Kuličky z vařené rýže, plněné mletým masem nebo jinou nádivkou, jsou sicilským národním jídlem. Ale jsou tak dobré, že si je zamilujete i vy. Tyhle voní po víně, jemné jsou díky ricottě a šťavnaté zásluhou rajčat. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do jejich přípravy!
V kastrolu rozehřejte olej s máslem. Vsypte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezesklovatí. Přidejte nasekaný česnek a minutu restujte.
Vmíchejte rýži a po další minutě přilijte víno. Až se odpaří, vlijte polovinu horkého vývaru.
Vařte na mírnějším ohni a stále míchejte, až se většina tekutiny vstřebá. Zalijte zbytkem vývaru a pokračujte ve vaření a míchání. Až rýže změkne na skus, asi za 20 minut, risotto odstavte a vmíchejte na malé kostičky nakrájená rajčata, nastrouhaný parmazán, ricottu, pesto i citronovou kůru. Podle chuti osolte, opepřete a nechte úplně vychladnout.
Z rýže vytvořte 12 koulí větších než pingpongový míček. Obalte je postupně v mouce, vejcích rozšlehaných se špetkou soli a ve strouhance. 4. V menším kastrolu rozehřejte asi 5 cm vysokou vrstvu oleje a koule v něm osmažte dozlatova. Arancini odkládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.