Přísady na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na poloviny.
2
Formu na koláč si vymažeme, polovinu těsta rozválíme na větší průměr formy a formu jím vyložíme tak, aby těsto lehce přesahovalo okraje. Okraj těsta pomažeme vajíčkem. Dno propícháme vidličkou.
3
Přísady na náplň (dle vlastní volby) smícháme a vložíme dovnitř koláče tak, aby množství odpovídalo objemu formy, tj. aby byl horní okraj formy zarovnaný až po vrch.
4
Rozválíme druhou polovinu těsta na průměr formy a zakryjeme koláč. Okraje slepíme, vrchní vrstvu těsta propícháme vidličkou, nebo na pár místech prořízneme, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 30 minut při 180°C, dokud těsto není růžové.
Těsto se dobře dělalo, koláč měl velký úspěch. Dala jsem do náplně jen jablka nakrájená na kostičky a prospaná cukrem a trochou vanilkového pudinku a skořicí, dělala jsem ho do koláčové formy a vyšlo to akorád. Dávám jedničku za jednoduchost a dobrou chuť dezertu