Nesolené a nepražené arašídy nejdříve opražte na sucho. Můžete použít buď pánev nebo je upražit na plechu v troubě. Na pánvi budou opražené během pár minut, opékejte je na mírném plameni. Jsou hotové, jakmile mají zlatou barvu ze všech stran. Pokud budete pražit arašídy na plechu v troubě, rozehřejte ji na 180°C a pečte cca 10-15 minut. Po upražení budou mít arašídy svou typickou chuť.
2
Arašídy nechte vychladnout. Poté přendejte do mixéru, ideální je sekáček s otočným nožem a velmi vysokým výkonem, aby ustál náročnější mixování.
Pokud budete chtít arašídové máslo s křupavými kousky, takzvanou "crunchy" variantu, nejdříve arašídy nasekejte nožem a dvě lžíce si nechte na pozdější použití. Zbylé arašídy mixujte tak dlouho, až budou rozemlety na jemný krém. Postupně se bude z arašídů uvolňovat olej a vznikat hrudky, které ulpívají na stěnách. Ty sesuňte stěrkou. V průběhu mixování nechávejte mixér trochu odpočinout., aby se nezavařil.
4
Jakmile se z arašídů začne vytvářet kaše, je máslo téměř hotové. Teď už jen mixujte do požadované konzistence a poté přidejte med a sůl. V případě křupavější verze přidejte i zbytek na hrubo nasekaných arašídů.
5
Hotové arašídové máslo dejte do připravené vyvařené sklenice a zavíčkujte. Uchovávejte ve spíži nebo v ledničce.