• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Arašídová polévka
Napište svůj komentář k receptu

Arašídová polévka

autor: kkatushka
0.0
moje hodnoceni
2.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Arašídová polévka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • pepř mletý
    • sůl
    • 2
      ks cibule střední
    • paprika kapie
    • rajčata loupané, ve vlastní šťávě
    • 3
      ks mrkev V originálu jedna velká mrkev a jedna sladká brambora - v čechach se asi nesežene
    • 3
      stroužek česnek
    • arašídové máslo k sehnání často ve zdravé výživě
    • 1
      lžička chilli

Postup přípravy receptu

1
Rozpalíme asi 3 - 4 lžíce oleje a zpěníme najemno nakrájenou cibulku s česnekem, až začne hnědnout. K cibulce přidáme rajčata i se šťávou a prohřejeme cca 3 minuty, zalijeme vodou (cca 1 litr vody) a přidáme pepř, chilli a mrkev nakrájenou na malé kostičky. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 - 10 minut, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a vaříme cca 15 - 20 minut až je všechna zelenina hezky měkká.
2
Polévku po částech rozmixujeme v kuchyňském robotu a vrátíme zpět do hrnce, přidáme arašídové máslo a za stálého míchání prohřejeme až se úplně rozpustí, už nevaříme, osolíme a naředíme dle chuti.
3
Toto je recept pocházející ze západní afriky, výborný, vyzkoušejte a nebudete litovat! Tradičně by se tato polévka podávala s "fufu" - přirovnala bych to k takovému lepivému "knedlíku" vyrobenému z obilniny nebo zeleniny bohaté na škrob (tradičně yam, plantain atp.) nebo i bramborových vloček, hrubé rýžové mouky, nebo krupice. Ja své "Fufu" vyrábím z ground rice (rýžové mouky) ale viděla jsem recepty i z krupice.
4
Postup je zhruba takový: Přiveďte k varu jeden větší hrnek vody a přidejte sůl a třeba i malinko octa. Do vařící vody sypejte za stálého míchání krupici (ground rice, bramborove vločky) až vznikne dost hustá kaše. Ztlumte plamen a kaši usilovně míchejte cca 5 - 10 minut.
5
Možná budete potřebovat pomoc od druhé osoby aby vám přidržela hrnec a vy se mohli věnovat pouze vařečce. Až je krupice dobře propařená a hmota velmi hustá (nebo až už nebudete schopni dál míchat bez toho aby vám odpadly ruce).
6
Namočte si dlaně do vody, vzniklou hmotu vyklopte na talíř a rukama vytvarujte do tvaru úhledného "knedliku". Teď si sednete, prsty uloupnete kousek fufu, prstem vytvořte žlábek uprostřed, tímto naberte polévku a celé dejte do pusy. Mimochodem, prý je v Africe Faux Pas Fufu žvýkat, kousek by se měl spolknout celý, tak aby jste cítili pouze chuť polévky. Ale to je podle me za prvé nezdravé a za druhé škoda :)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Arašídová polévka - sopa de maní

Arašídová polévka - sopa de maní

Arašídová jablíčka ke svačince

Arašídová jablíčka ke svačince

Dýňová polévka s kukuřicí

Dýňová polévka s kukuřicí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Milky_rasta | 9. 12. 2014 09:03

    Zajímavá a vynikající polévka, která krásně voní

  • cuoco | 8. 10. 2012 23:41

    To je vasa polievka kedze som ju nevaril tak nekritizujem ale tie referencie so zapadnou afrikou :'( to sa vam asi snivalo alebo si citala daake rozpravky :-D ,ta naozajstna arasidova polivka ( a nerobi sa z masla) a vola sa " Nkatenkwan" a fufu sa NEROBI !!! z krupice ale len zo zeleniny ako yam, cassava ale zeleninovych bananov plantain. Preto sa kuchyna tropickej afriky tazko vari lebo jednoducho nie su suroviny .To mas to iste ako varit vepro, knedlo, zelo v muslimskej krajine :-D a das tam baraninu a sladku kapustu a plochy arabsky chleba a nazves to klasicky cesky recept. :'(

  • MaKr | 8. 10. 2012 20:00

    Můžu se zeptat kolik toho arašídového másla? :) Mám domácí tak neumím odhadnout množství.. :-[

  • ladislava staffenová | 27. 12. 2009 16:45

    JJ a já dodávám, že jsem to vyzkoušela a je to výborné. Sice jsem k tomu přistupovala s nedůvěrou, muž jen olízl lžíci a pak už to zmizelo ;-))

  • Pája S | 27. 12. 2009 14:33

    Zajímavá a zvláštní polévka.Už je v oblíbených.Jenom bych chtěla upřesnit - sladké brambory - batáty, lze koupit v ČR v Kauflandu.:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Arašídové máslo Česnek Chilli Cibule Mrkev Paprika Pepř mletý Rajčata Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem

Italské těstoviny

Italské těstoviny

Koláč s kokosem a šlehačkou

Koláč s kokosem a šlehačkou

Vepřové ragú z mletého masa

Vepřové ragú z mletého masa

Ragú z divočáka na švestkách

Ragú z divočáka na švestkách

Houbové rizito (rýže) po našem

Houbové rizito (rýže) po našem

"Patizoňáčky" - bramboráky z patizonu

"Patizoňáčky" - bramboráky z patizonu

Přírodní krkovička se zelím

Přírodní krkovička se zelím

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

36
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
21
Vegetariánský boršč
Vegetariánský boršč
18
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Dušená jehněčí kolínka s gremolatou
Dušená jehněčí kolínka s…
14
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Pohlreich u Krause neměl šanci! Znechucení diváci bijí na poplach

Pohlreich u Krause neměl šanci! Znechucení diváci bijí na poplach

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Comic-Con Brno přivítá hvězdy Policejní akademie!

Comic-Con Brno přivítá hvězdy Policejní akademie!

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

  • Recepty.cz
  • Arašídová polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact