Muj manžel je Egyptan a šakšuku dělam takto smichám si 2 Cilule nakrajene na kosticky +2 velka rajčata přidam sul pepř řimsky kmin olej a maslo,zamichame a dame na sporak pozvolna vařime až se rajčata pekne rozvaři pote přidam 3 vejce znovu zamicham necham jeste 10 min a pak jeste dochutim a muzeme papkat podavame s Arabskym pita chlebem chleba muzeme udelat domaci či koupime dobrou chut=) ;-)
Šakšuka je též název pro turecké jídlo, které připravujeme takto: opečeme na oleji na plátky nakrájenou cuketu, brambory a lilky (lilky před pečením osolíme a necháme vykapat), každý druh zeleniny zvlášť, z pánve dáváme na ubrousek pro odsátí přebytečného oleje. Naskládáme na servírovací talíř a vše přelijeme jogurtem smíchaným s utřeným česnekem a solí. Výborné s bílým pečivem, recept a podobné jiné najdete na http://tureckakuchyne.net/
a jake koreni muze byt??
do tchatchouky nepatri ani brambory ani vejce!Neni to leco ale ratatouille na marocky zpusob!Grilovana paprika a ocistena rajcata osmazena na olivovem oleji a koreni a ji se jako studena priloha muzeme vylepsit stavou z nakladaneho citronu!Manzel je sefkuchar a pochazi z Maroka ;-) dobrou chut
Ja bych to rekla asi tak, zavisi na regianech,kdo odkud pochazi, ten je pak veden ve vareni tim rmerem ,jak je naucen z domova!Co se tyce mne,ja to delam s brambory tak ,ze je uvarim, posleze v maslicku s petrzelkou ( cerstve) v panvi lehounce osmahnu a podavam jako prilohu! Vjicka ty vmichavam do zeleniny a je to Basta!!!p.s. Potom mi je i jedno jak se jidlo jmenuje,v Turecku jew to -Sultanova panev s bilym chlebem(jufkou), na celem balkanskem uzemi se to jmenuje dzuvec , proste vsede je to drobet jinak ale vsude je to moc dobre a zdrave!!!
Příjemná změna pro lečo.
Egyptska verze Shakshuky dle meho muze je tato> na tuku osmahnout cesnek, pridat pokrajena rajcata, zelene papriky a feferonku, podusit, pridat koreni - sul, pepr, kamun (eg. kmin drceny), chilli, a nakonec do toho vmichat vejce :o)
zdravim! do egyptske verze vajcko patri!
Kedze sa objavili 2 rozdielne názory na recept Shakshuka (takto sa uvádza vo viacerých jazykoch) bol som zvedavý, kto má "pravdu". Podla toho, co som zistil je to p. Aisha. Zemiaky som skutocne nikde nenasiel. Jedlo je povazované za oblúbené v izraelskej kuchyni, v argentínskej (silná zidovská emigrácia v 19. a 20. st.), ale na prekvapenie aj v egyptskej kuchyni ( bez vajec!), ale s tým istým názvom!
brambory tam nepatří...
Do receptu patří ještě brambory na kostičky.