kiymali, yumurtali pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso s vajíčkem navrchu
kiymali, peynirli pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso s rozdroleným sýrem feta
kiymali, peynirli yumurtali pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso se sýrem feta a vajíčkem navrchu
kiymali, kasarli pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso zapečené se strouhaným tvrdým sýrem
DALŠÍ DRUHY viz. postup přípr
pide
Postup přípravy receptu
1
Droždí rozpustíme s cukrem a polovinou vody, necháme na teplém místě stát asi 10 minut než se vytvoří kvásek (jsou viditelné bubliny). Ve velké míse smícháme mouky, osolíme, přidáme kvásek, promícháme, přidáme olivový olej, jogurt a zbytek vody a vypracujeme hladké, pružné těsto, které se nelepí. Dle potřeby přidáme hladkou mouku či vodu. Uhnětané těsto vytvarované do koule přendáme do troškou olivovového oleje vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu.
2
Těsto rozdělíme na 8-10 částí, které znova krátce prohnětáme, přikryjeme a necháme kytnout ještě 30 minut. Částí těsta vyválíme na pomoučeném vále na tenké oválky, přendáme na plech a okraje ohneme tak, aby se z oválků staly lodičky. Ty pak naplníme zvolenou náplní - jen poslední náplň, kterou jsem sám vymyslel dáváme až na upečené těsto - vidličkou propícháme na několika místech vnitřek a pečeme v na 250 °C předehřáté troubě tak dlouho, až je těsto zbarvené do zlatova a náplň hotová.
3
Lodičku lze i uzavřít srolováním okrajů k sobě a péct bez náplně jako fomu bagety, která se vzápětí nakrájí na kousky. Tomu se pak říká Kapali Pide. Hotové upečené lodičky lze dle chuti i obložit nějakou čerstvou zeleninou.
4
S tímto množstvím je to jídlo pro velkou rodinu nebo ideální také když čekáte hosty. Přeji dobrou chuť nebo jak se říká v Turecku, odkud tento recept pochází: Afiyet olsun!
5
Další druhy náplní:
6
Kiymali, Kasarli Yumurtali Pide: osolené a opepřené mleté hovězí maso, navrch vajíčko a zapečené se strouhaným tvrdým sýrem
7
Peynirli, Yumurtali Pide: rozdrolený sýr feta s vajíčkem navrchu
8
Kasarli Pide: strouhaný tvrdý sýr
9
Kasarli, Yumurtali Pide: vajičko a strouhaný tvrdý sýr
10
Sucuklu, Peynirli Pide: kostky česnekového buřtu se sýrem feta
11
Sucuklu, Peynirli, Yumurtali Pide: kostky česnekového buřtu se sýrem feta a vajíčkem navrch
12
Sucuklu, Kasarli Pide: kostky česnekového buřtu a strouhaný tvrdý sýr
13
Pastirmali, Peynirli Pide: kousky česnekové šunky se sýrem feta
14
Pide á la Bruschetta: upečené naplníme studenou směsí rajčatové dužiny (kostky), prolisováneho česneku, trochy olivového oleje soli pepře a bazalky
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Mojko
|2. 11. 2015 17:40
Akurát že pide je turecké jedlo a turci nie sú arabi . :-!
Patrick Schmitt
|21. 3. 2008 19:05
Na obrazku jsou vyobrazeny jako příklady (od leva): Peynirli Pide, Peynirli Pide s oblohou, Pide a la Bruschetta a Kapali Pide (tedy bez náplně). :-)
Patrick Schmitt
|20. 3. 2008 16:23
Jak jsem se zmíníl již v receptu, rozdělujete těsto na 8 až 10 částí, když je náplň lehčího typu, tak člověk nesní víc než 2 lodičky, bych řekl. Podělením ingrediencí můžete samozřejmě vyrobit i menší množství. Jinak jelikož hustotu těsta určuje především voda s moukou, tak není až tak důležité, jak velký hrnek použijete, jelikož obojí měříte hrnkami. Já jsem použil spíše větší hrnek, pokud chcete použít menší hrnek, tak to akorát možná chce uravit trošku množství jogurtu, toť vše. Určitě se to ale nedá pokazit, když je těsto moc husté přidáte prostě trošku vody, když je moc řídké naopak přidáte trošku mouky. Pokud použijete mouky, které uvádím, tak bych se ale určitě nebál špatného výsledku. Mnoho zdaru! :-)
Evangelina Ciprová
|19. 3. 2008 20:34
Recept mě zaujal, ale není tam nějak moc mouky? A co to je podle vás hrnek - 150 nebo 200 anebo 250 ml? I při těch 150 ml by to bylo bezmála kilo mouky. Nerada bych takové množství zkazila.
Sylva Karešová
|18. 3. 2008 23:29
Velmi dobré s náplní Pide á la Bruschetta a s rozdrobenou fetou a položenou zeleninovou oblohou - hlávkový salát, paprika, rajče.