Červenou řepu dáme uvařit do poloměkka do osolené vody. Doba vaření záleží na velikosti řepy cca 35-50 minut. Po vychladnutí jí oloupeme a pokrájíme na slabé nudličky. Předvařenou oloupanou řepu dnes můžeme i koupit, pokud se nechceme s řepou vařit a loupat.
2
Do hrnce si nalijeme vodu a přidáme ocet, sůl, cukr a koření a vše povaříme cca 5 minut. Pak nálev necháme zchladnout, vyndáme koření a následně z něj dle návodu na obalu želatiny uvaříme aspik. Použít budeme muset dvě balení jedlé želatiny v prášku, každá je na 500ml vody.
3
Na nudličky pokrájenou řepou naplníme do větší poloviny připravené mističky, misky, srnčí hřbet, dortovou formu... Řepu zalijeme připraveným aspikem, v mističkách řepu v aspiku jen velmi opatrně a krátce zamícháme a vše necháme v chladnu zatuhnout.
4
Po ztuhnutí aspik pokrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem nebo jako součást obložených mís a talířů.
5
Osvěžující studené pohoštění můžeme doplnit před zalitím aspiku například sterilovaným hráškem, drobně pokrájenou šunkou... To už záleží na chuti každého.
6
Pokud místo cukru použijeme v nálevu umělé sladidlo, lze podávat i jako dietní pokrm.