g
anglická slanina
nebo moravská, váhalova... pokrájená na plátky, cca
Postup přípravy receptu
1
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a jemně nastrouhaného zázvoru a česneku.
2
Pak každý díl marinovaného králíka obalíme v plátku slaniny a vedle sebe naskládáme do slabě vymazaného pekáčku. Vše podlijeme troškou vody (nejlépe se zbytkem marinády), zakryjeme a dáme do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 60-80 minut péct doměkka. Pak odklopíme, dle potřeby podlijeme, dopečeme do zezlátnutí slaniny a můžeme podávat.
3
Podáváme s bramborovou přílohou, přeléváme výpekem.
4
Pokud chceme mít králíka v dietnější verzi, můžeme slaninu vynechat, dusit ho zakrytého v troubě doměkka za občasného podlití a před koncem pečení ho nechat jen krátce opéct.
5
Solit králíka většinou není nutné, jelikož sojová omáčka a slanina jsou slané dost. Maximálně můžeme do marinády přidat trochu pepře pro pikantnější chuť.
Včera jsem králíka vyzkoušela a byl vynikající. Byla jsem moc zvědavá jak bude chutnat a taky proto, že jsem se moc pobavila nad komentářem pana Venci. Dnes už přesně vím, co tím myslel.