• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Aténské citronové kuře
Napište svůj komentář k receptu

Aténské citronové kuře

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Aténské citronové kuře
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 8
      ks kuřecí maso stehna nebo 2 naporcovaná kuřata
    • 10
      stroužek česnek
    • petržel
    • bazalka
    • oregáno (tj. dobromysl)
    • 1
      lžíce drůbeží vývar
    • 4
      ks cibule velká
    • 16
      ks brambory středně velkých (raději více)
    • 2
      lžíce panenský olivový olej
    • 250
      ml voda
    • 5
      ks citronová šťáva (z 5 citronů)
    • alobal

Postup přípravy receptu

1
Kuřecí stehna (porce), cibuli nakrájenou na čtvrtky a na normální kusy nakrájené brambory dáme na velký hluboký plech.
2
Citronovou štávu, vodu, vývar a olivový olej smícháme, přidáme prolisovaný česnek, vrchovatou lžičku petržele, vrchovatou lžičku bazalky a vrchovatou lžičku oregána (dobromyslu), opět zamícháme velmi silně osolíme a opepříme (skutečně nešetřte je to jediné ochucení masa a brambor!). Touto směsí přelijeme rovnoměrně kuře, brambory a cibuli.
3
Přikryjeme alobalem a pečeme při 250 °C v předehřáté troubě nejprve 45 minut, poté sejmeme alobal a pečeme dále za občasného přelévání kuřete štávou, až než je maso křupavé s krásnou barvou a šťáva víceméně vypečená na tuk.
4
Podáváme s Tzatziki dle mého receptu http://www.recepty.cz/recept/tzatziki-originalni-recky-recept-14264.
5
Určitě se to hodí - především, když pečete i křídla, ty mohou být hodně suché. I proto doporučuji stehna. Když je kuře dostatečně dobře upečené, tak citrony a česnek nejsou téměř cítit, jen přidávají jídlu velmi jemnou příchuť.
6
Přeji všem dobrou chuť aneb "Kali orexi".
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Citronové kuře s hruškou

Citronové kuře s hruškou

Citronové kuře s nudlemi s jarní zeleninou

Citronové kuře s nudlemi s jarní…

Pečené citronové kuře s jablky a hruškami

Pečené citronové kuře s jablky a…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Petr Červinka | 25. 12. 2010 08:31

    Recept je dobrý a jídlo velice chutné.Chyba bude někde v rukách :-D :-\

  • Iva Pěnkavová | 13. 4. 2010 13:11

    on taky není citrón jako citrón , některé šťavnaté , druhé naopak,člověk se namačká a štávy poskromnu, o kyselosti jednotlivých plodů a také trochu o odhadu kuchaře , každopádně nám chutnalo , ale recept mi nejak zapadl , jsem ráda, že se přitomněl , vím co na víkend, jednoduché , žádné nádobí, paráda

  • Patrick Schmitt | 13. 4. 2010 11:09

    Jak si tady tolik lidí stěžovalo, že jim to bylo moc kyselé, tak jsem to o víkendu schváně ještě jednou udělal, protože vím, že to moc kyselé není, když se to jen správně udělá, a abych recept doplnil informacemi, které zřejmě některým lidem nejsou zcela jasné. Ještě jednou musím zvýraznit, že veškerá tekutina se MUSÍ nechat vypéct, NESMÍ Z NÍ ZŮSTAT NIC než zbytky tuku - ano, přitom se Vám i něco připeče k plechu a budete mít "radost" při čištění plechu, ale tak to je a jen tak je to dobré a jedlé. Po sejmutí alobalu mi to trvalo v mé troubě ještě 65 minut (u někoho to může trvat eventuálně ještě déle), celková doba pečení je tedy cca 45 minut (s alobalem) + cca 65 minut (bez alobalu), tedy 110 minut! Další vylepšovák je, osolit a okořenit i porce kuřete bylinkami a (samozřejmě čerstvě namletým) pepřem ze všech stran i pod kůží, aby maso bylo méně fádní. Dále se množství použitého vývaru dá zvýšit na 4 lžíce, určitě bych ale nepřeháněl. Toť vše a příště už se to snad povede, jak má.

  • Petule B. | 29. 11. 2009 12:25

    A pokud se to někomu zdá kyselé, uberte citron, ja také dávám šťávu jen ze 3, pět na nás taky bylo dost.

  • Petule B. | 29. 11. 2009 12:23

    Jedničku znova dát nemohu, ale chválit mohu nezřízeně, takže: mňam, mňam, mňáááám!!!! :o)))

  • Marta Jungová | 13. 11. 2009 19:43

    Bylo to dost kyselé, už to dělat nebudu

  • Patrick Schmitt | 6. 4. 2009 21:40

    Ono zase nejde až tak moc o to, aby se chuť výrazně ovlivnila, chuť by mělla zůstat krásně svěží a ze zbytkz vývaru se dá udělat ještě nějaká dobrá polévka jako předkrm. :-) Jsem ale rád, že Vám i tak chtunalo. :-)

  • Iva Pěnkavová | 25. 3. 2009 12:12

    recept mě překvapil,přijemná změna,moc chutnalo ,akorát jsem podle ,,originálu ,, nedala 1 lžíci slepičího vývyru,protože si myslím, že 1 lžice neovlivní chutˇ takového množství (=stehna+brambory),takže jsem do těch 250ml vody hodila kostku slepičího bujonu , dávám za 1*

  • Petule B. | 20. 11. 2008 15:01

    Teda to byla taková dobrota, že to v nejbližší době zopakuju! Kuře je výborné a brambory ještě lepší. Jednička s hvězdičkou.

  • Patrick Schmitt | 8. 4. 2008 18:30

    Lada: Ještě tady ten odkaz by to chtělo opravit. :-) Mockrát děkuji ;-)

  • Patrick Schmitt | 2. 4. 2008 17:08

    Dada: Ano, myslím, že to možná chtělo nechat ještě trošku vypéct, jsem ale rád, že to i tak vidíte spíše pozitivně. Hela -: Nemusíte se omlouvat. Je sice pravda, že recept je díky komentářům na očích, ale na druhé straně také není žádnou extra velkou reklamou, když se píše jen o názvu a ne o tom, jak chutná. Navíc, pod okénkem pro přidávání komentářů také stojí poznámka, ve smyslu, že komentáře týkající se názvu sem v podstatě ani nepatří. Nějaký smysl to asi má. Ale to je jedno. Já jsem především rád, že Vám chutnalo. ;-)

  • Hela - | 2. 4. 2008 09:42

    Pane Patriku, omlouvám se vám, že se tady - asi mojí vinou rozjela ta mluvnická diskuse. Jen jsem "radoby vtipně" parafrázovala vaší připomínku. Nechápu ale vaše rozhořčení. O receptu se diskutuje - ať už v jakémkoliv smyslu - recept je na očích - lidé si ho všímají. Co víc by si měl autor přát? Až se o něm psát přestane, recept zapadne a kdoví, kdo ho kdy objeví? Ale jako satisfakci vám sděluji, že jsem to upekla - bylo to výborné a dávám 1!

  • Dada | 2. 4. 2008 09:29

    Je mi fuk jak se to jmenuje vařila jsem to 22.3. a je to moc dobré jenom dám příště méně citronu, na mne to bylo moc kyselé, nebo jsem to měla nechat ještě více vypéct, ale bylo už pozdě ( 12:00 ) a my měli hlad. Již dříve jsem dělala podobný recept bez citronu a z bylinek s tymiánem, toje taky dobré

  • Gabina R. | 30. 3. 2008 04:12

    Kašlu na název, radši jsem to vyzkoušela. Málem jsme to vyzvratili - a to se o jidle takto nevyjadruji. Nevim, kde se stala chyba - ze by v nazvu???? :o)))))

  • Zdeňka Korábová | 29. 3. 2008 15:38

    Milá Di, o pravopise máš samozřejmě pravdu , ale nezapomeň, že nejsou všichni INŽENÝŘI. A dobrá bašta a nálada je možná lepší než bůchvíjaké znalosti.

  • Patrick Schmitt | 29. 3. 2008 14:13

    Já si myslím, že diskuze v případě, kde je možné psát obojí, je skutečně bezpředmětná a opravdu mne hodně štve, že u mých receptů se zásadně mluví jen o názvu (který ani není nesprávný) nebo náročnosti. Až na jednu nebo dvě výjimky tomu tak vždycky bylo a je. Nevím, jak by se to líbilo třeba Vám, kdybyste si dávala práci s tím výmýšlet, zkoušet a psát recepty a pak by se místo toho, aby lidé recept vyzkoušeli, dostavili jen komentáře tohoto typu nebo, jak tomu bylu už u jiných mých receptů, dokonce urážky. Pak se nemusí nikdo ani divit, že občas vybuchnu. A časem můžu ztratit i chuť sem vůbec něco přidávat... Prostě tady se už vše dávno dořešilo, proto by tato diskuze už měla skončit. Jinak ano: Vaření zdar!

  • Di | 29. 3. 2008 10:46

    Patricku, já jsem se řecky učila, a to dokonce řečtinu klasickou a homérovskou .... jen jsem chtěla poopravit ne úplně přesný názor, že Athény nejsou české slovo. A rozhodně nesouhlasím s názorem, že jsou případy (například psaní receptů), kdy na přesném vyjadřování a pravopisu prostě nezáleží. Jinak vaření zdar!!

  • Patrick Schmitt | 29. 3. 2008 01:15

    Nechme toho...správná v prapůvodném smyslu, tedy v porovnání s řečtinou není ani jedna naše česká verze, už z toho důvodu, že řekové používají zcela jinou abecedu a veškeré jine řeči se mohou spŕavnému názvu přiblížit jen transkripcí ve výsledných jazicích neexistujících znaků a písmen do něčeho, co se originálné výslovnosti podobá. V řečtině se název města skládá z písmen alfa, théta, ióta, ný, alfa. Písmenko théta je písmenkem, o které tady zatím šlo. Vyslovuje se jako anglická nezvučná varianta spojení písmen th, což je důvodem, proč se v jazicích používajících latinku píše th, a to přesto, že jedině v angličtině se používá správná vyslovnost. Jinak se vždy vyslovuje t. Prostě žádné písmenko, které se vyslovuje jako théta třeba v češtině nemáme a i kdybychom jej měli, tak vyslovujeme písmenko následující jako é, řekové ale říkaji i a místo y na konci říkají a...takže je úplně jedno, co budeme psát, nad obojím by řekové jen nechápajíc kroutili hlavami. ;-) Takže se držme receptu :-)

  • Sylva Karešová | 29. 3. 2008 01:08

    Tak už tu neřešte název :-D, vždyť je to stejně jedno. Hlavně vařte, pečte, smažte... a pochutnejte si :-) Tento pokrm je zajímavý, hlavně brambory jsou super, takové zvláštní a dobré chuti :-)

  • Di | 28. 3. 2008 08:35

    Hezky česky je obojí (řecký název Athén viz poznámka autora receptu dole). Jde jen o starší či novější pravopis - jako se třeba dříve psalo president, kurs, analysa a teď prezident, kurz či analýza. Já jsem v této věci "klasický" staromilec.

  • Zdenka Korábová | 27. 3. 2008 09:03

    Po delší době nový neotřelý recept - jdu na něj v sobotu nebo neděli- vypadá velmi dobře a to bez ohledu na citron v Athénách-nebo opáčně? I když dstále zastávám co je česky, to je hezky.

  • Di | 27. 3. 2008 06:26

    Já hledala ve Slovníku spisovné češtiny. Ale zpět k jídlu. V podstatě takhle kuře peču s bramborami, olivovým olejem ad. Jen ten citrón chybí a místo oregána dávám rozmarýn. Je to dobré, tak proč to takhle nevyzkoušet?

  • Patrick Schmitt | 26. 3. 2008 22:16

    ...běžnější Atény než Athény...(oprava překlepu)

  • Patrick Schmitt | 26. 3. 2008 18:08

    Schválně jsem to hledal ve dvou slovnících a v jednom atlase, kde se ovšem všude uváděly jen Atény, takže jsem to podle toho napsal. Nevylučuji možnost, že existuje i jiný způsob to napsat, určitě jsou ale běžnější Atény než Atény. I ja jsem vždy znal a používal v češtině spíše variantu bez "h". Nelíbí se mi ale opětovné vedení diskuze o názvu receptu. Spíš by mě potěšilo, kdyby někdo vyzkoušel. :-/

  • Di | 26. 3. 2008 14:15

    My Češi jsme si to sice počeštili, ale spisovné je obojí, tedy Athény i Atény. Mně se také více líbí to první.

  • Patrick Schmitt | 21. 3. 2008 19:01

    Ne, my Češi si to zase počeštili a proto se u nás píšou Atény, z čehož rezultuje slovo aténské. ;-)

  • Hela - | 21. 3. 2008 09:11

    Ještě dodatek ke jménu - nemělo by to kuře být Athénské?

  • Patrick Schmitt | 20. 3. 2008 19:44

    Ještě dodatek ke jménu, pro ty, které to zajímá. Asi to už bylo moc dlouhé, ale název receptu měl ještě dodatek, a sice originální řecký název v transkripci: Kotopoulo lemonato apo tin Athina. To říkám jen pokud budete chtít udělat dojem na Vaše hosty. ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Alobal Bazalka Brambory Česnek Cibule Citronová šťáva Drůbeží vývar Kuřecí maso Oregáno Panenský olivový olej Petržel Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborová pizza s dvojím sýrem

Bramborová pizza s dvojím sýrem

Hrách na maďarský způsob

Hrách na maďarský způsob

Tříbarevný koláč II.

Tříbarevný koláč II.

Banánovo-jahodový dort

Banánovo-jahodový dort

Halušky se špenátem

Halušky se špenátem

Nejlepší vánoční krůta

Nejlepší vánoční krůta

Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem

Jednoduchá vajíčková pomazánka se…

Houbová pohanka - pohankový kuba

Houbová pohanka - pohankový kuba

Pečená řepa s česnekem a fetou

Pečená řepa s česnekem a fetou

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

45
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
43
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
39
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
37
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
32
Pečené kuře
Pečené kuře

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Aspik s červenou řepou
Aspik s červenou řepou
Aspiková vaječná tlačenka
Aspiková vaječná tlačenka
Aspikové mističky
Aspikové mističky
Atlasovy řecké patates sto fourno
Atlasovy řecké patates sto fourno
Atreyova Bašta
Atreyova Bašta
Australská čokoládová buchta z červené řepy
Australská čokoládová buchta z červené…
  • Recepty.cz
  • Aténské citronové kuře
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact