sklenice
zeleninová směs
od Hamé, k přípravě bramborového salátu - 330 g
350
g
gothaj
pokrájený na slabé nudličky, případně na kostičky
2
ks
želatina - mletá
od Dr.Oetrkera (20 g)
sůl
pepř mletý
ocet
cukr
voda
Postup přípravy receptu
1
Gothaj pokrájíme a dáme do mísy, smícháme s okapanou zeleninou a opepříme. Připravíme si misky nebo umyté salátové vaničky, které naplníme touto směsí do necelých tří čtvrtin.
2
Zeleninu scedíme a nálev ponecháme. Do nálevu přidáme vodu, aby tekutiny byl jeden litr, dochutíme solí, cukrem a octem dle chuti, vsypeme obě jemně mleté želatiny a dle návodu necháme nabobtnat, pak zahřejeme (nevaříme!), necháme rozpustit a vychladnout téměř do pokojové teploty. Chuť by měla být výraznější, po ztuhnutí aspiku není chuť tak výrazná.
3
Vychladlou želatinou zalijeme směs ve vaničkách a dáme do chladna ztuhnout.
...použil jsem mističky od salátů (asi 250 ml) ...viděl bych to na nějakých +- 10 kusů ;-) ...a pokud Vám nepůjdou vyklopit, stačí je krátce zahřát pod teplou vodou ;-)
...co je na tom směšného? ...přímo v návodu 20-ti gramového balení želatiny Dr.Oetker je psáno: obsah sáčku smícháme s 0,5 litru studené vody nebo nálevu ...takže na litr potřebuji 2 x 20 gramů ...jednoduché počty pro každého, nebo se snad mýlím?
Kolik si mam nachystat vanicek, zda se toho celkem hodne :-\
Péťa
|5. 11. 2015 10:06
Tak to se můžete jít vycpat sama :-D já to dělám stejně a je to skvělý :-* .
Zdeněk
|2. 9. 2015 08:14
Nějak jste špatně četla recept.Je tam napsáno 2ks Dr Oetrkera 20 g.Miska bude výborná.
jiřina
|5. 2. 2015 21:50
Tak podle tohoto receptu si aspikové mističky neuděláte! Na 1 litr tekutiny dát 2 sáčky (2x2dkg) želatiny - toť směšné! To byste to museli jíst lžičkou. Aspik se musí dát krájet! Na toto množství (1 litr) m u s í být 10 dkg práškové želatiny! A kdo řekne, že to je blbost, tak ať se jde vycpat.