• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty
  • Recepty.cz
  • Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkové
Napište svůj komentář k receptu

Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkové

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.8
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 800
      g hovězí svíčková Pravá či falešná
    • 2
      kg cibule 1,5 až 2
    • 900
      ml šlehačka
    • 4
      ks bobkový list 3-4
    • 5
      ks pepř celý 4-5
    • 5
      nové koření 4-5
    • slanina Menší cihla
    • 3
      lžíce olej 2-3
    • sůl
    • špagety

Postup přípravy receptu

1
Pozn.: Na začátku je nutno podotknout, že příprava je velmi obtížná vzhledem k množství cibule, které se musí zpracovat. Skutečně totiž není chyba, že v ingrediencích se uvádí množství cibule v kg a ne v kusech! Pokud Vás toto množství neodradí a dáte se do toho, tak ke zpracování silně doporučuju nějakou kuchyňskou pomůcku, jako např. V-kráječ či elektrický sekáček, jinak je to hodně velký záběr na oči. Přes vše, co mluví proti přípravě, musím ovšem říct, že výsledek opravdu stojí za to!!!
2
Maso omyjeme, 2/3 slaniny nakrájíme na nudličky, kterými prošpikujeme maso. Zbytek slaniny nakrájíme na menší kostky. Nyní nakrájíme na kostky všechnu cibuli. (Maso s cibulí a kořením, které se před další přípravou ovšem musí opět vyjmout, můžeme nechat v hrnci odležet přes noc, nutné to ovšem není). Maso lehce osolíme ze všech stran. Na společně s olejem rozpáleném másle prudce osmažíme ve velkém hrnci maso (krátce) ze všech stran. Maso vyjmeme z hrnce, pokud možno necháme v teple. Ve výpeku osmažíme dozlatova všechnu cibuli (vzhledem k množství toto potrvá trošku déle, cibule totiž ze začatku pustí hodně šťávy a smaží se, až se tato vypaří). Cibule nesmí byt příliš vysušená, takže pokud si nejste jistí, tak smažení ukončete raději dřív než později. Nyní zase přidáme maso, přiložíme všechno koření a vše podlijeme horkou vodou nebo hovězím vývarem - pokud je po ruce - a dáme péct. Peče se asi 1,5-2 hod. při 200-250 °C (raději méně než uvedené maximum, co se týče doby, záleží na kvalitě masa - čím dražsí tím kratší doba) každých 15 minut kontrolujeme, popř. dolijeme vodu nebo otočíme maso. Až je maso měkké, vyjmeme hrnec z trouby a maso vyjmeme společně s kořením z hrnce. Koření vyhodíme. V hrnci zbývající cibuli se štávou rozmixujeme. K výsledku mixování přiléváme postupně šlehačku a přitom mícháme nejlépe drátěnou metličkou. Uvedených 900 ml šlehačky je orientačních, zaleží na tom, kolik šťávy cibule při mixování obsahovala. Až je omáčka dostatečně řídká, osolíme dle chuti, pak nakrájíme maso na plátky a plátky též osolíme. Vložíme do hotové omáčky a celý hrnec krátce ohřejeme na plotýnce asi 3 minuty.
3
Jednou z hlavních součastí tohoto jídla jsou špagety se kterými se toto jidlo v ideálním případě podává. Omáčka má totiž nasládlou chuť a perfektně se hodí k těstovinám, narozdíl od pravé české svíčkové na smetaně. Poznámka: je možné tento recept připravit i z jiného druhu masa jako je vepřové nebo s trochou improvizace je příprava možná i z kuřecího, nejlepšího výsledku ovšem dosáhnete při použití hovězího.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Řezy ze svíčkové v žampionové směsi

Řezy ze svíčkové v žampionové směsi

Terijaki ze svíčkové

Terijaki ze svíčkové

Dijonské cibulové řízky

Dijonské cibulové řízky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • misa | 11. 9. 2014 00:12

    vyborne, dnes jsem uvarila, a pridavam ke svym oblibenym receptum ! pochvala :)))) <:-)

  • lrxtua | 1. 11. 2013 08:09

    IsyIcN <a href="http://kmsqweyuhkjr.com/">kmsqweyuhkjr</a>, [url=http://zxkmkfrvzygg.com/]zxkmkfrvzygg[/url], [link=http://bedrpwfbocqo.com/]bedrpwfbocqo[/link], http://vcbbersqfcwi.com/

  • Nataška | 20. 10. 2013 16:50

    Cibuly? Chodilas do školy?

  • pippiva
    pippiva | 3. 1. 2012 11:55

    Jak nize uvadi Svaca: oloupanou cibuli si dejte do studene vody a pri krajeni nuz namacejte do vody. Pak cibule tolik "neprudi". ;-)

  • aanja | 3. 1. 2012 10:30

    Teda to krájení cibule je fakt vopruz ... a to nemluvím o provonění lednice nakrájenou, přes noc uloženou cibulí. Ale je to fakt vynikající a ač sem tomu nevěřila, opravdu se to spojí až s tou chutí těstovin ... když sem to ochutnávala samotné, bylo to celkem nic moc, ale s těmi těstovinami .. prostě výborné. BTW: jen jsem to místo mixování propasírovala, nepodlejvala při pečení vodou (kdybych tam vodu ještě přidala, měla bych z toho polívku) a dala tam mnohem míň šlhačky .. asi půlku ... díky tomu to ovšem bylo i hustší (což rozhodně nebylo na škodu) ... jo a taky jsem to dělala z vepřové panenky ... výborné

  • Jehud | 28. 12. 2011 23:47

    Tuto přípravu znám, je opravnu vynikající. Pouze na podlévání je chutnější dodat bílé víno a vývar, ne pouze vývar, kyselinka z vína a nasládlá cibule udělá fantastickou chuť. Jako přílohu podávám vařené brambory, také je to dobré.

  • SVACA | 20. 8. 2011 20:17

    Namoč cibuly do studené vody a plavecké brýle můžeš odložit :-)

  • Patrick Schmitt | 6. 11. 2008 01:21

    Až už má člověk za sebou tu cibuli, tak už je to procházka růžovým sadem. ;-) Na krájení cibule (či krouhání na v-kráječi) si už dávám většinou plavecké brýle. (To poté, co jsem to jednou dělal nevyspalý a měl poté zcela rudé bělmo. Nutno podotknout ale, že mám velmi citlivé oči. Někteří lidé s cibulí nemají skoro žádné problémy.) Každopádně mě těší, že se Vám recept zalíbil. Měl jsem ho tu už dlouho, ale teprve nedávno jsem nechal přidat fotečku. :-)

  • Otakar Novák | 5. 11. 2008 00:31

    To by nesvedl ani Palacký ale už to mám v oblbených

  • Otakar Novák | 5. 11. 2008 00:29

    To by nesvedl ani Palacký ale už to mám v oblbených.

  • Dada | 3. 3. 2008 14:59

    Tohle prostě musí být dobré, co nejdříve budu aplikovat. Jinak já cpu spoustu cibule do všeho možného, zkust si na kilu cibule upéct kuře, to nemá chybu.

  • Marek | 24. 1. 2008 18:59

    Zajimavá příprava svíčové,budu muset vyskoušet!

  • Zdena z JM | 2. 1. 2008 07:15

    Tenhle recept jsem měla dlouho v oblíbených, protože mě zaujal hned na první pohled.Konečně tedy došlo k tomu,abych ho vyzkoušela.Mně moc chutnal, ale rodina konstatovala, že "normální svíčková" je lepší.Takže tak jak dělám zhruba 3x do roka svíčkovou, asi pravděpodobně zůstanu u té klasické.Ale určitě tento recpt stojí za vyzkoušení.Dávám 1.

  • Iva Pokorná | 15. 8. 2007 21:15

    Je to opravdová mňamka. Jedli už jsme hodně druhů svíčkové, ale nikdy jsem žádnou sama nezkoušela připravit. Až dnes podle tohoto receptu a stálo to určitě za to. Určitě přidám k oblíbeným. Děkuji za tip.

  • Iva Pokorná | 15. 8. 2007 20:59

    Je to opravdová mňamka. Jedli už jsme hodně druhů svíčkové, ale nikdy jsem žádnou sama nezkoušela připravit. Až dnes podle tohoto receptu a stálo to určitě za to. Určitě přidám k oblíbeným. Děkuji za tip.

  • Patrick Schmitt | 2. 1. 2007 11:31

    Pri smazeni, lepe receno opekani je hrnec otevreny, pri peceni v troube uz je pak zavreny;-)

  • Anonym | 2. 1. 2007 10:41

    Maso pečete přikryté?

  • Patrick Schmitt | 30. 12. 2006 17:57

    ad P H: Dekuji za pochvalu. Zakladni recept mam od otce, trosku jsem ho prizpusobil mym predstavam. ;-)ad Zuza: Muzes si klidne udelat i vetsi mnozstvi masa, ze... Omacky je hodne, protoze je na velke mnozstvi testovin, proto je taky min masa...Pochopitelne, ze ano...A driv nez bych to jedl s chlebem, tak bych to vyzkousel, nez to zacnu degradovat. Zdravim

  • Zuza | 30. 12. 2006 13:32

    Skoro litr šlehačky na takový kousek masa?? A pro 6 osob?( To se tedy moc nenají.)Já vím,přiměřeně,ale tohle je fak moc té šlehačky.Jinak celkem normální cibulová omáčka,ale výborná! Taková smetanová.Nejlepší s čerstvým tmavým chlebem.

  • P H | 30. 12. 2006 00:01

    Měla jsem ze začátku strach, že koupim drahé ingredience a pak to nebude k jídlu, protože svíčková jen s cibulí, to zní dost zvlaštně, ještě navíc s takovým množstvím cibule, ale když jsem to pak uvařila přesně podle receptu, tak jsem byla víc než mile překvapená!TAK DOBRÉ JÍDLO JSEM UŽ DLOUHO NEJEDLA!Jen krájení té cibule je dost nepříjemné a také mi to lehce ujelo se smetanou, ale troška mouky to napravila :o)Zajímalo by mě, jak někdo na tak geniální recept může přijít. Třeba mi to autor prozradí. :o) Rozhodně mu ale děkuji za obohacení mé kuchařky. Na Silvestra to budu dělat zase, rodina si to vyžádala :o)

  • Patrick Schmitt | 3. 10. 2006 16:54

    ad Di: Však Ti to taky nikdo nebere. Navíc jsou chutě různé a to je taky dobře. Stejně tu je jen řeč o tom, že k tomuto jídlu jdou těstoviny ještě líp, ne o tom, že k jinemu jdou či nejdou ;-) Však pokud tohle někdy vyzkoušíš,tak možná uvidíš co mám ja s tatuškou na mysli :-)

  • Di | 2. 10. 2006 07:22

    Dost často si dělám práci se složitými jídly, takže možná přijde na řadu i toto. Nicméně oblib svíčkové s těstovinami mi nikdo nevymluví. Zdravím.

  • Patrick Schmitt | 27. 9. 2006 22:30

    Jinak doporučuju všeobecně spíš více cibule než je uvedené minimum, takže spíše ty 2 kg než 1,5. Je z toho logicky vice omačky a taky orientační hodnota 900 ml šlehačky se spíše vztahuje na to větší množství.

  • Patrick Schmitt | 27. 9. 2006 22:27

    ad Di: Právě ty nejpracnější jídla bývají nejlepší...to už tak bývá, že čím víc člověk do něčeho investuje, at je to čas nebo prace, či obojí, tak tím víc pak dostane nazpět, v tomto případě ve formě omamení chuťových nervu ;-)No a jinak...jak už bylo řečeno...chuťově se tohle hodí vyloženě k těstovinám, mnohem víc než svíčková na smetaně, ale tak to už bys musela vyzkoušet, abys vědela o čem mluvím ;-) Třeba si tu práci s tím nekdy uděláš... :-)

  • tatuška | 27. 9. 2006 22:15

    je to moc dobré jídlo - sám autor mi jej vařil :-)Velmi syté :-)

  • tatuška | 27. 9. 2006 22:13

    ad Di: možná není špatná, ale přeci jen se více hodí ke knedli. Kdežto tohle jídlo - tedy cibulová omáčka - je opravdu vhodné k těstovinám. Práce s tím je, ale kdo umí, ten umí. :-)

  • Di | 27. 9. 2006 19:49

    Ani pravá česká svíčková na smetaně není špatná s těstovinami. A také s ní je spousta práce, bohužel ...

  • Patrick Schmitt | 27. 9. 2006 14:27

    ad Zdena: Omáčka se nezahušťuje, není to nutné. Omáčka je řídčí než běžná svíčková. I proto se to lépe hodí k těm špagetám.

  • Jana z VM | 27. 9. 2006 12:30

    Určitě to bude dobré i z králíka! Ale - hovězí je přece jenom nejlepší....Moc mě tento recept láká....

  • Zdena z JM | 27. 9. 2006 11:51

    Asi neodolám a v nejbližší době tento recept vyzkouším.Je velice zajímavý.Akorát mám jeden dotaz:omáčka se nezahušťuje?Bude tedy spíš řídká?Nebo ji zahustit jako klasickou omáčku?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Oběd Večeře Pečení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Hovězí svíčková Nové koření Olej Pepř celý Slanina Šlehačka Špagety Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bábovka s tvarohovou náplní

Bábovka s tvarohovou náplní

Tmavý čokoládový koláč

Tmavý čokoládový koláč

Těstoviny s tuňákem po boloňsku

Těstoviny s tuňákem po boloňsku

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Smažené šunkové rolky se sýrovou náplní

Smažené šunkové rolky se sýrovou…

Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem

Jednoduchá vajíčková pomazánka se…

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Jednoduchý těstovinový salát / příloha

Jednoduchý těstovinový salát / příloha

Jahodový džem podle Dity P.

Jahodový džem podle Dity P.

Doporučujeme

70 minut
Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

20 minut
Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

40 minut
Čokoládová roláda s lehkým krémem a borůvkami

Čokoládová roláda s lehkým krémem a…

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Zimní minestrone

Zimní minestrone

20 minut
Česnečka

Česnečka

30 minut
Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Poslední sledované recepty

60
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
53
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z…
41
Zapečené těstoviny se slaninou a smetanou
Zapečené těstoviny se…
37
Klasické lečo
Klasické lečo
29
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…

Zajímavé články

Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i slavnostní s karamelem a kokosovou šlehačkou
Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i…
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou, asijskou nebo poctivý domácí vývar
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou,…
Co vařit v mrazivých dnech? 10 chutných receptů, které vás dokonale zahřejí
Co vařit v mrazivých dnech? 10 chutných receptů,…
Italský koláč ze tří surovin budete milovat. Nepotřebujete na něj mouku ani máslo!
Italský koláč ze tří surovin budete milovat.…
Božská snídaně z vajec 6x jinak: Míchaná, lívance i omeleta!
Božská snídaně z vajec 6x jinak: Míchaná, lívance…
AHA.cz Tajemství důchodu Karla Gotta (†80): Peníze nebyly jeho

Tajemství důchodu Karla Gotta (†80): Peníze nebyly jeho

Mimibazar Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Outfit podle Leony Machálkové pro ženy 50+: Vsaďte na tyto triky pro dokonalou figuru!

Outfit podle Leony Machálkové pro ženy 50+: Vsaďte na tyto triky pro dokonalou figuru!

Ženy.cz Existuje láska na první pohled?

Existuje láska na první pohled?

Blesk.cz Kateřina Brožová na Maledivách: Sexy výhled k nezaplacení!

Kateřina Brožová na Maledivách: Sexy výhled k nezaplacení!

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Dnes je 11. 1. Co znamená andělské číslo 111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 1. Co znamená andělské číslo 111 a na co byste se měli zaměřit?

Další doporučené recepty:

Arašídovo tvarohový koláč
Arašídovo tvarohový koláč
Arašídovo-banánové chia
Arašídovo-banánové chia
Arašídovo-kokosové tyčinky s čokoládou
Arašídovo-kokosové tyčinky s čokoládou
Argument pro ředkvičky
Argument pro ředkvičky
Arista - vepřová pečeně
Arista - vepřová pečeně
Asijská křupavá kachní prsa s lívanci "Mandarin"
Asijská křupavá kachní prsa s lívanci …
  • Recepty.cz
  • Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact