• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Arménský medový dort
Napište svůj komentář k receptu

Arménský medový dort

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.8
hodnotilo: 4
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Arménský medový dort
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Krém
    • 1
      plechovka kondenzované mléko slazené, předem neotevřené mírně vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo
    • 250
      g máslo
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 200
      g cukr
  • Těsto
    • 100
      g máslo
    • 1
      hrnek cukr krystal
    • 3
      lžíce med 2-3 (dle chuti)
    • 4
      ks vejce
    • 2
      lžička jedlá soda jedlá
    • hladká mouka dle potřeby (aby se těsto dalo válet válečkem)
    • vlašské ořechy rozsekané

Postup přípravy receptu

1
100 g másla necháme rozpustit na pánvi a přidáme 2 lžíce medu. Do misky rozklepneme čtyři vejce, přidáme 2 lžičky jedlé sody, a smícháme na pánvi s rozehřátým máslem a medem. Stále mícháme, dokud hmota nezhoustne a trochu nezbělá, zároveň dáváme pozor, aby se nám nevytvořily hrudky. Pokud se hrudky vytvoří, musíme je odstranit. Hmotu pak necháme 10-15 minut vychladnout, ale stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky! Poté přidáme hladkou mouku dle potřeby tak, aby se těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na velmi tenké placky o velikosti plechu na pečení.
2
Placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem a s tímto papírem se dají péct. Na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky. Pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 °C, krátce - přibližně 2 minuty a před dalším použitím musí vychladnout.
3
Dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se mírně vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím lehce zkaramelizuje. Pak se nechá vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, přidáme 200 g krystalového cukru, vanilkový cukr, vlijeme lehce zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. Krém necháme zchladit alespoň 10 min v mrazáku nebo v lednici.
4
Poté jej postupně mažeme na vychladlé placky. Každou namazanou vrstvu posypeme mletými ořechy. Vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem. Nyní seřízneme dort do určitého tvaru (většinou do tvaru obdélníku). Odříznuté okraje rozválíme válečkem a vzniklou drtí posypeme spolu s mletými ořechy vrstvu krému na poslední, horní placce.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Řecký medový dort s tvarohem

Řecký medový dort s tvarohem

Medový banán na grilu

Medový banán na grilu

Medový listový závin

Medový listový závin

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pavla | 20. 11. 2011 10:52

    Dobrý den,recept který uvádíte,je starý tak 60 let,připomínám,že soda se aktivuje s teplem,v původním receptukterý mám po své mamince,rok narození 1920,se všechny přísady smíchají za studena,pravda je že to chvíli trvá,nejdříve se vám vytvoří drobenka,až při delším hnětení se vytvoří hladké těsto,které se nelepí.placky se dají vyválet celkem snadno,je třeba ale pomoučnit vál,nebo na silikonové podložce.V původním receptu je dort plněný kávovým krémem,který s dělá k kaše uvařené z mléka a hladké mouky,vychlazená se přidává do ušlehaného másla s cukrem a 5 ližic velmi silné,uvařené zrnkové kávy.Bez logru,je třeba počkat,až se logr usadí.Hotový dort se potřel na povrchu a po stranách krémem z 5 dkg kakaa a 250 g másla.Zde se cukr nedává.Aby byly placky rychleji měkké,do ručního rozprašovače dám kávu a všechny placky rovnoměrně postříkám,jsou vlhké,ale ne mokré.Dort je samozřejmě lepší druhý den,kdy se všechny chutě prolnou..Já ještě stany a povrch dortu obalím plátky mandlí,opražených nasucho do zlatova v troubě.

  • Olga | 14. 3. 2008 20:18

    Neviem, ale do krému z vareného Salka ja už cukor nedávam, maxim. jeden vanilkový, to sa m i už zdá velmi sladké, ale samozrejme každý si môže osladiť koľko chce.

  • antikuchařka | 14. 3. 2008 19:41

    docela piplačka, ty placky jsem musela udelat uplne tenoulinke....akorat ten krem je dobry no

  • Markéta K. | 11. 7. 2007 19:00

    Doufám, že moučník bude výborný, protože horší práci jsem snad v životě neviděla :-) S těstem se hodně špatně pracuje a je skoro nad lidské síly z něj vyválet 4 placky. Mám je tak tenké jak pečící papír. Jsem zvědavá, jak to z něj budu dostávat.

  • Hana Rožníčková | 17. 1. 2007 18:49

    Jano tu vaši vychytávku znám - dělám a musím říci, že je to měkčí, ale krásně vláčné je to opravdu až za 2 - 3 dny.

  • Jana | 17. 1. 2007 18:25

    Dobrý den,mám ještě jednu vychytávku pro ty,kteří chtějí dort konzumovat ještě tentýž den.Stačí uvařit půl dcl silné rozpustné kávy,přidejte přiměřeně rumu a potřete všechny placky touto směsí (osvědčila se mě mašlovačka).Pak teprve promazat krémem.

  • Věra Schneiderwindová | 17. 9. 2006 20:37

    Recept je výborný , pekla už ho moje babička, ta co se narodila v roce 1902 a zdědila ho po své mamince podotýkám že žily v malé vesnici u Sázavy a v životě neviděly žádného Arména ,kromě krému z kondenzovaného mléka které neznaly je recept stejný. Měli bychom být více pyšní na to co nám dává naše zem a ne se neustále opičit.Jsme včelaři a věřte že podobných zděděných receptů máme více a pečeme při různých příležitostech a chutnají i když to jsou jen recepty po babičce .Věra Schneiderwindová

  • Petr | 14. 8. 2006 15:10

    Mám takový dotaz je možno místo pečení jednotlivých placek upéct všechno těsto a potom ho rozřezat na ty placky a naplnit tím krémem???

  • Anďa | 28. 7. 2006 20:55

    Klasická marlenka je dobrá,ale nezná někdo recept na kakaovou marlenku?Nebo stačí jen do tohoto receptu přidat kakao?Díky

  • Anonym | 13. 7. 2006 14:25

    Ja robím marlenku trochu inak ale nechávam ju v ladničke aj 4 dni, je doležité aby sa cesto nepieklo moc dlho, stačí keď trošku zhnedne a hneď ho je treba z trúby vybrať, potom je ten dort krasne meký už na druhý deň. Ešte doporučujem do krému nedávať žiadny cukor, len pridať nadrobno nasekané vlašské orechy. Orechy nepridavať do cesta, namiesto 4 vajec stačia dve a namiesto dvoch ližíc jedlej sody stačí jedna malá a do cesta pridať aj 200 g masla

  • Lena...haj em | 22. 3. 2006 20:58

    arménské ručičky to upečou nejlíp,hlavné mé maminky...je to fakt dobréa arm.medovník patří mezi nejbohatší dotr na světě:))

  • Anonym | 20. 3. 2006 16:36

    Jed důležité nechat odstát medovník min. 4 dny, pak je těsto není vůbec tvrdé, od kupované marlenky z restauraci se chuťově moc neliší....fakt delikatesa

  • Nelli | 4. 3. 2006 14:34

    No čirou náhodou pocházím z Arménie ted žiju trvale 8 let v České republice.A tento komentář k tomu,že arménci miluji hodně přeslazené věci s tím já nesouhlasím to byste musela žít mezi arménci abýt arménkou,aby jste to věděla.Arménce musím přece znát když jsem mezi nimi vyrůstala tak mi netvrdtě,že to tak je.

  • Nune | 4. 3. 2006 14:30

    Dobrý den jsem Arménka a po přečtení arménského receptu na medovník jsem našla hodně odlišností od mého receptu,kterým dělám já.Těsto se nedělá na pánvi,ale na vodní lázni,placky mají mají být upečené do hněda. Jsou tam další chyby,ale jako každá kuchařka neprozradím i já své tajemství:-)

  • Andrea Mayerhoferová | 25. 1. 2006 21:45

    Medovník už peču nějaký ten pátek :-)) a s úspěchem,a tak si dovolím radu:-místo hl.mouky použijte tmavou mouku chlebovou žitnou (420g)-když budete mazat placky krémem,otočte je a mažte na stranu,která byla na pečícím papíře-až posypete vrchní placku rozdrcenými okraji,ozdobte "stříkanci" z čokoládové polevy.Mému okolí chutná a jsou návštěvy a známí,kteří se vyloženě těší,až jim ho upeču-takže dle ostatních-skvělý.

  • Alena Koblížková | 19. 12. 2005 07:45

    Tak včera jsme ho ochutnali - po těch 5ti dnech. Jelikož mi nechutná ani v restauraci,tak mi nechutnal nijak zvlášť ani tento. Příteli chutnal. Ale jako delikatesa mi nepřije. Jinak po těch 5-ti dnech byl pěkně změklý a nasáklý krémem. Myslím, že víckrát už ho neudělám,ale každý máme jinou chuť :o)

  • Alena Koblížková | 15. 12. 2005 15:17

    Tak medovník jsem dělala včera. Do neděle ho nechám uležet tj. pět dní. Můžu jen poradit, že při zahušťování těsta moukou se zdá, že se to nedaří a těsto pořád lepí, je dobré ho nechatl chvíli ležet ,stačí i 15 minut , těsto jakoby stuhne a je dobře manipulovatelné. A taky jsem válela skleničkou, šlo mi to lépe než válečkem. Také jsem dávala méně cukru.Napíši jak chutnal. Jinak je to opravdu pracné, tak doufám, že výsledek bude stát za to :o)

  • Di | 28. 11. 2005 17:00

    Já dělám medové řezy sice malinko jinak, ale jejich rozležení není otázka jednoho dne, ale třeba čtyř pěti dnů. Abych to urychlila, potírám placky kávou, mlékem nebo kávou s mlékem. Šel by i čaj.

  • Lenka | 28. 11. 2005 09:23

    Tak to se nám nestalo, že bysme měli placky tvrdé. Musí se to nechat odležet a ty placky změknou od toho krému...

  • Alice S. | 23. 11. 2005 09:32

    Včera jsem tento medovník také upekla, chuťově je opravdu výborný, ale i druhý den není odleželý a těsto je stále tvrdé. Poraďte, prosím, co s tím. Děkuji

  • Maki | 21. 11. 2005 15:35

    Na chuť byl výborný, akorát se mi zdál trochu tvrdší. Nevíte, čím by to mohlo být a co by bylo nejvhodnější ke zvlhčení placek?

  • Iva | 18. 11. 2005 11:30

    Omylem jsem zapomněla dát cukr do těsta (ani to nevadilo), do krému jsem cukr nedala vůbec a lehce ho nastavila uvařeným vanilkovým pudinkem - a bylo to na mě sladké až dost. Ale bylo to opravdu vynikající.

  • Jiřina | 13. 11. 2005 22:19

    Tento medovník jsem zkoušela, je vynikající! Chuťově je stejně dobrý jako koupený v cukrárně. Do krému jsem nedávala 20 dkg cukru a také jsem dala méně cukru do těsta. Dort je pracnější ale jako slavnostní zákusek stojí ta práce za to. Pro Evu: krému je dostatek na 4 placky, je ho tam jen tenoučká vrstva mezi jednotlivými vrstvami.

  • Eva | 11. 11. 2005 19:08

    To přeci nemůže ten krém stačit na 4 plack.To k němu sotva čuchne.

  • Jana z VM | 11. 11. 2005 12:56

    Všem, kterým se zdálo, že krém v "Karamelových řezech II" je moc sladký, doporučuji přečist si tento recept!! Tam je ještě 20 dkg cukru a vanilkový cukr !!! Tak to musí být sladké, jak ....Ale Arménci milují přeslazené, tak co !

  • anonym | 11. 11. 2005 12:48

    Nedovedu si představit,že ke 2 zkaramelizovaným mlékám SALKO budu ještě dávat 20dkg cukru.

  • Lenka | 11. 11. 2005 11:33

    Jen bych chtěla podotknout, že tento recept je z TV z pořadu Rady ptáka Loskutáka... ale protože tento dort dělá moje mamka už delší dobu a protože ho miluju, tak jsem ho přidala i sem. Je to pracnější, ale opravdu to stojí za to!!!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dorty Nejlepší dezerty
Moučníky Dorty Dopolední svačina Svačina Pečení Vaření Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Cukr krystal Hladká mouka Jedlá soda Kondenzované mléko Máslo Med Vanilkový cukr Vejce Vlašské ořechy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Fazolová polévka se zelím

Fazolová polévka se zelím

Čokoládové muffiny k nakousnutí

Čokoládové muffiny k nakousnutí

Medové perníčky od babičky

Medové perníčky od babičky

Mléčná rýže se skořicí

Mléčná rýže se skořicí

Barevná minutka - trikolora

Barevná minutka - trikolora

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Jednoduchá vařená poleva

Jednoduchá vařená poleva

Vánoční cheesecake

Vánoční cheesecake

Španělská paella krok za krokem

Španělská paella krok za krokem

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

94
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
55
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
42
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
36
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
31
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

  • Recepty.cz
  • Arménský medový dort
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact