Do mletého masa přidáme sůl, pepř, rozmačkaný česnek podle chuti a velmi jemně nakrájenou cibuli. V létě dávám hrst nasekaných různých čerstvých bylinek, v zimě sušené. Doporučuji zvláště ty hodně aromatické, jako je bazalka, tymián, dobromysl a majoránku. Do většího hrnce dám vařit vodu s kostičkou bylinkového bujónu a solí. Z masové směsi tvaruju malé kuličky nebo šištičky a házím do vroucí vody s bujónem. Nechám vařit a mezitím očistím a nakrájím zeleninu. Brambory na trochu větší kousky, papriku na nudličky, rajčata na kostky. Dále tam můžeme dát všechnu zeleninu, co máme doma - mrkev a celer nastrouhat, květák rozebraný na nejmenší růžičky. Klidně přidám i kousek salátové okurky, je tam skvělá. Důležité je, aby zeleniny bylo hodně. Když není doma nic, tak aspoň zmraženou zeleninovou směs. Ale papriky a rajčata tam musí být vždycky. Nakonec přidám na plátky nakrájený česnek. Všechno vsypeme do vařicí polévky, a to tak, aby byla hodně hustá. Má v ní stát lžíce, ale v žádném případě nezuhušťovat jíškou! Těsně před dovařením přidávám ještě nasekané zelené bylinky, hlavně bazalku.
2
Tahle polévka je spíše hlavní jídlo s rohlíkem k večeři. Nebo se hodí, když vaříte k obědu třeba sladké jídlo.
3
Obměna: namísto knedlíčků z mletého masa dám vařit kuřecí křidýlka, ze kterých odsekám konečky. Ty pak je nutné povařit aspoň 30 min., než přidáte zeleninu. O téhle polévce Arméni určitě ani neslyšeli, vymyslela jsem si ji sama, ale Arménská kuchyně mě hodně inspirovala.