
červená řepa
75
g
kakao
strouhaný kokos
nebo mouka na vysypání plechu
250
g
cukr krupice
nebo hnědý cukr
Postup přípravy receptu
1
Celé bulvy červené řepy uvaříme ve vodě do měkka. Řepu oloupeme a nastrouháme na jemno (nebo pro pohodlné jako já i nahrubo). Uvařenou řepu lze také i rozmačkat na kaši. Pozor při přípravě řepa barví!
Vymažeme máslem nebo olejem kulatý/hranatý plech, vysypeme kokosem nebo moukou. (Kokosem je to chutnější). Pokud pečeme muffiny, tak nemusíme mazat, ale vyložíme plech na muffins papírovými košíčky na pečení.
V míse promícháme suché suroviny (mouku, prášek do pečiva, kakao a oba cukry). V druhé míse lehce promícháme nastrouhanou uvařenou řepu s vajíčky a olejem. Já přilévám ještě asi deci českého rumu.
5
Přimícháme postupně suché suroviny do mokrých, až nám vznikne mokré těžké a červené těsto. Nalijeme na plech a pečeme asi 50-60 minut. Nebo jestliže pečeme muffiny, tak lžící naplníme do plechu na muffins, vyjdou z toho asi 3 plechy po 6 muffinech. Pečou se kratší dobu asi jen 35-40 minut. Těsto nabude, ale ne moc, a na povrchu by mělo být popraskané.
6
Je to dost tmavá buchta, ale to jen díky barvě řepy, proto raději kontrolujte špejlí, ať se nespálí. Když peču na kulatý plech slavnostnější verzi, tak buchtu polévám čokoládovou polevou z másla, cukru, rumu, kakaa a strouhaného kokosu. A ten rum určitě přidejte, dodá českou vůni.
Tento recept je z Austrálie, originálně se jmenuje chocolate beetroot cake/muffines. Můj australský přítel Paul tyto čokoládové muffins z řepy miluje, proto jsem se je naučila péct. Peču je ale v lehce zdravější verzi, kterou uvádím v závorkách.
Buchta je výborná, byla jsem pochválena :-) ukládám mezi oblíbené :-)
Linka
|13. 11. 2016 13:11
Buchtu jsem pekla opakovaně, více řepy a méně cukru a měla ohromný úspěch! Se šlehačkou, jemně pocukrované a pikantní marmeláda... Povrch byl jakoby popraskaný efekt, velice efektní!
Dle komentářů jsem vyzkoušela upravenou verzi se 150 g hnedého cukru a 150 ml olivového oleje, celozrnnou mouku jsem nenašla, použila jsem tedy do zdravé varianty špaldovou mouku, a bezva, moc chválím, všem nám chutná, všeho akorát, možná příště přidám nějaké ovoce,
Tereza L.
|12. 4. 2015 12:14
Trošku jsem poupravila - 2/3 mouky nahradila oves.vločkami, nedávala jsem rum a oleje dala 100g (nějak jsem při přípravě popletla ml a g). :-) Pekla jsem v dortové formě, takže koláč byl vyšší. Vrch jsem potřela rybízovou marmeládou a zakysanou smetanou. Bylo to luxusní!! Dnes se chystam na cupcake verzi - budu pect jako muffiny, navech přijde šlehačka a mascarpone <3
xxx
|10. 2. 2015 18:52
Asi jsem slepa, kde je ta cokolada? :-)
anděla m.
|14. 10. 2014 11:26
Upekla jsem ho. Hodně sladký a to jsem ubrala pětinu cukru a taky hodně tučný - i oleje jsem dala méně asi o 50 ml. Do kuchařky si tento recept nepřidám. Budu ještě zkoušet jiné varianty
Vynikající, pekla jsem jak klasickou buchtu, tak muffiny větší i menší velikosti a na všem jsme si pochutnali. A to jsem dala o 100 g méně (třtinového) cukru a 50 g kakaa doplnila 50 g karobu. Navrch doporučuji přelít rozvářkou např. z rybízu, jemně nakyslá chuť ovoce se k té výrazně čokoládové výborně hodí :-)
Moc dobrá, dělám jí velice ráda, všem chutná, i když jsou překvapení hlavní ingrediencí :-))
JSilhavy
|7. 12. 2011 13:22
Buchtu jsem upekl a byla pochválena. Peču z dvojdávky, protože mám větší plech. Příště ji po upečení pomazu džemem a udělám třaslavý kokosový krém - puding bez vaření,šlehačka atd.
Markétka
|15. 3. 2011 16:47
Buchta je výborná. Dělala jsem z celozrnné mouky, cukr jsem dala půl hnědý a pů světlý a ještě jsem přidala trochu muškátového oříšku :) Jinak také jsem dávala jen dužninu po odšťavňování. :-)
marta
|7. 12. 2010 14:12
Recept mě zaujal-trochu jsem si ho upravila :využila jsem do něj dužinu červené řepy po odšťavňování v odšťavňovači, místo kakaa karob, celozrnnou mouku, trochu perníkového koření. Povrch jsem po upečení potřela pikantní marmeládou a posypala kokosem. Koláč všem velmi chutnal:-)
petr pilat
|10. 10. 2008 11:57
Recept mne zaujal tak jsem včera upekl,nevím jestli se někde stala chyba ,má bejt ta buchta vláčná nebo sušší?nebo péct v menším pekáči?příjde mi dost suchá,nepoléval jsem čokoládou aby byla dietnější,chutná mi ,zbytek rodiny zřejmě odrazuje i dost tmavá barva.příště zkusím i s čokoládou a v menším pekáči.přesto díky za recept.
Renata
|23. 4. 2007 21:06
Včera jsem buchtu upekla,polila čokoládou a posypala kokosem.Je - vlastně - byla vynikající a jen se po ní zaprášilo.Těsto bylo ale dost řídké a musela jsem přidat mouku tak na 250 g. Určitě brzy upeču znovu.
Jaroslava Oumarová
|18. 11. 2006 12:17
Lenko, to je úžasný recept...Červenou řepu mám moc ráda a tohle určitě vyzkouším. Díky za recept:-))