Dobrý den,recept který uvádíte,je starý tak 60 let,připomínám,že soda se aktivuje s teplem,v původním receptukterý mám po své mamince,rok narození 1920,se všechny přísady smíchají za studena,pravda je že to chvíli trvá,nejdříve se vám vytvoří drobenka,až při delším hnětení se vytvoří hladké těsto,které se nelepí.placky se dají vyválet celkem snadno,je třeba ale pomoučnit vál,nebo na silikonové podložce.V původním receptu je dort plněný kávovým krémem,který s dělá k kaše uvařené z mléka a hladké mouky,vychlazená se přidává do ušlehaného másla s cukrem a 5 ližic velmi silné,uvařené zrnkové kávy.Bez logru,je třeba počkat,až se logr usadí.Hotový dort se potřel na povrchu a po stranách krémem z 5 dkg kakaa a 250 g másla.Zde se cukr nedává.Aby byly placky rychleji měkké,do ručního rozprašovače dám kávu a všechny placky rovnoměrně postříkám,jsou vlhké,ale ne mokré.Dort je samozřejmě lepší druhý den,kdy se všechny chutě prolnou..Já ještě stany a povrch dortu obalím plátky mandlí,opražených nasucho do zlatova v troubě.
Neviem, ale do krému z vareného Salka ja už cukor nedávam, maxim. jeden vanilkový, to sa m i už zdá velmi sladké, ale samozrejme každý si môže osladiť koľko chce.
docela piplačka, ty placky jsem musela udelat uplne tenoulinke....akorat ten krem je dobry no
Doufám, že moučník bude výborný, protože horší práci jsem snad v životě neviděla :-) S těstem se hodně špatně pracuje a je skoro nad lidské síly z něj vyválet 4 placky. Mám je tak tenké jak pečící papír. Jsem zvědavá, jak to z něj budu dostávat.
Jano tu vaši vychytávku znám - dělám a musím říci, že je to měkčí, ale krásně vláčné je to opravdu až za 2 - 3 dny.
Dobrý den,mám ještě jednu vychytávku pro ty,kteří chtějí dort konzumovat ještě tentýž den.Stačí uvařit půl dcl silné rozpustné kávy,přidejte přiměřeně rumu a potřete všechny placky touto směsí (osvědčila se mě mašlovačka).Pak teprve promazat krémem.
Recept je výborný , pekla už ho moje babička, ta co se narodila v roce 1902 a zdědila ho po své mamince podotýkám že žily v malé vesnici u Sázavy a v životě neviděly žádného Arména ,kromě krému z kondenzovaného mléka které neznaly je recept stejný. Měli bychom být více pyšní na to co nám dává naše zem a ne se neustále opičit.Jsme včelaři a věřte že podobných zděděných receptů máme více a pečeme při různých příležitostech a chutnají i když to jsou jen recepty po babičce .Věra Schneiderwindová
Mám takový dotaz je možno místo pečení jednotlivých placek upéct všechno těsto a potom ho rozřezat na ty placky a naplnit tím krémem???
Klasická marlenka je dobrá,ale nezná někdo recept na kakaovou marlenku?Nebo stačí jen do tohoto receptu přidat kakao?Díky
Ja robím marlenku trochu inak ale nechávam ju v ladničke aj 4 dni, je doležité aby sa cesto nepieklo moc dlho, stačí keď trošku zhnedne a hneď ho je treba z trúby vybrať, potom je ten dort krasne meký už na druhý deň. Ešte doporučujem do krému nedávať žiadny cukor, len pridať nadrobno nasekané vlašské orechy. Orechy nepridavať do cesta, namiesto 4 vajec stačia dve a namiesto dvoch ližíc jedlej sody stačí jedna malá a do cesta pridať aj 200 g masla
arménské ručičky to upečou nejlíp,hlavné mé maminky...je to fakt dobréa arm.medovník patří mezi nejbohatší dotr na světě:))
Jed důležité nechat odstát medovník min. 4 dny, pak je těsto není vůbec tvrdé, od kupované marlenky z restauraci se chuťově moc neliší....fakt delikatesa
No čirou náhodou pocházím z Arménie ted žiju trvale 8 let v České republice.A tento komentář k tomu,že arménci miluji hodně přeslazené věci s tím já nesouhlasím to byste musela žít mezi arménci abýt arménkou,aby jste to věděla.Arménce musím přece znát když jsem mezi nimi vyrůstala tak mi netvrdtě,že to tak je.
Dobrý den jsem Arménka a po přečtení arménského receptu na medovník jsem našla hodně odlišností od mého receptu,kterým dělám já.Těsto se nedělá na pánvi,ale na vodní lázni,placky mají mají být upečené do hněda. Jsou tam další chyby,ale jako každá kuchařka neprozradím i já své tajemství:-)
Medovník už peču nějaký ten pátek :-)) a s úspěchem,a tak si dovolím radu:-místo hl.mouky použijte tmavou mouku chlebovou žitnou (420g)-když budete mazat placky krémem,otočte je a mažte na stranu,která byla na pečícím papíře-až posypete vrchní placku rozdrcenými okraji,ozdobte "stříkanci" z čokoládové polevy.Mému okolí chutná a jsou návštěvy a známí,kteří se vyloženě těší,až jim ho upeču-takže dle ostatních-skvělý.
Tak včera jsme ho ochutnali - po těch 5ti dnech. Jelikož mi nechutná ani v restauraci,tak mi nechutnal nijak zvlášť ani tento. Příteli chutnal. Ale jako delikatesa mi nepřije. Jinak po těch 5-ti dnech byl pěkně změklý a nasáklý krémem. Myslím, že víckrát už ho neudělám,ale každý máme jinou chuť :o)
Tak medovník jsem dělala včera. Do neděle ho nechám uležet tj. pět dní. Můžu jen poradit, že při zahušťování těsta moukou se zdá, že se to nedaří a těsto pořád lepí, je dobré ho nechatl chvíli ležet ,stačí i 15 minut , těsto jakoby stuhne a je dobře manipulovatelné. A taky jsem válela skleničkou, šlo mi to lépe než válečkem. Také jsem dávala méně cukru.Napíši jak chutnal. Jinak je to opravdu pracné, tak doufám, že výsledek bude stát za to :o)
Já dělám medové řezy sice malinko jinak, ale jejich rozležení není otázka jednoho dne, ale třeba čtyř pěti dnů. Abych to urychlila, potírám placky kávou, mlékem nebo kávou s mlékem. Šel by i čaj.
Tak to se nám nestalo, že bysme měli placky tvrdé. Musí se to nechat odležet a ty placky změknou od toho krému...
Včera jsem tento medovník také upekla, chuťově je opravdu výborný, ale i druhý den není odleželý a těsto je stále tvrdé. Poraďte, prosím, co s tím. Děkuji
Na chuť byl výborný, akorát se mi zdál trochu tvrdší. Nevíte, čím by to mohlo být a co by bylo nejvhodnější ke zvlhčení placek?
Omylem jsem zapomněla dát cukr do těsta (ani to nevadilo), do krému jsem cukr nedala vůbec a lehce ho nastavila uvařeným vanilkovým pudinkem - a bylo to na mě sladké až dost. Ale bylo to opravdu vynikající.
Tento medovník jsem zkoušela, je vynikající! Chuťově je stejně dobrý jako koupený v cukrárně. Do krému jsem nedávala 20 dkg cukru a také jsem dala méně cukru do těsta. Dort je pracnější ale jako slavnostní zákusek stojí ta práce za to. Pro Evu: krému je dostatek na 4 placky, je ho tam jen tenoučká vrstva mezi jednotlivými vrstvami.
To přeci nemůže ten krém stačit na 4 plack.To k němu sotva čuchne.
Všem, kterým se zdálo, že krém v "Karamelových řezech II" je moc sladký, doporučuji přečist si tento recept!! Tam je ještě 20 dkg cukru a vanilkový cukr !!! Tak to musí být sladké, jak ....Ale Arménci milují přeslazené, tak co !
Nedovedu si představit,že ke 2 zkaramelizovaným mlékám SALKO budu ještě dávat 20dkg cukru.
Jen bych chtěla podotknout, že tento recept je z TV z pořadu Rady ptáka Loskutáka... ale protože tento dort dělá moje mamka už delší dobu a protože ho miluju, tak jsem ho přidala i sem. Je to pracnější, ale opravdu to stojí za to!!!